455
Ανιση μάχη με τις φλόγες στη Στροφυλιά Ευβοίας και το βράδυ Πέμπτης | Aris Oikonomou / SOOC

Ασταμάτητη η φωτιά στην Εύβοια – Μεγάλη αναζωπύρωση απειλεί τους Κουρκουλούς

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2021, 09:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/08/2021 22:21
Ανιση μάχη με τις φλόγες στη Στροφυλιά Ευβοίας και το βράδυ Πέμπτης
|Aris Oikonomou / SOOC

Ασταμάτητη η φωτιά στην Εύβοια – Μεγάλη αναζωπύρωση απειλεί τους Κουρκουλούς

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2021, 09:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/08/2021 22:21

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, μια τεράστια πυρκαγιά κατακαίει τη Βόρεια Εύβοια, καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια αλλά και ένα υπέροχο δάσος.

Το βράδυ της Πέμπτης το σκηνικό της φωτιάς στη Βόρεια Εύβοια ήταν εφιαλτικό καθώς το μεγάλο πύρινο μέτωπο ανάμεσα στη Σκεπαστή και τους Κουρκουλούς αναζωπυρώθηκε από τους ισχυρούς ανέμους και κατευθυνόταν προς τον οικισμό των Κουρκουλών.

Η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια καίει για τρίτη ημέρα και συνολικά έχουν εκκενωθεί 25 οικισμοί στην περιοχή. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής είναι πολύ μεγάλη καθώς το βράδυ επιχειρούσαν 240 πυροσβέστες με 65 οχήματα, δημοτικές και εθελοντικές οργανώσεις.

Το μεσημέρι της Πέμπτης δόθηκε εντολή για εκκένωση στην Αγία Άννα και το Αχλάδι. Οι κάτοικοι έπρεπε να κατευθυνθούν στην Ιστιαία. Η φωτιά παρέμενε ανεξέλεγκτη ενώ έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα.

«Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύθηκαν, η φωτιά θα σταματήσει στο Αιγαίο», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας.

Νωρίτερα, τα πύρινα μέτωπα απειλούσαν τα χωριά Δάφνη, Κουρκουλοί, Σκεπαστή και Κεχριές, τα οποία επίσης εκκενώθηκαν. «Η φωτιά θα σβήσει στη θάλασσα», ανέφεραν κάποιοι, βλέποντας το μέγεθος της φωτιάς που εκτείνεται σε έναν συνδυασμό μετώπων δεκάδων χιλιομέτρων, να κινείται προς τα ανατολικά, ενώ επικρατεί ακραίος καύσωνας.

Η κατάσταση είναι εφιαλτική. Το πρωί της Πέμπτης δόθηκε εντολή από την Πυροσβεστική να εκκενωθούν οι Κεχριές, καθώς δύο μέτωπα κινούνταν προς το χωριό.

Το ένα μέτωπο κινείτο από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή νότια προς τις Κεχριές, ενώ παράλληλα ένα νέο μέτωπο άρχισε να κινείται κινείται βορειοανατολικά προς τις Κεχριές αλλά και νότια προς τη Δάφνη.

Περιπολικά της αστυνομίας ενημέρωσαν τους κατοίκους στις Κεχριές ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν το χωριό, ενώ άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών για να ειδοποιηθούν οι πολίτες.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε το 112, καθώς εστάλη μήνυμα σε όσους βρίσκονται στις Κεχριές Ευβοίας να εκκενώσουν τώρα προς Μαντούδι. Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις Κεχριές Ευβοίας, εκκενώστε τώρα προς Μαντούδι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Στην περιοχή έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας, ενώ οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονταν στις Ροβιές μετακινήθηκαν προς τη Λίμνη, τις Κεχριές και τους Κουρκουλούς. Αλλες δυνάμεις έμειναν γύρω από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή.

Οι Κεχριές έγιναν το 15ο χωριό που εκκενώνεται από την έναρξη της φωτιάς. Τις προηγούμενες ημέρες εκκενώθηκαν, με εντολή της Πυροσβεστικής, τα χωριά και οι οικισμοί Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι, Αμέλαντες και Κεραμειά. Στα περισσότερα χωριά, μετά την εκκένωσή τους, οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυτά.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι στη βόρεια Εύβοια αναμενόταν να μεταβεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να περιοδεύσει στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...