Μαθαίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση από τα λάθη που έχει κάνει; Το ρητορικό ερώτημα απευθύνει η Repubblica και το χαρακτηρίζει «παραπάνω από εύλογο αυτές τις ημέρες». Το ιταλικό Μέσο εστιάζει στην «έκτακτη ανάγκη που κινδυνεύει να επαναληφθεί», δηλαδή «στην πανδημία του κορονοϊού».
Πριν από τρία χρόνια, γράφει, οι «27» πιάστηκαν απροετοίμαστοι και αναποφάσιστοι όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης του κύματος των μολύνσεων που προέρχονταν από την Κίνα. Εκείνη η αναποφασιστικότητα κόστισε πολύ σε ανθρώπινες ζωές και σε οικονομικούς πόρους. Στην αρχή, η ΕΕ αποφάσισε να μην αποφασίσει, υποτιμώντας αυτό που συνέβαινε.
Covid, gli affari prima della salute: perché la Germania frena sui test a chi arriva dalla Cina https://t.co/UtcyP4zlNt
— Repubblica (@repubblica) December 31, 2022
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος τώρα είναι να επαναληφθεί η ίδια κατάσταση. «Η αντίδραση των Βρυξελλών τις τελευταίες 48 ώρες είναι τουλάχιστον καθυστερημένη. Την περασμένη Πέμπτη, η Κομισιόν συνεκάλεσε την Επιτροπή Υγειονομικής Ασφαλείας, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ‘‘ενεργός επιτήρηση’’, δηλαδή τίποτα. Και η επίτροπος Υγείας, η Στέλλα Κυριακίδη, επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε άλλα μέτρα προς το παρόν. Οπως έγραψε στην οδηγία της προς τις εθνικές κυβερνήσεις, ‘‘επιδείξατε προσοχή, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα ή τα αξιόπιστα τεστ από την Κίνα είναι μάλλον σπάνια’’».
Η Repubblica χαρακτηρίζει την αντίδραση της ΕΕ «ανεύθυνη στάση αναμονής». Και την επιπλήττει διότι «άρχισε να ασχολείται ξανά με τους εθνικούς προϋπολογισμούς και με το εμπόριο, παρά με τη δημόσια υγεία». Ακόμη και η πρόσφατη συνάντηση, γράφει, του γερμανού Καγκελαρίου Ολαφ Σολτς με τον κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ προκαλεί κάποιες υποψίες για τη γραμμή που σκοπεύει να ακολουθήσει αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης σε σχέση με τους πιθανούς κινδύνους που προέρχονται από το Πεκίνο.
Η Repubblica γκρινιάζει με την αναβλητικότητα στη λήψη μέρων που αφορούν τους ταξιδιώτες που έρχονται στην Ευρώπη από την Κίνα και υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει το περιθώριο χρόνου. «Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για εκ νέου σύγκληση της Υγειονομικής Επιτροπής τις επόμενες εβδομάδες; Ο χρόνος δεν είναι άσχετος παράγων στην υπόθεση αυτή».
Κλείνοντας το σχόλιό της, επιτίθεται στην ιταλική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι αυτή αποφάσισε πως οι εκ Κίνας ορμώμενοι πρέπει να κάνουν αντικορονοϊκά τεστ στα αεροδρόμια της Ιταλίας. «Οι αντιεμβολιαστές έδωσαν πάρα πολλές ψήφους στη Μελόνι», γράφει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News