Επρεπε να φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια -και μάλιστα στα ευρωπαϊκά- για να δεχτεί η Δικαιοσύνη ότι το δικαίωμα σε μια υγιή σεξουαλική ζωή το έχει κάθε γυναίκα, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Αφορμή έγινε η προσφυγή γυναίκας από την Πορτογαλία, της Μαρία Μοράις, για την οποία δικαστήριο στη χώρα της, ενώ δέχτηκε ότι από ιατρική αμέλεια δεν μπορούσε να έχει ομαλή σεξουαλική ζωή, αυτό δεν είχε πολύ μεγάλη σημασία, επειδή ήταν ήδη 50 ετών και με δύο παιδιά.
Μετά από γυναικολογική επέμβαση το 1995 και λόγω τραυματισμού ενός νεύρου στον κόλπο, αντιμετώπιζε πόνο, ακράτεια και δυσκολία στην βάδιση, πέρα από τη δυσκολία να έχει ομαλή ερωτική ζωή.
Προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά του νοσοκομείου και κέρδισε αποζημίωση για την σωματική και την ψυχική ταλαιπωρία που υπέστη.
Ωστόσο το 2013 το νοσοκομείο κέρδισε την έφεση και πέτυχε να μειωθεί η αποζημίωση κατά το ένα τρίτο. Το τριμελές Εφετείο (με δύο άνδρες και μία γυναίκα στη σύνθεσή του, όλους πάνω από 50 ετών) δέχτηκε ότι το σεξ δεν ήταν τόσο σημαντικό με δεδομένη την ηλικία της γυναίκας.
Η απόφαση, όπως σημειώνει το Associated Press, προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών στην Πορτογαλία. Μία βουλευτίνα έκανε μάλιστα λόγο για «δικαιοσύνη Ταλιμπάν».
Η συνέχεια δόθηκε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι οι πορτογάλοι δικαστές είχαν προκαταλήψεις και ότι παραβίασαν το δικαίωμα σεβασμού της προσωπικής και οικογενειακής ζωής.
Αποφάσισε ακόμη ότι η Πορτογαλία θα καταβάλει στην Μοράις περίπου 5.700 ευρώ για αποζημιώσεις και για τα δικαστικά έξοδα.
Το δικαστήριο στη Λισαβόνα «αγνόησε την σωματική και ψυχολογική σημασία της σεξουαλικότητας για την ολοκλήρωση της γυναίκας», έκρινε το ΕΔΑΔ.
Η απόφαση του Εφετείου, σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, ελήφθη «με την γενική παραδοχή ότι η σεξουαλικότητα δεν ήταν τόσο σημαντική για μια γυναίκα 50 ετών και μητέρα δύο παιδιών όσο για μια νεότερη». Αυτό όμως δείχνει τις προκαταλήψεις του δικαστικού σώματος, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Υπενθύμισε μάλιστα το ΕΔΑΔ δύο παραπλήσιες υποθέσεις από την Πορτογαλία, από το 2008 και το 2014. Δύο άνδρες, λόγω ιατρικών λαθών, δεν μπορούσαν να έχουν φυσιολογική σεξουαλική ζωή. Για αυτούς τα δικαστήρια είχαν δεχτεί ότι το γεγονός επηρέασε την αυτοπεποίθησή τους και τους είχε προκαλέσει «τρομερό ψυχικό σοκ», χωρίς να λάβουν υπόψη την ηλικία τους ή το αν είχαν παιδιά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News