441
Ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο του Χίθροου | REUTERS/John Sibley

Βρυξέλλες: Ελεύθερη η είσοδος στην ΕΕ σε πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες από τρίτες χώρες

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2021, 15:15
Ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο του Χίθροου
|REUTERS/John Sibley

Βρυξέλλες: Ελεύθερη η είσοδος στην ΕΕ σε πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες από τρίτες χώρες

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2021, 15:15

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις ελπίδες για ένα κάποιο τουριστικό κύμα από τον Ιούνιο –και παρά τα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα σχεδόν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση– τα 27 κράτη-μέλη συμφώνησαν την Τετάρτη να επιτρέψουν την είσοδο στην ΕΕ στους ταξιδιώτες από τρίτες χώρες, οι οποίοι θα έχουν εμβολιασθεί πλήρως κατά της Covid με εμβόλια που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Εγκρίνοντας την πρόταση της Κομισιόν, τα 27 κράτη ουσιαστικά προσπαθούν να «βοηθήσουν» τη Βρετανία να διευρύνει την πράσινη λίστα, που έχει καταρτίσει η βρετανική κυβέρνηση, με τους ταξιδιωτικούς προορισμούς στους οποίους επιτρέπεται να μεταβούν ως τουρίστες οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου. Από την κυβέρνηση Τζόνσον διεμήνυσαν πάντως ότι διακοπές σε χώρες «μη πράσινες» δεν πρέπει να γίνουν και ως γνωστόν από τη σχετική λίστα απουσιάζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (και η Ελλάδα).

Οσον αφορά τα εγκεκριμένα εμβόλια από την ΕΜΑ, έως τώρα έχουν εγκριθεί τα σκευάσματα των Pfizer/BioNTech, Moderna, Οξφόρδης/AstraZeneca και Johnson & Johnson. Οχι όμως το Sputnik V, με το οποίο έχουν εμβολιαστεί οι Ρώσοι, αγορά από την οποία περιμένει πολλά ο ελληνικός τουρισμός. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα καλωσορίζει τουρίστες από τη Ρωσία ή και από τη Σερβία (που ως επί το πλείστον έχουν εμβολιαστεί με τα κινεζικά σκευάσματα).

Παράλληλα, εξάλλου, οι αντιπρόσωποι των 27 κρατών-μελών δέχθηκαν να χαλαρώσουν το κριτήριο της επιδημιολογικής επίπτωσης για να καταρτίσουν τον κατάλογο των χωρών από όπου επιτρέπονται οι ταξιδιώτες στην ΕΕ. Με την απόφαση αυτή, αυξήθηκε η αναλογία από τις 25 στις 75 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες. Η Επιτροπή είχε προτείνει να αυξηθεί στις 100.

Ο κατάλογος, που αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει επτά χώρες (Αυστραλία, Ισραήλ, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, συν την Κίνα εν αναμονή αμοιβαιότητας), θα πρέπει κατά συνέπεια να επιμηκυνθεί σημαντικά.

Επίσης, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν να δημιουργήσουν επειγόντως έναν μηχανισμό συντονισμού για να αναστέλλουν γρήγορα τις αφίξεις από μια τρίτη χώρα, σε περίπτωση επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης λόγω της εμφάνισης παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης συνιστά τη χαλάρωση ορισμένων εκ των περιορισμών και κυρίως γι’ αυτούς που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο που έχει εγκριθεί από την ΕΕ, ανέφερε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Κρίστιαν Γουίγκαντ, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων και σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι των κρατών συμφώνησαν να επικαιροποιήσουν την προσέγγιση όσον αφορά τους ταξιδιώτες εκτός της ΕΕ.

Ο Κρίστιαν Γουίγκαντ, εκπρόσωπος της Κομισιόν

Παράλληλα, ο Γουίγκαντ επισήμανε ότι «την ίδια ώρα, για να μειωθεί ο κίνδυνος να εισχωρήσουν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού στην ΕΕ, το Συμβούλιο συμφώνησε σε έναν μηχανισμό φρένου εκτάκτης ανάγκης που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να δρουν γρήγορα και με συντονισμένο τρόπο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...