Με το «σάρωμα των Τόρις» ασχολήθηκε η βρετανική επιθεώρηση The Economist ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε η ίδια με τη βοήθεια της εταιρείας WeThink λίγες ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Ιουλίου (την οποία προκάλεσαν οι ίδιοι οι Τόρις). Το συμπέρασμα ότι οι Συντηρητικοί χάνουν προς πάσα κατεύθυνση ψήφους είναι το μόνο σίγουρο από το γκάλοπ αυτό. «Χάνουν ακόμη και τα προπύργιά τους».
Μεταξύ 30 Μαΐου και 21 Ιουνίου η WeThink ρώτησε 18.595 ενηλίκους τι θα ψηφίσουν. Οι Εργατικοί πήραν 42%, οι Συντηρητικοί 22%, το κόμμα του Φάρατζ 14%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 11% και το Κόμμα των Πρασίνων 6%. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης μέτρησης έγκειται στο γεγονός ότι εκτιμήθηκε η πρόθεση ψήφου σε κάθε εκλογική περιφέρεια.
Το Εργατικό Κόμμα οδεύει προς επικράτηση με «οροφή» τις 465 έδρες επί συνόλου 650, δηλαδή με 263 περισσότερες από όσες κατέκτησε στις εκλογές του 2019. Οι Τόρις οδεύουν προς συντριβή με «πάτο» τις 76 έδρες – είναι οι λιγότερες που έχουν καταλάβει διαχρονικώς. Οι Φιλελεύθεροι θα κερδίσουν 52 έδρες ή λιγότερες – οι 52 θα είναι το καλύτερο αποτέλεσμά τους από το 2010. Από τρεις έδρες έκαστο θα πάρουν, κατά πάσα πιθανότητα, το κόμμα του Φάρατζ και το κόμμα των Πρασίνων.
Οι ψηφοφόροι μιας κάποιας ηλικίας και εργατικής καταγωγής, πολίτες «περιφερειακών εκλογικών περιφερειών στη βόρεια Αγγλία» οι οποίοι υποστήριξαν τους Τόρις το 2019, τώρα θα ψηφίσουν Εργατικούς – μάλιστα αυτοί αποτελούν και τον «βασικό στόχο» του κόμματος. Αντιθέτως, οι Φιλελεύθεροι έχουν επιλέξει «πελατεία» με άλλα ταξικά χαρακτηριστικά: οι ψηφοφόροι τους είναι πιο μορφωμένοι, φιλοευρωπαϊστές (κατά του Brexit) και ζουν στα αστικά κέντρα της νότιας Αγγλίας.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι Εργατικοί έχουν «ρεύμα» στις περιφέρειες που θα αντιμετωπίσουν τους Τόρις, όπως και οι Φιλελεύθεροι στις περιφέρειες που θα βρεθούν απέναντι στους Τόρις (σε αντίθεση με την υποχώρησή τους στο σύνολο της χώρας βάσει των στοιχείων του 2019). «Αυτή η δυναμική από μόνη της είναι αρκετή για να κάνει τους Τόρις επιρρεπείς σε σημαντικές απώλειες».
Στα δεξιά των Τόρις τα πράγματα δεν είναι καλύτερα για αυτούς. «Η τοποθέτηση του Νάιτζελ Φάρατζ επικεφαλής του κόμματος Reform UK κατέστησε ευάλωτους ακόμη και βουλευτές των Τόρις με τεράστιες πλειοψηφίες, αφού η Reform UK αντλεί από τη δεξαμενή της συντήρησης λευκούς ψηφοφόρους, μη πτυχιούχους». Το μοντέλο που χρησιμοποίησε η δημοσκόπηση του Economist έδωσε ως πιθανότερο αποτέλεσμα της κάλπης το εξής: οι Εργατικοί μάλλον θα έχουν 429 βουλευτές, οι Συντηρητικοί 117, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 42, το Reform UK 2 και οι Πράσινοι 2.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News