448
Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής των ΗΠΑ, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, με τον στενότερο συνεργάτη του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν (δεξιά), το Σάββατο στην Αγκυρα | Τwitter, @LindseyGrahamSC

«Εμπλεξε» ο γερουσιαστής που μάχεται για τα F-16 του Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2022, 14:50
Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής των ΗΠΑ, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, με τον στενότερο συνεργάτη του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν (δεξιά), το Σάββατο στην Αγκυρα
|Τwitter, @LindseyGrahamSC

«Εμπλεξε» ο γερουσιαστής που μάχεται για τα F-16 του Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2022, 14:50

Ο ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να πουλήσουν οι ΗΠΑ F-16 στον Ερντογάν, έμπλεξε με τη Δικαιοσύνη, καθώς έλαβε, σύμφωνα με το Reuters, κλήση για κατάθεση από το ειδικό σώμα ενόρκων στην πολιτεία της Τζόρτζια, το οποίo ερευνά τις προσπάθειες που φέρεται να έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ ώστε να γυρίσει ανάποδα το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020 και να κερδίσει την Πολιτεία. 

Οι κλήτευση που κατατέθηκε τη Τρίτη και φέρει την υπογραφή του δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κομητείας Φούλτον, που εποπτεύει το ειδικό σώμα των ενόρκων, αφορά εκτός από τον Γκρέιαμ και τον πασίγνωστο πολιτικό Ρούντι Τζουλιάνι, πρώην προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ και πρώην δήμαρχο Νέας Υόρκης. 

Αρχισε… «ανένδοτο» μετά το ραντεβού με Καλίν στην Αγκυρα

Ο Γκρέιαμ, εκ των στενών συνεργατών του Τραμπ, επισκέφτηκε την Τουρκία το περασμένο Σαββατοκύριακο, συναντήθηκε με τον στενότερο συνεργάτη του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, στην Αγκυρα και είχε ευρύτερες επαφές για το θέμα της πώλησης των F-16 στη γείτονα χώρα από τις ΗΠΑ.

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής έγραψε μάλιστα στο Twitter ότι «θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις» για να κλείσει αυτό το ντιλ με ευνοϊκό τρόπο για το καθεστώς του Ερντογάν. Και ανάρτησε ο ίδιος μια «χαλαρή» και φιλική φωτογραφία με τον Καλίν, με τους δύο άνδρες να μη φορούν γραβάτα. 

Βεβαίως, μετά την κλήση του για κατάθεση στις ΗΠΑ, θα πρέπει να αφιερώσει ένα μέρος από τις δυνάμεις και το χρόνο του ώστε να δώσει εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη στο πλαίσιο της έρευνας για ενδεχόμενη παρέμβαση στα αποτελέσματα των εκλογών του 2020 από τον Τραμπ.

Σύμφωνα με το Reuters, η υπόθεση αφορά τουλάχιστον δύο τηλεφωνήματα που έκανε ο Τραμπ σε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στην Πολιτεία της Τζόρτζια, ονόματι Μπραντ Ράφενσπεργκερ, επίσης Ρεπουμπλικάνο, ώστε να του «βρει» όσες ψήφους χρειαζόταν για να γυρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών υπέρ του και να πάψει να προηγείται ο Μπάιντεν. 

Η απομαγνητοφώνηση της κλήσης που έγινε στις 2 Ιανουαρίου του 2020 αναφέρει, σύμφωνα με το Reuters, ότι ο Τραμπ είπε στον Ράφενσπεργκερ: «Θέλω απλά να βρω 11.780 ψήφους», που ήταν και ο αριθμός όσων του έλειπαν για να κερδίσει την Πολιτεία της Τζόρτζια στις προεδρικές εκλογές του 2020. 

Νομικοί εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι τα τηλεφωνήματα του Τραμπ ενδέχεται να παραβιάζουν τουλάχιστον τρεις εκλογικούς νόμους της Πολιτείας: συνωμοσία για τη διάπραξη εκλογικής νοθείας, εγκληματική παρότρυνση για διάπραξη εκλογικής νοθείας και σκόπιμη παρέμβαση στην εκτέλεση των εκλογικών καθηκόντων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...