Αδιαπραγμάτευτη χαρακτήρισε εκ νέου η Ευρωπαϊκή Ενωση την κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών του Αιγαίου των οποίων το status quo αμφισβητεί η Αγκυρα με αφορμή την κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της χώρας μας από την Τουρκία.
Ειδικότερα, σε απάντηση της πρόσφατης επιστολής του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ απέστειλε πριν από λίγες ημέρες σχετική επιστολή στην οποία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ ΜΠΕ, επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, οι δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος.
Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω, καλή τη πίστει, διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Είναι βαθιά πεποίθηση [του Ζοζέπ Μπορέλ] ότι ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, με επιστολές του που απευθύνονταν στις χώρες της EE, πλην της Ελλάδας και της Κύπρου, τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωνε μεν ότι η Τουρκία θέλει διάλογο για την επίλυση των ζητημάτων, ωστόσο έθετε ξανά θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας νησιών και νησίδων (περισσότερα εδώ).
Από την πλευρά της η Αθήνα, η οποία είχε «προλάβει» να επικοινωνήσει σε ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και ΕΕ τις δικές της θέσεις πριν από τον τούρκο ΥΠΕΞ, είχε χαρακτηρίσει «μνημείο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» την επιστολή Τσαβούσογλου (περισσότερα εδώ), ενώ στο πλευρό της Ελλάδας στάθηκαν άμεσα και σημαντικοί εταίροι, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Γαλλία (περισσότερα εδώ).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News