Αξιοπαρατήρητη ανατροπή σε ένα σημαντικό θέμα από το Der Spiegel: το γερμανικό περιοδικό, σε πρόσφατο τεύχος του, αυτό της 22ας Αυγούστου, ισχυρίζεται ότι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του πλοίου που μετέφερε στη Βηρυτό το νιτρικό αμμώνιο το οποίο στοιβάχτηκε στις αποθήκες, εξερράγη και σχεδόν την ισοπέδωσε δεν ήταν Ρώσος, όπως πιστεύεται, αλλά Κύπριος.
«Μέχρι στιγμής η ιστορία μας ήθελε τον πλοιοκτήτη Ρώσο, με το ονοματεπώνυμο Ιγκόρ Γκρετσούσκιν» γράφουν εισαγωγικά οι Γερμανοί. Και γρήγορα, περνώντας στην ουσία, υποστηρίζουν ότι η δική τους έρευνα κατέδειξε ότι «το πραγματικό αφεντικό του πλοίου ονομάζεται Χαράλαμπος Μανώλη και είναι Κύπριος». Ο Ρώσος είναι μόνο ο ναυλωτής του πλοίου, το δε φορτίο του προοριζόταν για μια εταιρεία με την επωνυμία «Fábrica de Explosivos de Moçambique», η οποία τυγχάνει κατασκευάστρια εκρηκτικών.
Επιπλέον, οι Γερμανοί πασπαλίζουν την ιστορία με μεσανατολικό μυστήριο τοποθετώντας στο φόντο και τη σιιτική φιλοϊρανική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ. Αυτό κατέστη κατορθωτό λόγω του γεγονότος ότι ο Μανώλη και η Χεζμπολάχ έχουν λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα!
Τον Σεπτέμβριο του 2013 το πλοίο «Rhosus» απέπλευσε από το Μπατούμι της Γεωργίας, το οποίο βρίσκεται στον Εύξεινο Πόντο, με 2.750 τόνους νιτρικό αμμώνιο στα αμπάρια του. Η ιστορία του καταλήγει στην έκρηξη της Βηρυτού, με τους 200 σκοτωμένους. Οι Γερμανοί γράφουν ότι «ο κύπριος επιχειρηματίας Χαράλαμπος Μανώλη», που είναι ο αληθινός πλοιοκτήτης, «διατηρεί σχέση με την τράπεζα που χρησιμοποιεί και η Χεζμπολάχ».
Το ότι δεν έφθασε ποτέ στη Μοζαμβίκη το φορτίο του «Rhosus» γίνεται αφορμή προβληματισμού: Μήπως το φορτίο προοριζόταν για τη Χεζμπολάχ, που διαθέτει πολιτοφυλακές και «λειτουργεί στον Λίβανο ως κράτος εν κράτει»;
Γράφουν ότι ο Μανώλη τούς τα μάσησε για την ιδιοκτησία, αφού πρώτα δήλωσε ψευδώς ότι το πλοίο είχε πωληθεί από αυτόν στον Ρώσο. Και για τον Ρώσο γράφουν ότι αυτός είναι ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή κατάπλου στη Βηρυτό, προφασιζόμενος ότι δεν είχε λεφτά να πληρώσει τη διέλευση από το Σουέζ του καραβιού που αυτός είχε ναυλώσει – κάτι όντως πολύ περίεργο.
Ετσι το «Rhosus» δεν άφησε ποτέ τη Βηρυτό, αλλά παρέμεινε εκεί ελλιμενισμένο ως αναξιόπλοο με εκτίμηση των λιβανέζων λιμενικών.
Το ρεπορτάζ-αφήγημα των Γερμανών υποστηρίζει ότι τραπεζική επιχείρηση FBME στην οποία εντόπισαν τους «δεσμούς» του Μανώλη εδρεύει στην Τανζανία και θεωρείται από τους Αμερικανούς πιστωτικό ίδρυμα που ξεπλένει λεφτά της Χεζμπολάχ. Στο σημείο αυτό εμπλέκουν και το συριακό καθεστώς που κατά τη διάρκεια του πολέμου του εναντίον των τζιχαντιστών δέχθηκε την υποστήριξη της Χεζμπολάχ.
Το Der Spiegel υπαινίσσεται ότι και ένα μέρος του φορτίου του «Rhosus» εκλάπη στη Βηρυτό για λογαριασμό τρομοκρατών. Οι ίδιοι πάντως οι υπεύθυνοι του άρθρου στο περιοδικό ομολογούν ότι όσα γράφουν δεν ξεδιαλύνουν την υπόθεση, αφού η «ομίχλη» πέριξ αυτής μάλλον πυκνώνει παρά διαλύεται.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News