729
Ο Κιλιάν Εμπαπέ είναι έτοιμος για την μετακίνηση στη Μαδρίτη | GettyImages

Εμπαπέ: Ενας ιππότης για τη «Βασίλισσα»

Sportscaster Sportscaster 16 Φεβρουαρίου 2024, 15:45
Ο Κιλιάν Εμπαπέ είναι έτοιμος για την μετακίνηση στη Μαδρίτη
|GettyImages

Εμπαπέ: Ενας ιππότης για τη «Βασίλισσα»

Sportscaster Sportscaster 16 Φεβρουαρίου 2024, 15:45

Επειτα από έξι χρόνια στο Παρίσι ο Κιλιάν Εμπαπέ αποφάσισε να εγκαταλείψει τον θρόνο της Παρί Σεν-Ζερμέν. Το επιβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης ο γαλλικός σύλλογος, ενημερώνοντας επιλεκτικά συγκεκριμένους εκπροσώπους των media. Θα αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν με προορισμό -εκτός θεαματικού απροόπτου- τη Μαδρίτη. Σύμφωνα με τον Φαμπρίτσιο Ρομάνο, που σπανίως πέφτει έξω σε μεταγραφικά ζητήματα, ο γάλλος σούπερ-σταρ έχει, ήδη, συμφωνήσει με τη Ρεάλ.

Το συμβόλαιο που του προσφέρει ο Φλορεντίνο Πέρεθ προβλέπει αποδοχές χαμηλότερες από εκείνες που του είχε προτείνει το καλοκαίρι του 2022. Χαμηλότερες και από εκείνες που απολάμβανε στην Παρί. Ωστόσο, ο Εμπαπέ επέλεξε να συνεχίσει τη λαμπρή του καριέρα στο «Μπερναμπέου». Εχει τους λόγους του.

Με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Γαλλίας έχει να επιδείξει μυθικά κατορθώματα. Το 2018, τινέιτζερ ακόμη, οδήγησε τη χώρα του στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στο Μουντιάλ του 2022 την έφτασε στον τελικό – έχασε το τρόπαιο στα πέναλτι από την Αργεντινή του Μέσι. Εχει καταρρίψει ένα σωρό ρεκόρ, έχει ξεπεράσει «ιερά τέρατα» του ποδοσφαίρου. Αλλά με τον σύλλογό του, οι απίθανες επιδόσεις του (243 γκολ και 105 ασίστ σε 290 εμφανίσεις), του έχουν αποφέρει μόνο εγχώριους τίτλους. Πρωταθλήματα, Κύπελλα, Σούπερ Καπ και Λιγκ Καπ Γαλλίας. Υπηρετεί μια ομάδα που δεν τον βοηθά να γευτεί τη δόξα του Τσάμπιονς Λιγκ. Και τα χρόνια περνούν γρήγορα – τον Δεκέμβριο έκλεισε τα 25.

Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν είναι μόνο ο πιο επιτυχημένος σύλλογος στην Ευρώπη. Είναι και η ομάδα που υποστήριζε από μικρός. Πάνω από το παιδικό του δωμάτιο κρέμονταν αφίσες με τους θρυλικούς παίκτες της «Βασίλισσας» εκείνης της εποχής. Στα 15 του, ο Ζινεντίν Ζιντάν τον είχε παραλάβει από το αεροδρόμιο της Μαδρίτης και τον είχε οδηγήσει στο «Μπερναμπέου», όπου φωτογραφήθηκε με το ίνδαλμά του, Κριστιάνο Ρονάλντο. «Κάποτε θα παίζω σε αυτό το γήπεδο και θα έρχεστε να με καμαρώνετε», είχε πει στους γονείς του.

