Με την αρνητική επίδραση των κοινωνικών δικτύων στην ψυχολογία των εφήβων να είναι πλέον αποδεδειγμένες, οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως εν ευθέτω χρόνω θα μπορεί να προβλεφθεί η εφηβική κατάθλιψη.
Ερευνητές του πανεπιστημίου του Στάνφορντ ισχυρίζονται πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό μέσω μίας έξυπνης εφαρμογής που παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά ο χρήστης στα ερεθίσματα και τις πληροφορίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Το εν λόγω application, σύμφωνα με τους ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου, θα παρατηρεί προσεκτικά τις αλλαγές στις ώρες χρήσης του κινητού από τον έφηβο χρήστη του, καθώς και τη συχνότητα και το είδος των απαντήσεών του στα σόσιαλ μίντια.
Αν λοιπόν η «έξυπνη» εφαρμογή αντιληφθεί ότι υπάρχουν σημάδια που μαρτυρούν κατάθλιψη ή αυτοκτονικό ιδεασμό, θα στέλνει ειδικά alerts στις συσκευές κινητών των γονιών των εφήβων και θα προωθεί υλικό στήριξης μέσω μηνυμάτων ή ακόμη και τηλεφωνημάτων υποστήριξης από ψυχολόγους προς τον έφηβο.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΝΙΜΗ) των ΗΠΑ, από κατάθλιψη υποφέρει το το 16,9% του πληθυσμού ενώ το 20% των αμερικανών εφήβων θα βιώσουν έστω μια φορά την οδυνηρή εμπειρία της αρρώστιας προτού ενηλικιωθούν.
Στην ΕΕ, το 11% των Ευρωπαίων υποφέρει από κατάθλιψη σε κάποια στιγμή της ζωής τους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κατατάξει την κατάθλιψη ως 4η αιτία αναπηρίας σε παγκόσμιο επίπεδο και προβλέπει ότι, μέχρι το 2020, θα βρίσκεται στη 2η θέση κατάταξης. Το 2020, εκτιμάται ότι οι ψυχιατρικές και νευρολογικές διαταραχές θα αποτελούν το 15% του συνολικού φορτίου ασθενειών. Το 2030, προβλέπεται να βρίσκεται στην 1η θέση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News