569
Παρά τα μέγκα-εμβολιαστικά κέντρα που έχουν στηθεί στη Γερμανία, οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς | Michael Sohn /Pool via REUTERS

ΕΕ: Πρόβλημα από τις καθυστερήσεις εμβολιασμού και όχι από την προμήθεια εμβολίων

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2021, 16:31
Παρά τα μέγκα-εμβολιαστικά κέντρα που έχουν στηθεί στη Γερμανία, οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς
|Michael Sohn /Pool via REUTERS

ΕΕ: Πρόβλημα από τις καθυστερήσεις εμβολιασμού και όχι από την προμήθεια εμβολίων

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2021, 16:31

Γερμανία, Γαλλία και άλλες χώρες της Ευρώπης δίνουν αγώνα για να επιταχύνουν τα εμβολιαστικά προγράμματα της Covid-19 και πιέζονται για ταχύτερες διαδικασίες, ενώ κάποιες άλλες κυβερνήσεις βρίσκονται εντός των στόχων τους και αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικές.

Δανία και Σουηδία στοχεύουν να εμβολιάσουν πλήρως κάθε ενήλικα μέχρι τα τέλη Ιουνίου, δηλαδή ένα μήνα πριν από τη Βρετανία και πολύ πιο νωρίς από τη Γαλλία, οι οποίες έχουν στόχο να εμβολιάσουν μόλις το 70% των ενηλίκων μέχρι τον Σεπτέμβριο. Στη χώρα μας, και σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη, στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι να επιτευχθεί το 70% της εμβολιαστικής κάλυψης. Βέβαια, η διάρκεια της θερινής περιόδου είναι μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.

Οπως γράφουν οι Financial Times (FT), οι καθυστερήσεις στη χορήγηση των εμβολίων που έχουν ήδη στις αποθήκες τους διαθέσιμα Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία, έρχονται σε αντίθεση με την ταχεία εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος της Δανίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας Την ίδια στιγμή η οικονομική εφημερίδα ξεχνά να αναφέρει τη Μάλτα, την Ουγγαρία και την Ελλάδα που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.

Και καθώς η ΕΕ αναμένει τριπλάσιες ποσότητες εμβολίων το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η προσοχή όλων στρέφεται στη λανθασμένη διαδικασία των προμηθειών από εταιρείες όπως η AstraZeneca και η Pfizer και όχι στο κατά πόσο οι χώρες μπορούν να επιταχύνουν τα προγράμματα εμβολιασμού, γράφουν οι FT.

Σε αυτό το πλαίσιο και πάλι Δανία και Σουηδία έχουν ζητήσει τη συνεργασία ιδιωτικών κλινικών που θα κάνουν εμβόλια, προκειμένου να επιταχύνουν ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες.

Η χώρα μας, που είναι αρκετά μπροστά από τις περισσότερες της ΕΕ, έχει στόχο σύντομα να ενεργοποιήσει ακόμη 750 εμβολιαστικά κέντρα, όπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ σύντομα αναμένεται να ανοίξουν ακόμη δύο μέγκα-εμβολιαστικά κέντρα.

Κυλιόμενος μέσος όρος εμβολιασμού των τελευταίων επτά ημέρων σε διάφορες χώρες. Η Ελλάδα αυξάνει καθημερινά τις χορηγούμενες δόσεις, ενώ η Μάλτα είναι πρώτη στην Ευρώπη και έχει φτάσει στο επίπεδο των ΗΠΑ. Η Ουγγαρία έχει παραλάβει και το κινεζικό εμβόλιο που δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία της ΕΕ και κινείται πολύ γρήγορα / OurWorldData

Η ανισότητα στον αριθμό των εμβολιασμένων σε κάθε χώρα της ΕΕ καταγράφεται και στα δεδομένα που έχει συλλέξει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Βέβαια, μπορεί οι αριθμοί να μην έχουν αναλυθεί στατιστικά, είναι ξεκάθαρο όμως ότι κάποιες χώρες χρησιμοποιούν άμεσα τις δόσεις που τους παραδίδονται και βρίσκονται πολύ πιο μπροστά από άλλες.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, Εσθονία και Λιθουανία έχουν χορηγήσει όλες τις δόσεις που τους παραδόθηκαν, ενώ Ισπανία, Σλοβακία, Πολωνία, Πορτογαλία και Κύπρος έχουν χρησιμοποιήσει περισσότερο από το 80%.

Στον αντίποδα, Βέλγιο, Ολλανδία, Κροατία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Βουλγαρία και Ουγγαρία έχουν χρησιμοποιήσει λιγότερα από τα δύο τρίτα των προμηθειών τους.

H Δανία σύμφωνα με τα δεδομένα του ECDC, έχει χρησιμοποιήσει το 50%, όμως η αρμόδια υπηρεσία της χώρας δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει το 95%.

Ενας παράγοντας για τις μεγάλες καθυστερήσεις στη Γερμανία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, είναι η άρνηση των πολιτών σε διάφορες περιοχές της χώρας να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca (εδώ). Μάλιστα, από τις 1,54 εκατομμύρια δόσεις που έχει παραλάβει η Γερμανία από τις 23 Φεβρουαρίου, έχουν πραγματοποιηθεί μόνο οι 240.000.

Σε κάθε περίπτωση, σε όλες τις χώρες το πρόγραμμα εμβολιασμού θα πρέπει να είναι πιο άμεσο, ακόμη και αν καθυστερήσουν οι δόσεις από κάποιες εταιρείες, καθώς καλύτερα θα είναι να πάει πίσω το πρόγραμμα εμβολιασμού και να γίνουν αλλαγές, παρά να καθυστερήσει από την αρχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...