Με το σενάριο να γίνει το Καστελόριζο «σημείο ανάφλεξης» ή ακόμη και να εισβάλει η Τουρκία για να καταλάβει το νησί, ασχολείται ο Economist.
Το δημοσίευμα της βρετανικής επιθεώρησης αναφέρει ότι «η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Καστελόριζο και σε ορισμένα άλλα νησιά. Τον περασμένο μήνα, ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν την Αθήνα. “Μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά”, είχε προειδοποιήσει δύο μήνες νωρίτερα, υπονοώντας εισβολή».
Ο Economist στέκεται επίσης στη γεωγραφία, υπενθυμίζοντας ότι «οι ακτές της Τουρκίας βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Καστελόριζο. Το κοντινότερο ελληνικό νησί, η Ρόδος, απέχει 120 χιλιόμετρα». Παρουσιάζει, ωστόσο, ως απλή διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τους ισχυρισμούς των Τούρκων για την ΑΟΖ.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «το Καστελόριζο βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο μιας διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας, στην οποία ανήκει το νησί, και της Τουρκίας. Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι το Καστελόριζο απολαμβάνει μια περιοχή υφαλοκρηπίδας (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) 200 ναυτικών μιλίων, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σύμφωνα με την Τουρκία, το Καστελόριζο είναι πολύ μικρό και μακριά από την ελληνική ενδοχώρα για να δικαιούται ΑΟΖ. Η ελληνική αξίωση βγάζει την Τουρκία εκτός της Μεσογείου, καταγγέλλει η Τουρκία».
«Στρατιωτικοποίηση» και drones
«Η Τουρκία κατηγορεί τους Ελληνες για στρατιωτικοποίηση των νησιών, κόντρα στις διεθνείς συνθήκες. Πέρυσι, τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν εικόνες που καταγράφηκαν από drones, οι οποίες έδειχναν παραδόσεις τεθωρακισμένων οχημάτων σε ορισμένα από τα νησιά», συνέχισε ο Economist.
«Η Ελλάδα δεν αρνείται την αποστολή νέων στρατευμάτων, αλλά λέει ότι το κάνει μόνο για αμυντικούς σκοπούς. Με τις εκλογές να έχουν προγραμματιστεί για εφέτος, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, οι εθνικιστές και στις δύο πλευρές μπορεί να μπουν στον πειρασμό να κροταλίσουν τα δόντια τους», προσθέτει το βρετανικό περιοδικό.
Εμφανής η παρουσία των ενόπλων δυνάμεων
Στο ρεπορτάζ περιγράφεται ευρύτερα η ατμόσφαιρα στο «μικρό ελληνικό νησί στη Μεσόγειο, που φιλοξενεί μόνο μερικές εκατοντάδες ανθρώπους», όπου «οι ντόπιοι ανταλλάσσουν χαιρετισμούς με τουρίστες και ημερήσιους επισκέπτες που φτάνουν με πλοίο από την Τουρκία. Μια μεγάλη θαλάσσια χελώνα βγάζει το κεφάλι της από τα γαλαζοπράσινα νερά εκεί κοντά».
Παράλληλα, ωστόσο, καταγράφεται η στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας: «Ενα ελληνικό πολεμικό πλοίο, η πυραυλάκατος “Δανιόλος”, περιπολεί στα νερά γύρω από το νησί. Μερικά φορτηγά του στρατού βρίσκονται γύρω από το λιμάνι. Λίγοι στρατιώτες βγαίνουν από ένα κρουαζιερόπλοιο, το οποίο έχει έρθει από την Αθήνα».
«Προτίμηση» Ερντογάν η χρήση βίας
Παρά την καλλιέργεια ανησυχίας, το δημοσίευμα περιγράφει ως έναν βαθμό και την άλλη όψη των πραγμάτων: «Μια σειρά δεδομένων συνηγορούν εναντίον του ρίσκου ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Το ένα είναι το γεγονός ότι και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Το άλλο, ότι ο πόλεμος θα συνέτριβε τον τουριστικό τομέα και των δύο χωρών».
«Αλλά ο κίνδυνος υπάρχει, και επειδή η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει αρχίσει να εκδηλώνει μια προτίμηση στη χρήση βίας για την επιδίωξη των συμφερόντων της, ειδικά στη Συρία» συμπεραίνει ο Economist.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News