894
Ο αντισημιτισμός στην Ευρώπη βασίζεται σε βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις και αναδύεται εξαιτίας των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα | Shutterstock/AndriiKoval

ΕΕ: Ο αντισημιτισμός είναι βαθιά ριζωμένος στην ευρωπαϊκή κοινωνία

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2023, 22:55
Ο αντισημιτισμός στην Ευρώπη βασίζεται σε βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις και αναδύεται εξαιτίας των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα
|Shutterstock/AndriiKoval

ΕΕ: Ο αντισημιτισμός είναι βαθιά ριζωμένος στην ευρωπαϊκή κοινωνία

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2023, 22:55

Ο αντισημιτισμός είναι ένας «βαθιά ριζωμένος ρατσισμός στην ευρωπαϊκή κοινωνία», που αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την εβραϊκή κοινότητα της ηπείρου και τους θεμελιώδεις στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προειδοποιεί αξιωματούχος των Βρυξελλών, καθώς οι πολεμικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Γάζα προκαλούν βίαιες διαδηλώσεις.

Ο Μάικλ Ο’Φλάερτι, διευθυντής της υπηρεσίας θεμελιωδών δικαιωμάτων του μπλοκ, λέει ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός πως μόνο το ένα τρίτο του γενικού πληθυσμού θεωρεί τον αντισημιτισμό μεγάλο πρόβλημα, όταν δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «δραματικές στιγμές στις κοινωνίες μας πυροδοτούν αντισημιτικές αντιδράσεις».

Σε δηλώσεις του στον βρετανικό Guardian, αναφέρει: «Συνέβη με την Covid, συμβαίνει με τη ρωσική επιθετικότητα [στην Ουκρανία], και τώρα συμβαίνει ξανά. ΜΜΕ και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών προειδοποιούν για αύξηση του αντισημιτισμού, καθώς ξετυλίγεται η κρίση στη Μέση Ανατολή».

«Ειλικρινά πιστεύω ότι σε οποιοδήποτε μεγάλο αρνητικό ζήτημα στην κοινωνία μας έχουν παρεισφρήσει αντισημιτικές αιχμές» συμπληρώνει ο Ο’Φλάερτι. «Είναι ενδεικτικό του βαθμού που ο αντισημιτισμός είναι ένας βαθιά ριζωμένος ρατσισμός στην ευρωπαϊκή κοινωνία».

Προσθέτει, δε, ότι «είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή να είμαστε σε εγρήγορση και να καταδικάζουμε όλες τις μορφές μίσους που εκδηλώνονται στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του μίσους κατά των μουσουλμάνων».

Ο πόλεμος που ακολούθησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση των αντισημιτικών επεισοδίων. Οι υψηλοί αριθμοί απωλειών αμάχων που προκλήθηκαν από την πολεμική αντίδραση του Ισραήλ έχουν αυξήσει περαιτέρω την ένταση.

Πρόσφατα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον Σύνδεσμο Εναντίον της Δυσφήμισης (ADL), που εδρεύει στις ΗΠΑ, αποκάλυψαν αύξηση 300% του αντισημιτισμού στην Αυστρία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αστυνομία του Λονδίνου δήλωσε ότι 218 εγκλήματα αντισημιτικού μίσους αναφέρθηκαν από την 1η έως τις 18 Οκτωβρίου, πάνω από 13 φορές περισσότερα από όσα είχαν καταγραφεί την ίδια περίοδο πέρυσι.

Στη Γερμανία, η οργάνωση παρακολούθησης του αντισημιτισμού, RIAS, ανέφερε αύξηση 240% στα αντισημιτικά περιστατικά από τις 7 Οκτωβρίου – μια ποσόστωση που η επιτροπή αντισημιτισμού της χώρας προειδοποίησε ότι κινδυνεύει να επιστρέψει τη χώρα στις «πιο φρικτές στιγμές» της.

Πολλοί ειδικοί στα εγκλήματα μίσους επισημαίνουν βαθιά ριζωμένες αρνητικές ιδέες για τους εβραίους, που, αν και πάντα παρούσες, αναδύονται σε περιόδους κοινωνικού στρες. Πρόσφατη μελέτη του ADL διαπίστωσε ότι τα αντιεβραϊκά αισθήματα παραμένουν εδραιωμένα σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, με περίπου έναν στους τέσσερις πολίτες να υιοθετεί ιστορικά γνωστές αντισημιτικές πεποιθήσεις – κυρίως ψευδείς πεποιθήσεις για την εβραϊκή φιλαργυρία και τον εβραϊκό «έλεγχο των κυβερνήσεων».

Δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν στις εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης διαπιστώνουν ότι το 90% των ερωτηθέντων νιώθει ότι ο αντισημιτισμός χειροτερεύει, λέει ο Ο’Φλάερτι. «Αυτή είναι λοιπόν η ισχυρή άποψη της ίδιας της εβραϊκής κοινότητας. Επιπλέον, πλειοψηφικά πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη ζωή τους είναι ο αντισημιτισμός. Αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό. Δεν τους απασχολεί η δουλειά, η εκπαίδευση ή ο βιοπορισμός – τους προβληματίζει ο αντισημιτισμός».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο «πυρήνας» του εβραϊκού πληθυσμού της ΕΕ είναι 781.200 άνθρωποι, αν και πολλοί περισσότεροι έχουν τουλάχιστον έναν γονέα που προσδιορίζεται ως εβραίος. Ο πληθυσμός αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα, με θύματα τουλάχιστον έξι εκατομμύρια ευρωπαίους εβραίους, ήταν περίπου 3,8 εκατομμύρια.

Σήμερα, που ελάχιστοι από τους επιζήσαντες είναι ακόμα ζωντανοί, η Ευρώπη πρέπει να βρει έναν νέο τρόπο επικοινωνίας της τραγωδίας του Ολοκαυτώματος, ισχυρίζεται ο Ο’Φλάερτι, ζητώντας μεγαλύτερες προσπάθειες στην εκπαίδευση. «Μια άλλη πολύ σημαντική πτυχή αυτή τη στιγμή είναι ο βαθμός στον οποίο ξεχνάμε το Ολοκαύτωμα» λέει. «Σχεδόν όλοι οι επιζώντες έχουν φύγει από τη ζωή και δεν έχουμε βρει ακόμη έναν νέο τρόπο να μεταδώσουμε αποτελεσματικά την ιστορία του Ολοκαυτώματος στα παιδιά μας και στις κοινωνίες μας».

Η ADL διαπιστώνει ότι μεταξύ των έξι χωρών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση στη Δυτική Ευρώπη, η Ισπανία παραμένει η χώρα με το υψηλότερο επίπεδο αντισημιτικών συμπεριφορών –με το 26% του πληθυσμού να έχει εκτεταμένες αντισημιτικές πεποιθήσεις–, ακολουθούμενη από το Βέλγιο (24%), τη Γαλλία (17%), τη Γερμανία (12%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (10%). Στην Ολλανδία μόλις το 6% των ερωτηθέντων έχει αντισημιτικές απόψεις.

Στην Ανατολική Ευρώπη οι αντισημιτικές συμπεριφορές διατηρούνται ευρύτερα, αν και γίνονται όλο και πιο σπάνιες. Το ADL βρήκε υψηλά επίπεδα αντισημιτικών πεποιθήσεων στην Ουγγαρία (37%) και στην Πολωνία (35%). Μελέτες επιβεβαιώνουν την απότομη αύξηση του διαδικτυακού αντισημιτισμού στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ερευνα της ΕΕ αποκαλύπτει έναν αυξανόμενο αριθμό εβραίων, ειδικά νεότερων σε ηλικία, που δηλώνουν ότι θα σκέφτονταν σοβαρά να φύγουν από την Ευρώπη ως συνέπεια των προκαταλήψεων και των διακρίσεων. Πολλοί από αυτούς θεωρούν τον αντισημιτισμό «υπαρξιακή κρίση» για τη γενιά τους.

Οι ειδικοί κρίνουν ότι το ζήτημα της μετανάστευσης και της μείωσης του εβραϊκού πληθυσμού σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης είναι αρκετά περίπλοκο. Σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστρίας, οι εβραϊκές κοινότητες αυξάνονται, αν και βαθμιαία – καθώς η μικρή μετανάστευση αντισταθμίζεται από τους λιγότερους θανάτους σε έναν συχνά ηλικιωμένο εβραϊκό πληθυσμό.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, τα επίπεδα του εβραϊκού πληθυσμού είναι σταθερά. Ωστόσο, πολλές μικρές κοινότητες δεν ανέκαμψαν ποτέ από το Ολοκαύτωμα, και η περαιτέρω μείωση του αριθμού των εβραϊκών κοινοτήτων στην Ευρώπη φαίνεται αναπόφευκτη.

Ερευνα του ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ερευνών Εβραϊκής Πολιτικής (JPR) υποδεικνύει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της μετανάστευσης των ευρωπαίων εβραίων οφείλεται στους ίδιους παράγοντες που υποκινούν τη μετακίνηση των μελών οποιασδήποτε άλλης κοινότητας – αναζήτηση σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας.

Οι βίαιες επιθέσεις που στοχεύουν εβραίους ή υποκινούνται από ιδεολογίες με ισχυρά αντισημιτικά στοιχεία μπορούν να συνδεθούν με την αύξηση της μετανάστευσης των εβραίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γαλλία μεταξύ 2015 και 2016, όταν η χώρα συγκλονίστηκε από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων – συμπεριλαμβανομένων πολλών εναντίον εβραϊκών στόχων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...