265
Αποψη του Ευρωκοινοβουλίου | REUTERS/Johanna Geron

ΕΕ: Δεν συμφώνησαν για το πιστοποιητικό Covid – την Πέμπτη νέες διαβουλεύσεις

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2021, 10:26
Αποψη του Ευρωκοινοβουλίου
|REUTERS/Johanna Geron

ΕΕ: Δεν συμφώνησαν για το πιστοποιητικό Covid – την Πέμπτη νέες διαβουλεύσεις

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2021, 10:26

Δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον κανονισμό του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού, το βράδυ της Τρίτης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Πορτογαλική Προεδρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί ο τέταρτος γύρος των συννομοθετών της ΕΕ, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή εγκαίρως για την καλοκαιρινή περίοδο.

Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιμένουν ότι πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση για δωρεάν διαγνωστικά τεστ «ως μέσο αποκατάστασης του θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών της ΕΕ στην ελεύθερη κυκλοφορία και για την αποφυγή διακρίσεων προς όσους δεν έχουν εμβολιαστεί».

Το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει τη χρήση του μέσου Υποστήριξης Εκτάκτου Ανάγκης και τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη διασφάλιση προσβάσιμων, έγκαιρων και δωρεάν τεστ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το μέσο Υποστήριξης Εκτάκτου Ανάγκης θα χρησιμοποιηθεί για την πανδημία, καθώς 3,5 δισ. ευρώ διατέθηκαν για την αγορά εμβολίων κατά της Covid-19 και 46 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για τις προπαρασκευαστικές εργασίες του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού.

Καθώς η συμφωνία για το «Πιστοποιητικό Covid-19» επείγει, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει την εφαρμογή της επείγουσας διαδικασίας προκειμένου να εγκριθεί η χρήση του μέσου Υποστήριξης Εκτάκτου Ανάγκης, μαζί με τον κανονισμό για το πιστοποιητικό Covid, στη σύνοδο της Ολομέλειας του Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων την Τρίτη, το Ευρωκοινοβούλιο κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση που περιλαμβάνει αλλαγές σχετικά με το κόστος των τεστ και τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι το ευρωπαϊκό πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό θα αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του, που θέλει να ταξιδέψει, έχει κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19, έχει αρνητικό τεστ ή έχει αντισώματα στον κορονοϊό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News