Μόνο μια δελεαστική πρόταση από κάποιο μεγάλο σύλλογο της Πρέμιερ Λιγκ θα μπορούσε να ματαιώσει ή να καθυστερήσει την εκπλήρωση αυτής της προφητείας – ο Εμπαπέ θαυμάζει το αγγλικό πρωτάθλημα όσο κανένα άλλο. Την περίμενε, αλλά δεν ήρθε. Η Μάντσεστερ Σίτι, η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Αρσεναλ, η Τσέλσι, η Τότεναμ και, βεβαίως, η Νιούκαστλ, η ομάδα με τους πλουσιότερους ιδιοκτήτες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, πολύ θα τον ήθελαν στο ρόστερ τους. Τα χρήματα δεν τους λείπουν. Αλλά, όπως τονίζουν οι Times, κανένα από αυτά τα club δεν θα μπορούσε να αναλάβει ένα τέτοιο κόστος -σχεδόν 200 εκατ. ευρώ το χρόνο- χωρίς να παραβεί τους κανόνες του PSR. Που προβλέπουν βαριές ποινές για όποιον αγγλικό σύλλογο παρουσιάζει ζημιές πάνω από 123 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας. Ετσι, η Πρέμιερ Λιγκ θα στερηθεί έναν παίκτη που θα ανέβαζε την εμπορική της αξία σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη.

Το «πείραμα» της Παρί δεν είχε την προσδοκώμενη επιτυχία. Η ακριβότερη συλλογή επιθετικών στην ιστορία του ποδοσφαίρου (Εμπαπέ, Μέσι, Νεϊμάρ), για την οποία ο Αλ-Κελαΐφι έδωσε «γη και ύδωρ», δεν βοήθησε τον γαλλικό σύλλογο να γίνει η ευρωπαϊκή υπερδύναμη που ονειρευόταν. Διαλύθηκε σε χρόνο – ρεκόρ. Ο Μέσι και ο Νεϊμάρ αποχώρησαν το περσινό καλοκαίρι, και ο Εμπαπέ θα τους ακολουθήσει στην έξοδο το εφετινό. Η νέα προσπάθεια θα είναι εντελώς διαφορετική. Θα στηριχθεί σε μεγάλα ταλέντα με μικρότερη φήμη, αλλά και στο περίσσευμα που θα αφήσει στο ταμείο ο Εμπαπέ, ο οποίος, σύμφωνα με τους Times, κόστιζε στον σύλλογο το 1/4 των ετήσιων εσόδων του (με στοιχεία του 2022-2023).

Εχει αλλάξει και η Ρεάλ στρατηγική στις μεταγραφές. Εδώ και αρκετό καιρό έχει στρέψει την προσοχή της σε πολύ νεώτερης ηλικίας παίκτες. Απέκτησε τον Βινίσιους Τζούνιορ, τον Ροντρίγκο και τον Καμαβίνγκα στα 18, τον Μπέλιγχαμ στα 20, τον Τσουαμενί στα 22. Αλλά για χάρη του Εμπαπέ θα κάνει μια εξαίρεση, επιστρέφοντας για μια στιγμή στις παλιές της συνήθειες. Τον Ρονάλντο (τον Βραζιλιάνο), τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Λούκα Μόντριτς, τον Γκάρεθ Μπέιλ και τον Τόνι Κρόος, τους απέκτησε όταν ήταν 24-26 ετών.

Ο Εμπαπέ, που θα γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος της παίκτης, απαιτεί να αγωνίζεται με ελευθερία κινήσεων, πότε ως εξτρέμ και πότε ως «δεκάρι». Αυτόν τον ρόλο τον μοιράζονται σήμερα, με μεγάλη επιτυχία, ο Μπέλιγχαμ και ο Βινίσιους. Ο προπονητής της Ρεάλ, Κάρλο Αντσελότι, θα πρέπει να βρει έναν τρόπο ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Αλλά, αν κάποιος τεχνικός γνωρίζει να προσαρμόζει την τακτική του στο ατομικό ταλέντο των ποδοσφαιριστών του, αυτός είναι ο 64χρονος Ιταλός. Κι αν κάποιος σύλλογος ξέρει να ταιριάζει αρμονικά τα «εγώ» τους με την ομάδα, αυτός είναι η Ρεάλ Μαδρίτης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...