Αν και είναι δαιμονοποιημένη για τους κινδύνους που συνεπάγεται, η πυρηνική ενέργεια βιώνει «δεύτερη νιότη» επειδή εκπληρώνει τους όρους περί «μηδενικών εκπομπών» έγραψε η Corriere della Sera σε σημείωμά της. Ωστόσο, συνέχισε, οι ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν διχασμένες ως προς την προώθησή της, μάλιστα έχουν δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα.
Από τη μια πλευρά είναι η πυρηνική Γαλλία, η οποία θεωρεί ζωτικής σημασίας τη διατήρηση των ενεργειακών όρων ανάπτυξής της, και από την άλλη είναι η Γερμανία και η Αυστρία, που επιμένουν στις ανανεώσιμες πηγές. Η Ιταλία παρακολουθεί τα πράγματα έχοντας επιδείξει ενδιαφέρον για αντιδραστήρες τέταρτης γενιάς.
Πριν από 13 χρόνια, μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, το Βερολίνο αποφάσισε να αποχαιρετήσει την πυρηνική ενέργεια: το 2011 έκλεισε έξι πυρηνικούς σταθμούς και σταδιακά εγκατέλειψε και τους υπολοίπους – οι τρεις τελευταίοι σταμάτησαν να λειτουργούν τον Απρίλιο του 2023. Ακόμη και ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ανάγκη ανασυγκρότησης της βασισμένης στο ρωσικό φυσικό αέριο γερμανικής οικονομίας δεν κατάφεραν να ωθήσουν το Βερολίνο σε επανεξέταση των ενεργειακών επιλογών του.
Τους τελευταίους μήνες, πάντως, υπήρξε σκληρή διελκυστίνδα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας σχετικά με το πώς πρέπει να εξεταστεί η πυρηνική ενέργεια στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η Γαλλία κέρδισε, έτσι οι οπαδοί της πυρηνικής ενέργειας πολλαπλασιάζονται στην Ευρώπη, έγραψαν οι Ιταλοί.
Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η πρώτη διεθνής σύνοδος κορυφής για την πυρηνική ενέργεια, την οποία προώθησαν η βελγική κυβέρνηση και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας. Συμμετείχαν οι ηγέτες των φιλοπυρηνικών χωρών και εμπειρογνώμονες του κλάδου, περισσότερες από 30 αντιπροσωπείες και 300 CEO μεγάλων εταιρειών.
«Χωρίς την υποστήριξη της πυρηνικής ενέργειας δεν έχουμε καμία πιθανότητα να επιτύχουμε τους στόχους μας για το κλίμα» προειδοποίησε ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Βέβαια, υπήρξε αντίλογος από πλευράς οικολόγων.
ΜΚΟ του τύπου Greenpeace παραμένουν επικριτικές: «Η Ευρώπη δεν πρέπει να ενδώσει στα λόμπι της πυρηνικής βιομηχανίας και της γαλλικής κυβέρνησης, τα οποία αναζητούν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τη ‘‘νέα πυρηνική ενέργεια’’» σχολίασε. Και από πλευράς της, η Κομισιόν εγκαινίασε τη «βιομηχανική συμμαχία για τους μίνι αντιδραστήρες», πρωτοβουλία που θα οδηγήσει στον πρώτο αρθρωτό αντιδραστήρα ευρωπαϊκής παραγωγής έως το 2030.
Σήμερα, όπως στην αυγή της πυρηνικής βιομηχανίας, το πρόβλημα των επενδύσεων είναι πραγματικό. Και ο Μακρόν, μιλώντας στην προαναφερθείσα σύνοδο κορυφής, επανέλαβε αυτό στο οποίο επιμένει εδώ και μήνες: «Οι πόροι είναι ζωτικής σημασίας για την εξάπλωση της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη: πρέπει να θέσουμε σε λειτουργία την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων» κατέληξε η Corriere.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News