300
Εστρεψε τα νώτα του ο Μπάιντεν στον Ερντογάν, τουλάχιστον όσον αφορά το θέμα δημοκρατία | REUTERS/Kevin Lamarque

«Εφαγε πόρτα» από τον Μπάιντεν ο αυταρχικός ισλαμιστής Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2021, 06:44
Εστρεψε τα νώτα του ο Μπάιντεν στον Ερντογάν, τουλάχιστον όσον αφορά το θέμα δημοκρατία
|REUTERS/Kevin Lamarque

«Εφαγε πόρτα» από τον Μπάιντεν ο αυταρχικός ισλαμιστής Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2021, 06:44

Αλλη μία κίνηση στη διεθνή σκακιέρα με πολλούς συμβολισμούς από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ύστερα από την εμπορικής φύσεως τηλεδιάσκεψή του με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ: τώρα ο Λευκός Οίκος κάλεσε σε τηλεδιάσκεψη τους ηγέτες 110 κρατών, με θέμα τη δημοκρατία. Οι σχετικές ιντερνετικές διαβουλεύσεις θα γίνουν το διήμερο 9 και 10 Δεκεμβρίου.

Το μήνυμα της πρόσκλησης δεν αφορά τόσο όσους θα συμμετάσχουν, αλλά εκείνους που «έφαγαν πόρτα» από τον Λευκό Οίκο.

Από τους πρώτους στη λίστα των δεύτερων είναι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η «δημοκρατία» του οποίου ήδη συγκλονίζεται από τις λαϊκές αντιδράσεις για το κύμα ακρίβειας και την παραπαίουσα οικονομία.

Ετσι ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές προς όλους ότι για αυτόν η Τουρκία του Ερντογάν είναι ένα αυταρχικό κράτος, αν και σύμμαχος των ΗΠΑ.

Εκτός από την Τουρκία, το μήνυμα της πολιτικής απόρριψης έλαβαν και η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν και η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ, κάτι αναμενόμενο βέβαια.

Στους αποκλεισμένους από τη συζήτηση περί δημοκρατίας περιλαμβάνονται και οι ηγεσίες άλλων συμμάχων των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή, της Αιγύπτου, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας. Ωστόσο θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Ινδίας, του Πακιστάν και του Ιράκ.

Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε στην τηλεδιάσκεψη και την ηγεσία της Ταϊβάν, έτσι η αντίδραση του Πεκίνου ήταν αστραπιαία: «Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας. «Η Ταϊβάν δεν έχει άλλο καθεστώς εκτός από αυτό του αναπόσπαστου τμήματος της Κίνας».

Οι ΗΠΑ ήδη από το 1979 έχουν αναγνωρίσει την αρχή της «μίας Κίνας» όπως πρεσβεύει το Πεκίνο, ωστόσο εξακολουθούν να παρέχουν όπλα και πολιτική υποστήριξη στο νησί. Με αφορμή την Ταϊβάν, εξάλλου, συνέπηξαν με την Αυστραλία και τη Βρετανία το πρόσφατο σύμφωνο του Ειρηνικού AUKUS. Και το πάλαι ποτέ «εθνικιστικό νησί» είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει το σημείο τριβής των ΗΠΑ και Κίνας σε εκείνα τα μακρινά νερά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...