Επικαιρότητα

Σύνοδος Κορυφής: Οριακές διαπραγματεύσεις για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο συμβιβασμός που συζητούσαν οι ηγέτες της ΕΕ ήταν το να επιτρέπεται, προσωρινά, η συνέχιση των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω των αγωγών, αλλά να μπλοκαριστούν οι θαλάσσιες παραδόσεις
Protagon Team

Οι ηγέτες της ΕΕ φαίνεται πως πλησιάζουν σε μια συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο του λεγόμενου 6ου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, συμβιβαζόμενοι, εν μέρει με τις απαιτήσεις της Ουγγαρίας, έγραφε το βράδυ της Δευτέρας το Politico επικαλούμενο διπλωματικές πηγές και ένα προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα αποτελούσε ένα από τα πλέον σημαντικά βήματα στην προσπάθεια της Ευρώπης να περιορίσει τα έσοδα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν – τα οποία τροφοδοτούν τη ρωσική πολεμική μηχανή –, αλλά η προτεινόμενη απαγόρευση συνάντησε σκληρή αντίσταση από την Ουγγαρία, για την οποία το μέτρο αυτό θα έπληττε την οικονομία της. Το «όχι» αυτό του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν είναι πιθανό να οδηγήσει σε ένα μερικό και όχι «πλήρες» εμπάργκο, σχολίαζαν οι παραπάνω πηγές.

Ο συμβιβασμός που συζητούσαν οι ηγέτες της ΕΕ ήταν το να επιτρέπεται, προσωρινά, η συνέχιση των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω των αγωγών, αλλά να μπλοκαριστούν οι θαλάσσιες παραδόσεις.

Μια τέτοια κίνηση εκτιμάται πως θα αφορούσε στο 70%, περίπου, των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου στην ΕΕ. Διπλωμάτες σημείωναν, πάντως, ότι το μέτρο αυτό τελικά θα επηρέαζε λίγο περισσότερο από το 90% των ρωσικών εξαγωγών στην ΕΕ λόγω των δεσμεύσεων της Γερμανίας και της Πολωνίας να καταργήσουν τις εισαγωγές ρωσικού αργού.

Η πρόταση για μη επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου μέσω αγωγών «δεν είναι κακή» φερόταν να είπε ο Ορμπαν κατά τις συνομιλίες της Δευτέρας, γεγονός που υποδείκνυε, κατά το Politico, ότι μία συμφωνία ήταν εφικτή, μετά από ένα μήνα, σχεδόν, διαφωνιών.

Σε κάθε περίπτωση, το συμβιβαστικό σχέδιο αυτό συνιστά μία αποδυνάμωση της αρχικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «πλήρη απαγόρευση» των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, προσέθετε στην ανάλυση της η ίδια ιστοσελίδα, με την υποσημείωση, πως, και πάλι, η πρόταση θα μπορούσε να μην περάσει. Από την άλλη, αν θα γινόταν δεκτή η εισήγηση για το μερικό εμπάργκο, οι λεπτομέρειες επί της συμφωνίας αυτής θα χρειαζόντουσαν επεξεργασία και χρόνο.

Το σχέδιο Συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής που εξασφάλισε το Politico έγραφε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη-μέλη, με προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών». Δεν αναφέρεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την «προσωρινή εξαίρεση» για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών, παρά ότι η εξαίρεση θα πρέπει να λήξει «το συντομότερο δυνατό».

Επισημαίνεται πως η Ρωσία προμηθεύει περίπου το ένα τέταρτο του αργού πετρελαίου της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.