1233
Η Ιλβα Γιόχανσον και ο Μαργαρίτης Σχοινάς συζητούν στο περιθώριο της συνόδου της Πέμπτης, στις Βρυξέλλες | EPA/OLIVIER HOSLET

ΕΕ: Ο καβγάς Γερμανίας – Ιταλίας απέτρεψε τη συμφωνία για το Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2023, 13:14
Η Ιλβα Γιόχανσον και ο Μαργαρίτης Σχοινάς συζητούν στο περιθώριο της συνόδου της Πέμπτης, στις Βρυξέλλες
| EPA/OLIVIER HOSLET

ΕΕ: Ο καβγάς Γερμανίας – Ιταλίας απέτρεψε τη συμφωνία για το Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2023, 13:14

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία την Πέμπτη, σχετικά με τις αλλαγές στη μεταναστευτική νομοθεσία της Ενωσης, καθώς η Γερμανία και η Ιταλία συγκρούστηκαν για βασικές προτάσεις που αφορούν τις εγγυήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κέντρα κράτησης και τον ρόλο των ΜΚΟ στη διευκόλυνση των αφίξεων μεταναστών.

Οπως σημείωσε ο Guardian, καθώς οι ελπίδες εξασθένησαν την Πέμπτη για την επίτευξη συμφωνίας, οι υπουργοί δήλωσαν ότι αναμένουν ρυθμίσεις τις επόμενες ημέρες που θα οδηγήσουν σε ένα σύμφωνο το οποίο θα εφαρμόζεται σε περίπτωση ξαφνικής προσφυγικής κρίσης όπως αυτή του 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη, κυρίως από τη Συρία.

Νωρίτερα φέτος, το μπλοκ των 27 μελών συμφώνησε στην πρώτη δέσμη αλλαγών που θα επιτρέπει τη μετεγκατάσταση των μεταναστών σε όλη την Ευρώπη και πρόστιμα ύψους 20.000 ευρώ ανά μετανάστη για τις χώρες που αρνούνται να υποδεχθούν το μερίδιο που τους αναλογεί.

Η σύνοδος κορυφής των υπουργών Εσωτερικών την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αφορούσε τους κανόνες που ισχύουν όταν ένας μετανάστης φτάνει για πρώτη φορά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Εγινε καθώς παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που φτάνουν στην Ιταλία από την Τυνησία αλλά και των αυξημένων αφίξεων στη Σάμο και τη Λέσβο, σύμφωνα με την ΕΕ.

Η σύνοδος κορυφής ξεκίνησε με συγκρατημένη αισιοδοξία μετά τη δήλωση του Ολαφ Σολτς, ότι δεν θα μπλοκάρει μια συμφωνία.

Στιγμιότυπο από τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των κρατών-μελών, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες – EPA/OLIVIER HOSLET

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, είπε στους υπουργούς ότι ένα ενιαίο σχέδιο θα ήταν ένα μέσο για την καταπολέμηση της ανησυχητικής ανόδου των λαϊκιστών πολιτικών: «Αν αυτό συμβεί, θα στερήσουμε επιτέλους τους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές στην Ευρώπη από το επιχείρημά τους ότι δεν είμαστε σε θέση να διευθετήσουμε την κατάσταση», τόνισε.

Ομως αργότερα, έγινε γνωστό ότι οι Ιταλοί δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν ένα αναθεωρημένο κείμενο και έτσι το σχέδιο νόμου δεν τέθηκε σε ψηφοφορία.

Η διαφωνία φέρεται να επικεντρώθηκε σε δύο ζητήματα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. Πηγές λένε ότι η Γερμανία διαφώνησε με μια νέα ρήτρα, που υποστηρίχθηκε από την Ιταλία, η οποία θα επέτρεπε την παραβίαση των ελάχιστων προτύπων στα κέντρα κράτησης σε εξαιρετικές περιστάσεις.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας φέρεται να αντιτάχθηκε επίσης σε μια ρήτρα, την οποία υποστήριξε η Γερμανία, σε σχέση με τις ΜΚΟ που βοηθούν μετανάστες να φτάσουν σε χώρα της ΕΕ.

Η Τζόρτζια Μελόνι, φέρεται να εξέφρασε την «έκπληξή» της στον Σολτς νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για την είδηση ότι η Γερμανία χρηματοδοτεί φιλανθρωπικές οργανώσεις για τη διάσωση ανθρώπων στη Μεσόγειο, που καταλήγουν στην Ιταλία.

Ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, δήλωσε ότι παρά την οπισθοδρόμηση, τα κράτη-μέλη ήταν «πολύ κοντά» στην επίτευξη της συμφωνίας, ενώ πηγές επιβεβαίωσαν ότι αυτή είναι ακόμα πιθανή πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στην Ισπανία την επόμενη εβδομάδα. «Υπάρχει μια πολύ ευρεία πλειοψηφία των κρατών-μελών που συμφωνούν», δήλωσε.

«Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να τελειοποιηθούν και ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε μια γενική προσέγγιση σε σχέση με τον κανονισμό για την κρίση», πρόσθεσε.

