Την ίδρυση ενός ταμείου επενδυτικών κεφαλαίων ύψους 100 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών «πρωταθλητών επιχειρηματικότητας», προκειμένου για να ανταγωνιστούν τους αμερικανικούς κολοσσούς όπως η Apple και η Google, ή η κινεζική Alibaba, εξετάζουν οι Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το Politico, αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν εκπονήσει σχέδιο για ένα «Ευρωπαϊκό Ταμείο για το Μέλλον» που θα χρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη, προκειμένου να επενδύσουν σε στρατηγικούς τομείς όπου η Ευρώπη υπολείπεται σε σχέση με τους διεθνείς αντιπάλους της, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που είδαν οι Financial Times.
Το σχέδιο αποτελεί μέρος μιας σειράς πιθανών πρωτοβουλιών που οι αξιωματούχοι της ΕΕ παρουσίασαν στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επερχόμενη πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς ετοιμάζεται να αναλάβει την πενταετή θητεία της.
«Η δημιουργία ενός τέτοιου fund θα αποτελούσε την πιο τολμηρή μέχρι στιγμής απάντηση των Βρυξελλών στις εκκλήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας για την ανάπτυξη επιθετικών εργαλείων βιομηχανικής πολιτικής προκειμένου να προστατευτούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό», αναφέρουν οι FT.
Το έγγραφο προειδοποιεί ότι εταιρείες εκτός ΕΕ «με πρωτοφανή οικονομικά μέσα έχουν τη δυνατότητα να διαγράψουν την υπάρχουσα δυναμική και βιομηχανική θέση της βιομηχανίας της ΕΕ σε ορισμένους τομείς».
Στη συνέχεια, κατονομάζει τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς γνωστούς με το ακρωνύμιο «GAFA» (αρχικά των Google, Apple, Facebook και Amazon) και το αντίστοιχο κινεζικό «BAT» (Baidu, Alibaba και Tencent) ως εταιρείες που έχουν εξαγοράσει πιθανούς ανταγωνιστές και πλέον «διαχειρίζονται την παγκόσμια ψηφιακή ατζέντα».
«Η Ευρώπη δεν διαθέτει τέτοιες εταιρείες», λέει το έγγραφο, «κάτι που αποτελεί κίνδυνο για την ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και την επιρροή της σε βασικούς στρατηγικούς τομείς».
«Παρόλο που το Παρίσι και το Βερολίνο είναι πιθανό να υποστηρίξουν ένα τέτοιο σχέδιο, κυβερνήσεις όπως της Ολλανδίας ήταν απρόθυμες να υποστηρίξουν τις Βρυξέλλες να χαλαρώσουν τους κανόνες ανταγωνισμού για να επιτρέψουν συγχωνεύσεις ή νέες και οικονομικά εύρωστες επιχειρήσεις στον αγώνα για να ανταγωνιστούν τους παγκόσμιους αντιπάλους», προσθέτουν οι FT.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν ότι η δημιουργία ενός fund με σημαντική δύναμη θα ενθαρρύνει τα χρήματα του ιδιωτικού τομέα να διατεθούν σε σημαντικά έργα.
Το έγγραφο προτείνει ότι ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ θα μπορούσε να διαθέσει ένα μέρος των χρημάτων του για το ταμείο αυτό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News