743
Εργαζόμενοι σε εργοστάσιο του Αχμενταμπάντ γεμίζουν φιάλες οξυγόνου | REUTERS/Amit Dave

ΕΕ και ΗΠΑ στέλνουν μαζική βοήθεια στην Ινδία που πνίγεται από τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2021, 12:56
Εργαζόμενοι σε εργοστάσιο του Αχμενταμπάντ γεμίζουν φιάλες οξυγόνου
|REUTERS/Amit Dave

ΕΕ και ΗΠΑ στέλνουν μαζική βοήθεια στην Ινδία που πνίγεται από τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2021, 12:56

Για πέμπτη συνεχή ημέρα, η Ινδία κατέγραψε νέο παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων από τον κορονοϊό με 352.991 κρούσματα, ξεπερνώντας έτσι, συνολικά, τα 17,3 εκατομμύρια.

Καταγράφηκε επίσης ακόμη ένα τραγικό ρεκόρ θανάτων: 2.812 ασθενείς υπέκυψαν, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 195.123 νεκρούς, αν και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το πραγματικό νούμερο είναι πολλαπλάσιο.

Αρκετές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους αυτές της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, υποσχέθηκαν να στείλουν επειγόντως βοήθεια, καθώς τα νοσοκομεία στις κυριότερες ινδικές μητροπόλεις έχουν κατακλυστεί, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και διώχνουν ασθενείς, αφού δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες, ούτε οξυγόνο.

Οι πολίτες αγοράζουν ό,τι οξυγόνο μπορούν να βρουν και το κρατούν στο σπίτι τους, σύμφωνα με τον Guardian, εντείνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα έλλειψής του στα νοσοκομεία.

Σε ορισμένες από τις πόλεις που πλήττονται πιο σκληρά, ανάμεσά τους και στην πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, πτώματα αποτεφρώνονται μαζικά σε αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις.

Εργάτες κατασκευάζουν νέες πλατφόρμες για την αποτέφρωση των νεκρών σε κρεματόριο του Νέου Δελχί

Το τηλεοπτικό δίκτυο NDTV μετέδωσε πλάνα στα οποία τρεις υγειονομικοί υπάλληλοι στο ανατολικό ομόσπονδο κρατίδιο Μπιχάρ εικονίζονται καθώς σέρνουν το πτώμα ενός ασθενούς που υπέκυψε έως τον χώρο όπου πρόκειται να αποτεφρωθεί, καθώς δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα ούτε καν φορεία.

Αρκετές πόλεις επιβάλλουν πλέον απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας. Η αστυνομία έχει αναπτυχθεί για να επιβάλλει την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και τη χρήση μασκών.

Εκατοντάδες άτομα περιμένουν, χωρίς καμία απόσταση ασφαλείας, να εμβολιαστούν, στη Μουμπάι

Παρά την πρωτοφανή κρίση, τη Δευτέρα 8,6 εκατομμύρια πολίτες προσέρχονται στις κάλπες, στο ανατολικό ομόσπονδο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης, στον προτελευταίο γύρο μιας εκλογικής διαδικασίας οκτώ φάσεων που θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας.

Τοπικές εκλογές διεξάγονται επίσης σε άλλα ομόσπονδα κράτη, ανάμεσά τους το πολυπληθέστερο, το Ουτάρ Πραντές, στο οποίο κατά μέσον όρο καταγράφονται 30.000 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 την ημέρα.

Βοήθεια από ΗΠΑ-ΕΕ-Γερμανία-Γαλλία-Βρετανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν άμεσα συστατικά για την παραγωγή εμβολίων καθώς και ιατρικό εξοπλισμό στην Ινδία,  δήλωσε την Κυριακή ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλέιας του Τζο Μπάιντεν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εντοπίσει την προέλευση συγκεκριμένων συστατικών που είναι απαραίτητα για την παραγωγή στην Ινδία εμβολίων κατά της Covid-19, τα οποία θα παραδοθούν αμέσως στην Ινδία», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν. Οι εξαγωγές αυτών των συστατικών περιορίζονταν μέχρι τώρα από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η Ουάσινγκτον θα στείλει επίσης άμεσα στην Ινδία φάρμακα, τεστ ταχείας διάγνωσης, αναπνευστήρες και προστατευτικό εξοπλισμό, καθώς και εμπειρογνώμονες των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), είπε ο Σάλιβαν, ενώ εξετάζεται επίσης η αποστολή οξυγόνου, καθώς τα ινδικά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη σε αυτόν τον τομέα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν χρηματοδοτεί ήδη την παραγωγή εμβολίων στην Ινδία, έτσι ώστε η χώρα να είναι σε θέση να παράγει ένα δισεκατομμύριο δόσεις έως το τέλος του 2022, δήλωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

«Ακριβώς όπως η Ινδία προσέφερε βοήθεια στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν τα νοσοκομεία μας κατακλύστηκαν από ασθενείς με Covid-19 κατά την έναρξη της πανδημίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να βοηθήσουν την Ινδία τη στιγμή αυτή που έχει ανάγκη», δήλωσε ο Σάλιβαν.

Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έκανε λόγο για αποστολή εμβολίων στην Ινδία, καθώς εντείνεται η πολιτική πίεση στο θέμα αυτό. Ο Αντονι Φάουτσι είπε ότι «πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε την Ινδία», και είπε πως εξετάζεται η αποστολή δεκάδων εκατομμυρίων εμβολίων της AstraZeneca, που απλά βρίσκονται στις αμερικανικές αποθήκες χωρίς να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη χώρα, μια που το εμβόλιο αυτό δεν έχει περάσει ακόμα τη διαδικασία έγκρισης.

Οι αρχές τις Σιγκαπούρης ήδη έστειλαν αεροπορικώς οξυγόνο στην Ινδία /  REUTERS

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για να σταλεί βοήθεια στην Ινδία. Η ΕΕ ανέφερε ότι θέλει να στείλει οξυγόνο και φάρμακα, μετά το αίτημα που έλαβε από το Νέο Δελχί.

Εξάλλου, η Γερμανία θα στείλει οξυγόνο και άλλη ιατρική βοήθεια στην Ινδία μέσα στις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Γερμανίας δήλωσε πως το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις να εξετάσουν τη διάθεση μίας κινητής μονάδας παραγωγής οξυγόνου, όπως επίσης και να υποστηρίξουν τη μεταφορά άλλων ειδών έκτακτης ανάγκης στην Ινδία.

Η Γαλλία θα αρχίσει να στέλνει αναπνευστήρες στην Ινδία από την ερχόμενη εβδομάδα, είπε εκπρόσωπος του Εμανουέλ Μακρόν.

Τέλος, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι στέλνει περισσότερες από 600 ιατρικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων συμπυκνωτών οξυγόνου και αναπνευστήρων.

«Ιατρικός εξοπλισμός ζωτικής σημασίας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκατοντάδες συμπυκνωτές οξυγόνου και αναπνευστήρες, είναι καθ’ οδόν από τη Βρετανία προς την Ινδία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...