446
To βέτο των «μικρών» σύντομα θα είναι παρελθόν στην ΕΕ, ακριβώς όπως θέλουν οι «μεγάλοι» | REUTERS/Yves Herman/File Photo

ΕΕ: Στο στόχαστρο το βέτο των «μικρών» χωρών

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2023, 15:50
To βέτο των «μικρών» σύντομα θα είναι παρελθόν στην ΕΕ, ακριβώς όπως θέλουν οι «μεγάλοι»
|REUTERS/Yves Herman/File Photo

ΕΕ: Στο στόχαστρο το βέτο των «μικρών» χωρών

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2023, 15:50

Το Παρίσι και το Βερολίνο ανέθεσαν σε δώδεκα ειδικούς να εκπονήσουν μελέτη με πιθανές απαντήσεις στο ερώτημα «πώς πρέπει να αλλάξει η Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει με περισσότερα από 30 κράτη-μέλη μόλις ολοκληρωθεί η διεύρυνση» έγραψε η Corriere della Sera. Η σχετική έκθεση, 60 σελίδων μάλιστα, παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Μερικοί από τους ειδικούς εξήγησαν το σκεπτικό τους.

Η γαλλίδα υπουργός Λοράνς Μπουν είπε ότι η εν λόγω έκθεση δεν συνιστά τη γαλλογερμανική πρόταση περί αλλαγής της ΕΕ και ότι είναι απλώς «συμβουλευτικού χαρακτήρα» παράθεση ιδεών ώστε «να τροφοδοτηθεί η συζήτηση». Η γερμανίδα υπουργός Αννα Λίρμαν ήταν σαφέστατη ως προς τους στόχους: «Υπάρχει γεωπολιτικός λόγος πίσω από τη διεύρυνση, αφού έτσι θα καταστεί η Ενωση ισχυρότερη και σταθερότερη». Στο επίκεντρο του πονήματος των ειδικών βρίσκονται «οι ευρωπαϊκές αξίες».

Μεταξύ των «συμβουλών» περιλαμβάνονται πολλές καινοτομίες. Το ομόφωνο των ψηφοφοριών, δηλαδή το βέτο που προφυλάσσει τις οικονομικώς ασθενέστερες ή «περιφερειακές» χώρες-μέλη, πρέπει να εγκαταλειφθεί και να αντικατασταθεί από «ειδική πλειοψηφία» για όλες σχεδόν τις αποφάσεις της ΕΕ. Η φορολόγηση των πολιτών δεν «θα σηκώνει» κανένα βέτο πλέον, όπως και οι αποφάσεις που αφορούν τον ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό, κ.ά.

Οι ειδικοί «συμβουλεύουν», επίσης, ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των επιτρόπων, οι οποίοι σήμερα είναι 27 και εκπροσωπούν κάθε χώρα-μέλος, όπως και ο αριθμός των ευρωβουλευτών. Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση «προτείνονται τέσσερα επίπεδα».

Ο εσωτερικός κύκλος αφορά την Ευρωζώνη, δηλαδή το ευρώ, και οι επόμενοι τρεις είναι: η Ευρωπαϊκή Ενωση εν συνόλω, ο ευρύτερος εσμός των «συνδεδεμένων» κρατών και η λεγόμενη Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα (το φόρουμ που επινόησε πέρσι ο Μακρόν) με σκοπό «την πλατιά πολιτική συνεργασία χωρίς δεσμεύσεις από το ευρωπαϊκό δίκαιο». Η Corriere σχολίασε: «Μιλάμε για ένα είδος Ευρώπης πολλών ταχυτήτων».

Για να γίνουν κάποιες από αυτές τις αλλαγές είναι απαραίτητο να τροποποιηθούν οι συνθήκες. Γράφει η έκθεση: «Αν η επόμενη διεύρυνση γίνει το 2030, είναι απαραίτητο να αναλάβουμε την πρωτοβουλία και να ξεκινήσουμε τη μακρά και πολύπλοκη διαδικασία». Η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει μέχρι το τέλος του έτους αν θα ξεκινήσει ή δεν θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, με τη Μολδαβία και με τις βαλκανικές χώρες που έμειναν εκτός κλαμπ.

Επίσης, η Ενωση πρέπει να προετοιμαστεί για τη διεύρυνση. «Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να αποφασίσουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» λέει η έκθεση, εξηγώντας ότι «ορισμένες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα χωρίς αλλαγές στη Συνθήκη, ξεκινώντας από το φθινόπωρο του 2023 και πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024».

Οι μεταρρυθμίσεις, όμως, που απαιτούν αλλαγές στη Συνθήκη πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά τον επόμενο θεσμικό κύκλο (2024-2029). Το έγγραφο των ειδικών θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης που θα γίνει για το θέμα αυτό στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 6ης Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...