O Νίκος Κοτζιάς είχε σπεύσει να δηλώσει ότι η «συμφωνία έγινε» και όλοι περίμεναν την (καθοριστική) τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ που θα «ξεκλείδωνε» τη χρονίζουσα διαφορά της ονομασίας.
Την Παρασκευή όμως, η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, Δημήτρη Τζανακόπουλου, εμφανίστηκε πολύ πιο συγκρατημένη και με μία διαρροή το απόγευμα της ίδιας ημέρας, δήλωσε ευθαρσώς ότι η συμφωνία με τα Σκόπια φαίνεται πλέον ότι απομακρύνεται, όπως και το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ.
«Η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών», ανέφερε συγκεκριμένα κυβερνητικός αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ -χωρίς να κατονομάζεται- σε μία δήλωση ενδεικτική της αρνητικής τροπής που πήρε τις τελευταίες ώρες η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό, κυρίως λόγων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας του ο Ζόραν Ζάεφ (η αντίθεση του προέδρου Ιβανόφ για το erga omnes κ.α.).
Είχε προηγηθεί η δήλωση Τζανακόπουλου με την οποία ενημέρωνε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή και όταν θα υπάρξει, θα ενημερώσουμε τις πολιτικές δυνάμεις και τον ελληνικό λαό, για να ακολουθήσει μια ευρεία και διεξοδική συζήτηση».
To απόγευμα της Παρασκευής ακολούθησε το… «καρφί» του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, Φώτη Κουβέλη, για τον υπουργό Εξωτερικών που βιάστηκε να μιλήσει για κλεισμένη συμφωνία. «Θα αποτελούσε αδικαιολόγητη σπουδή να σπεύσει κάποιος να προκρίνει το τέλος αυτής της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης», σχολίασε δηκτικά ο κ. Κουβέλης σε δηλώσεις του μετά την τελετή ορκωμοσίας των νέων σμηνιτών στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη.
Θέλησε επίσης να σημειώσει πως «η χώρα μας θέλει να υπάρξει λύση και αυτά τα οποία έχει θέσει ως αναγκαίες προϋποθέσεις κατοχυρώνουν το καλό αποτέλεσμα, εφόσον γίνουν αποδεκτά και από τη γειτονική χώρα».
Οι εξελίξεις πάντως στο ονοματολογικό φαίνεται ότι έγιναν δεκτές με ανακούφιση στον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο, με τον Πάνο Καμμένο να βλέπει να απομακρύνεται -εκτός από τη συμφωνία- και μία δύσκολη κοινοβουλευτικά συζήτηση. Εξου και η διαβεβαίωση Τζανακόπουλου για τη στάση του υπουργού Αμυνας ότι «δεν υπάρχει θέμα δεδηλωμένης» και ότι η κυβέρνηση είναι αρραγής και συμπαγής.
Το θέμα της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια αποτέλεσε αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης και στη Βουλή με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να ανταλλάσσει «πυρά» με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ, Νίκο Παναγιωτόπουλο και της ΔΗΣΥ, Ανδρέα Λοβέρδο.
Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Κοντονής επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ για τη «βαριά διπλωματική ήττα που υπέστη η χώρα μη αποδεχόμενη το (λεγόμενο) ‘πακέτο Πινέιρο’», καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τη θέση της εάν στηρίζει την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία έναντι όλων, με απάλειψη όλων των αλυτρωτικών διεκδικήσεων.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ήταν ο ίδιος ο πρώην αντιπρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, που «αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή του τις ευθύνες της για τη βαριά διπλωματική ήττα που υπέστη η χώρα» κατά τη διαπραγμάτευση που έγινε για την ενδιάμεση συμφωνία από τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με υπουργό Εξωτερικών, τότε, τον Αντώνη Σαμαρά.
«Ας μας πει η ΝΔ», είπε, «αν αναλαμβάνει τις ιστορικές της ευθύνες και αν ο σημερινός πρόεδρός της εμμένει στην άποψή του ότι δεν πρέπει να γίνει καμία διαπραγμάτευση και το θέμα να πάει στις καλένδες. Τι τελικά συμβαίνει στη ΝΔ; Ας μας απαντήσει».
«Η ΝΔ δεν στηρίζει συμφωνηθέντα απόλυτης εγκατάλειψης και θέσεις με μοιραία αποτελέσματα, έναντι παντελώς αβέβαιων ανταλλαγμάτων και μία συμφωνία εθνικά επιζήμια. Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε» αντέτεινε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και σχολίασε αρνητικά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, παρά μόνο διαρροές από την πλευρά της γείτονος.
«Έχει δεχθεί η κυβέρνηση ότι υφίσταται μακεδονική ταυτότητα και έχει υπαναχωρήσει από το “erga omnes”; Θα ισχύσει και μέσα και έξω το όνομα; Υπάρχει συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων; Ακούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έστειλε επιστολή στο ΝΑΤΟ για την ένταξη των Σκοπίων. Προκαταβολικά και χωρίς εξάλειψη των αλυτρωτικών τους διεκδικήσεων;» ήταν μερικά μόνο από τα ερωτήματα που έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ που παρατήρησε ότι «η κυβέρνηση φαίνεται να δίνει πολλά χωρίς να παίρνει τίποτα, μόνο διαβεβαιώσεις και αυτό είναι επιβλαβές για τα εθνικά συμφέροντα».
«Συμφωνία σημαίνει πέραν της ονομασίας και αναθεώρηση του Συντάγματος και διευθέτηση κρίσιμων θεμάτων με χρονοδιάγραμμα. Σαλαμοποίηση του θέματος πρέπει να απορριφθεί. Το θέμα είναι κρίσιμο και πολυπαραγοντικό. Η πολύ σοβαρή στάση που κράτησε το κόμμα μας δικαιώνεται. Η ΔΗΣΥ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί όταν υπάρξει τελική συμφωνία», ανέφερε από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News