Μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές στην πρώτη θέση, η Ελλάδα κατατάσσεται φέτος 3η στη λίστα των οικονομιών που κατέγραψαν τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως σύμφωνα με την έρευνα του Economist για το 2024.
Η βρετανική επιθεώρηση τονίζει ότι «η Ελλάδα και η Ιταλία, άλλοτε χώρες που συμβόλιζαν τα προβλήματα της ευρωζώνης, συνεχίζουν την ισχυρή τους ανάκαμψή». Στη φετινή λίστα την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ισπανία, τη δεύτερη η Ιρλανδία ενώ η Ελλάδα ισοβαθμεί στην τρίτη θέση με τη Δανία.
Πέρυσι, η χώρα μας βρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή της λίστας του Economist με τις οικονομίες που κατέγραψαν τις καλύτερες επιδόσεις. Το περιοδικό καταγράφει στην ετήσια έρευνά που τη βελτίωση από τη μια χρονιά στην άλλη με βάση συγκεκριμένους δείκτες, όπως το ΑΕΠ και οι θέσεις εργασίας και όχι φυσικά την απόλυτη ισχύ και ευρωστία μιας οικονομίας. Σε μια τέτοια λίστα είναι προφανές ότι στις πρώτες θέσεις θα βρίσκονταν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, δηλαδή οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Η κατάταξη των χωρών στην έρευνα του Economist για το 2024:
Στη φετινή έρευνα η βρετανική επιθεώρηση αναλύει αρχικά το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον με τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών, τους πολέμους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και τις εκλογές σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία.
Παρά ταύτα, η παγκόσμια οικονομία σημείωσε άλλη μια ισχυρή επίδοση το 2024 καθώς με βάση το ΔΝΤ το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,2%. H κατάταξη του περιοδικού προκύπτει με βάση τέσσερα κριτήρια: πορεία του ΑΕΠ, χρηματιστηριακές επιδόσεις, δομικός πληθωρισμός, ανεργία και κρατικά ελλείμματα και αφορά 37 κατά βάση ανεπτυγμένες -«πλούσιες»- χώρες. Ας σημειωθεί ότι ο δομικός πληθωρισμός είναι ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας. Επομένως δεν λαμβάνεται υπόψη η τεράστια αύξηση των τιμών των τροφίμων στην Ελλάδα που είναι ένας από τους βασικούς λόγους που πλήττουν το μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
«Ο πληθωρισμός διεθνώς έχει μειωθεί και η αύξηση της απασχόλησης παραμένει σταθερή. Τα χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο άνω του 20% για δεύτερο συνεχόμενο έτος» σημειώνει ο Economist. Και σχολιάζει ότι «το ράλι της Μεσογείου συνεχίζεται για τρίτη συνεχή χρονιά» με την Ισπανία να βρίσκεται στην κορυφή της φετινής λίστας. Η Ελλάδα ισοβαθμεί στην τρίτη θέση με τη Δανία, έδρα της Novo Nordisk (που παράγει το Ozempic).
«Εν τω μεταξύ, τα βαριά ονόματα της Βόρειας Ευρώπης απογοητεύουν, με χαμηλές επιδόσεις από τη Βρετανία και τη Γερμανία. Το βαλτικό δίδυμο της Λετονίας και της Εσθονίας βρίσκεται και πάλι στον πάτο, μια θέση που κατείχε και το 2022» αναφέρει το περιοδικό.
Η Νότια Ευρώπη, συνεχίζει το δημοσίευμα, που εξακολουθεί να υποφέρει από υψηλή ανεργία, έχει σημειώσει αξιοσημείωτη βελτίωση: «η ανεργία στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας και πλέον». Η Ιταλία έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο, με την ανεργία να έχει μειωθεί κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του έτους.
Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά ισοζύγια, εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων, ως ποσοστό του ΑΕΠ, η βρετανική επιθεώρηση αναφέρει ότι απαιτείται εξυγίανση σε πολλές χώρες για να διασφαλιστεί ότι τα βάρη του χρέους παραμένουν διαχειρίσιμα. Η Δανία και η Πορτογαλία ξεχωρίζουν για την επίτευξη υψηλών δημοσιονομικών πλεονασμάτων χάρη στη δημοσιονομική πειθαρχία. Η Νορβηγία και η Ιρλανδία διαθέτουν επίσης πλεονάσματα, αν και για άλλους λόγους: Η Νορβηγία χάρη στα έσοδα από το πετρέλαιο και η Ιρλανδία χάρη στην έκτακτη φορολογία των επιχειρήσεων, η οποία ενισχύθηκε από την καταβολή πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Apple.
Ξεφεύγουν οι δαπάνες στη Γαλλία
Στον αντίποδα, το πρωτογενές έλλειμμα της Πολωνίας ξεπέρασε το 3% του ΑΕΠ, λόγω της αύξησης των αμυντικών δαπανών ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην Ιαπωνία, τα ισχυρά δημοσιονομικά κίνητρα, που αποσκοπούν στη στήριξη της οικονομίας και στην άμβλυνση των πιέσεων στο κόστος ζωής για τον πληθυσμό, απειλούν να επιδεινώσουν τα προβλήματα χρέους, καθώς η εποχή των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων φτάνει στο τέλος της.
Η πορεία του χρέους της Βρετανίας επιδεινώνεται καθώς ο τελευταίος προϋπολογισμός της απέτυχε να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά. Ξεχωριστή αναφορά κάνει ο Economist στη Γαλλία για την οποία αναφέρει ότι είναι βυθισμένη σε πολιτική αναταραχή και αδυνατεί να συγκρατήσει τις δαπάνες….
«Καθώς το 2025 βρίσκεται κοντά μας, η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις. Σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός ζει σε χώρες που είχαν εφέτος εκλογές, πολλές από τις οποίες εξέλεξαν ηγέτες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν “απρόβλεπτοι”. Το εμπόριο απειλείται, το δημόσιο χρέος διογκώνεται και τα χρηματιστήρια έχουν ελάχιστα περιθώρια για λάθη» σχολιάζει συνοψίζοντας η βρετανική επιθεώρηση.
«Προς το παρόν, τουλάχιστον, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία -που για πολύ καιρό υποτιμούνταν από τους βόρειους γείτονές τους- μπορούν να απολαμβάνουν την οικονομική τους ανάκαμψη. Τους αξίζει μια φιέστα» σχολιάζει, κλείνοντας, το βρετανικό περιοδικό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News