Στόχος των αλλαγών είναι να υπάρξει σαφήνεια σχετικά με τις διαδικασίες ασύλου, τους κανόνες γύρω από τις διαδικασίες ελέγχου, τις καταγραφές στα σύνορα και τη δημιουργία ενός πακέτου μετεγκατάστασης ή «αλληλεγγύης» για την απαλλαγή των κρατών πρώτης γραμμής, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, από τη συνολική ευθύνη για τη διεκπεραίωση των μεταναστών.

«Αν δεν ολοκληρώσουμε αυτό το έργο, θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε θανάτους και δυστυχία στη Μεσόγειο», δήλωσε η Νάνσι Φέιζερ, η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών.

Η Νάνσι Φέιζερ, υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους – EPA/OLIVIER HOSLET

Η Ιλβα Γιόχανσον, η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι η ΕΕ έχει δεχθεί μέχρι στιγμής φέτος περισσότερες από 250.000 «παράτυπες αφίξεις», μια αύξηση που παρατηρείται κυρίως στην Ιταλία και στο νησί της Λαμπεντούζα.

Πρόσθεσε όμως ότι την ίδια στιγμή, εκκρεμούν στην ΕΕ 600.000 αιτήσεις ασύλου. «Αυτό δείχνει ότι η πρόκλησή μας είναι πολύ μεγαλύτερη από την πρόληψη των παράτυπων αφίξεων», δήλωσε η ίδια.

Οι υπουργοί Εσωτερικών συμφώνησαν πάντως, να παρατείνουν την προσωρινή προστασία για τους περίπου τέσσερα εκατομμύρια ουκρανούς πρόσφυγες που διαμένουν στην Ευρώπη μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

Πολωνία: «Θα διατηρήσουμε το βέτο επί του συμφώνου μετανάστευσης»

Στο μεταξύ, η Πολωνία θα διατηρήσει το βέτο της επί του συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ, είπε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της χώρας, καθώς το μπλοκ επιδιώκει συμφωνία για ένα σύστημα που θα επιτρέπει την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στην Ευρώπη εκτός των επίσημων συνοριακών περασμάτων.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, δήλωσε ότι οι «27» είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν στους τρόπους διαχείρισης της παράτυπης μετανάστευσης λίγο μετά τη χθεσινή «άκαρπη» συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, με το Βερολίνο και την Ρώμη να ανησυχούν για την αύξηση των αφίξεων.

Ο Ματέους Μοραβιέτσκι απειλεί με βέτο για το Μεταναστευτικό, ενόψει των εθνικών εκλογών στην Πολωνία – EPA/Tomasz Gzell POLAND OUT

Το κυβερνών στην Πολωνία εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) είναι αντιμέτωπο με εκλογές στις 15 Οκτωβρίου και μια από τις βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις είναι να «προστατεύσει» την χώρα από την παράνομη μετανάστευση.

Ανακοίνωσε μάλιστα, τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα αυτό την ίδια ημέρα με τις εκλογές.

«Την ερχόμενη εβδομάδα πηγαίνω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα επαναλάβω το βέτο μου επί της παράνομης μετανάστευσης. Πρόκειται για μια απόπειρα να επιτεθούν όχι μόνο στην εθνική κυριαρχία της Πολωνίας και των άλλων κρατών-μελών, αλλά και μια απόπειρα αποσταθεροποίησης της ΕΕ με έναν μη δημοκρατικό τρόπο», είπε ο πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, σε τηλεοπτική του δήλωση.

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 2.500 μετανάστες νεκροί ή αγνοούμενοι στη Μεσόγειο το 2023

Περισσότεροι από 2.500 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή φέρονται ως αγνοούμενοι όταν επιχείρησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο με προορισμό την Ευρώπη, από την αρχή του έτους, δήλωσε την Παρασκευή αξιωματούχος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει αύξηση κατά δύο τρίτα, σε σύγκριση με 1.680 ανθρώπους την ίδια περίοδο το 2022», δήλωσε η Ρούβεν Μενικντιουέλα, διευθύντρια του γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο.

«Χάνονται και ζωές στην ξηρά, μακριά από την προσοχή του κόσμου. Το ταξίδι από τη δυτική ή την ανατολική Αφρική και το Κέρας της Αφρικής προς τη Λιβύη και τα σημεία αναχώρησης στην ακτή, παραμένει ένα από τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που ταξιδεύουν από τις χερσαίες οδούς της υποσαχάριας Αφρικής, κινδυνεύουν με θάνατο και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε στάδιο», πρόσθεσε.

Αλλοι 77 αιτούντες άσυλο καταφθάνουν στη Λαμπεντούζα, μετά τη διάσωσή τους στη Μεσόγειο από τις ιταλικές αρχές, στις 19 Σεπτεμβρίου – EPA/CIRO FUSCO

Σύμφωνα με τα στοιχεία της, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 24 Σεπτεμβρίου, συνολικά 186.000 μετανάστες έφτασαν στη νότια Ευρώπη (Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα), εκ των οποίων οι 130.000 στην Ιταλία, «μια αύξηση κατά 83% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022».

Οσον αφορά τις χώρες αναχώρησης, από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του 2023, περισσότεροι από 102.000 μετανάστες προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την Τυνησία και 45.000 από τη Λιβύη.

Από αυτούς, 31.000 διασώθηκαν στη θάλασσα ή το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν αναχαιτίστηκε και αποβιβάστηκαν στην Τυνησία και 10.600 στη Λιβύη, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...