430
Φιαλίδιο από το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS /Kim Hong-Ji

ΕΕ: Παραδίδονται επιπλέον 4 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer σε δύο εβδομάδες

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2021, 17:10
Φιαλίδιο από το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS /Kim Hong-Ji

ΕΕ: Παραδίδονται επιπλέον 4 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer σε δύο εβδομάδες

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2021, 17:10

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε την Τετάρτη σε νέα συμφωνία με τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer/BioNTech για την προμήθεια επιπλέον 4 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων για τη λοίμωξη Covid-19.

Μάλιστα, οι δόσεις αναμένεται να έχουν παραδοθεί στα κράτη-μέλη τις επόμενες δύο εβδομάδες, «με σκοπό την αντιμετώπιση περιοχών με ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων του κορονοϊού και τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας στα σύνορα», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι «απαιτείται γρήγορη και αποφασιστική δράση για να αντιμετωπιστούν οι επιθετικές παραλλαγές του ιού και να βελτιωθεί η κατάσταση στις περιοχές με ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σήμερα τη συμφωνία με τις BioNTech/Pfizer, χάρη στην οποία θα διατεθούν στα κράτη μέλη συνολικά τέσσερα εκατομμύρια δόσεις εμβολίων πριν από το τέλος του Μαρτίου, οι οποίες θα παρασχεθούν επιπλέον των δόσεων που έχουν προγραμματιστεί για παράδοση. Αυτό θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη στις προσπάθειές τους να διατηρήσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση νέων παραλλαγών. Μέσω της στοχευμένης χρήσης τους εκεί όπου είναι περισσότερο αναγκαίες, ιδίως στις παραμεθόριες περιοχές, οι δόσεις αυτές θα συμβάλουν επίσης στη διασφάλιση ή την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και προσώπων, κάτι που είναι καίριας σημασίας για τη λειτουργία των συστημάτων υγείας και της ενιαίας αγοράς».

Παρά τη μείωση του αριθμού των θανάτων σε ολόκληρη την ΕΕ, λόγω του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και των πλέον ευάλωτων ατόμων, η Κομισιόν εκφράζει την ανησυχία της για την εμφάνιση μιας σειράς περιοχών με ιδιαίτερο υψηλό αριθμό κρουσμάτων της νόσου Covid-19 σε ολόκληρη την ΕΕ.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην εξάπλωση νέων μεταλλάξεων οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές, αναφέρει η ανακοίνωση.


«Το εμβόλιο των BioNTech-Pfizer έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό έναντι όλων των επί του παρόντος γνωστών παραλλαγών του κορονοϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19. Σε περιφέρειες όπως το Τιρόλο στην Αυστρία, η Νίκαια και η Μοσέιγ στη Γαλλία, το Μπολζάνο στην Ιταλία και ορισμένα τμήματα της Βαυαρίας και της Σαξονίας στη Γερμανία, αλλά και σε πολλά άλλα κράτη-μέλη, καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων και των νοσηλειών κατά τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα τα κράτη-μέλη να λάβουν αυστηρά μέτρα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιβάλουν νέους συνοριακούς ελέγχους», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η Επιτροπή, προκειμένου να στηρίξει τα κράτη-μέλη στις προσπάθειές τους να ανταποκριθούν στις εξελίξεις αυτές, διαπραγματεύθηκε με τις Pfizer/BioNTech τη δυνατότητα των κρατών-μελών να παραγγείλουν συμπληρωματικές δόσεις εμβολίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...