582
Ο Αλέξης Τσίπρας προ ημερών στα έδρανα της Βουλής, ακούει προσεκτικά όσα του λέει ο Αλέκος Φλαμπουράρης | ΙΝΤΙΜΕnews

Εμπαιγμός το click away, λέει ο Τσίπρας και ζητεί new deal για «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 12:54
Ο Αλέξης Τσίπρας προ ημερών στα έδρανα της Βουλής, ακούει προσεκτικά όσα του λέει ο Αλέκος Φλαμπουράρης
|ΙΝΤΙΜΕnews

Εμπαιγμός το click away, λέει ο Τσίπρας και ζητεί new deal για «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 12:54

Νew deal για το «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους από την κρίση την πανδημίας και άμεση στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, σε αντίθεση με όσα προβλέπει το σχέδιο Πισσαρίδη, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, καταθέτοντας τρεις προτάσεις, ώστε, όπως είπε, να μπορέσουν «να αποφευχθούν τα αθρόα λουκέτα« στην αγορά  το επόμενο διάστημα.

Σε διαδικτυακή συζήτηση που είχε με εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΕΒΕΑ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έχασε τον έλεγχο και αυτό οδήγησε σε μια αναγκαστική παράταση του lockdown την περίοδο των γιορτών, με καταστροφικές –όπως είπε– συνέπειες για μια πολύ μεγάλη μερίδα επαγγελματιών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεδομένου ότι το 30% του ετήσιου τζίρου τους γίνεται την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε εμπαιγμό τη λύση του click away που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα μαγαζιά, χωρίς πάντως να πει ο ίδιος τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να λειτουργήσει η αγορά με ασφάλεια και χωρίς να υπάρξει εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού.

«Η λύση του click away αποτελεί στην πραγματικότητα έναν εμπαιγμό εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων, διότι δεν έχουν τις υποδομές για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε αυτή τη διαδικασία. Επί της ουσίας είναι σαν να κλείνει η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά  το μάτι μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις», υποστήριξε στη συγκεκριμένη αναφορά του και στο ίδιο πλαίσιο τόνισε την αναγκαιότητα των προτάσεων που έχει καταθέσει εδώ και καιρό.

Τώρα, είπε, «είναι η ώρα, έστω και στο «και πέντε» να υπάρξει μια ουσιαστική στήριξη της ρευστότητας στις επιχειρήσεις, όχι με αναστολές πληρωμών».

Γιατί αν δεν υπάρξει ουσιαστική ρευστότητα στις επιχειρήσεις, «το επόμενο διάστημα κινδυνεύουν με λουκέτα χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα», συμπλήρωσε και παρέθεσε τρεις προτάσεις:

  • να δοθεί ακέραιο το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους από την πλευρά του κράτους
  • να αλλάξει η κυβέρνηση τη στάση της στην επιστρεπτέα ενίσχυση και να τη μετατρέψει σε μη επιστρεπτέα
  • να ανοίξει η συζήτηση σε σχέση με το ιδιωτικό χρέος.

Οσον αφορά την έκρηξη του ιδιωτικού χρέους μέσα στην κρίση της πανδημίας, εξέφρασε τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με την άποψη που –όπως υποστήριξε– περιγράφεται στο σχέδιο Πισσαρίδη ότι ένα μεγάλο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι «ζόμπι» και πρέπει να καούν.

«Θεωρούμε ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει προοπτική, πρέπει να στηριχθεί, και με δράσεις ενίσχυσης της καινοτομίας, της εισαγωγής νέας τεχνολογίας (…) Εχει δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση της πανδημίας» και πλέον, τόνισε, «είναι σημαντικό να ανοίξει η συζήτηση για ένα νέο new deal για την ανάγκη απομείωσης αυτού του χρέους, αλλιώς δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

H τοποθέτηση περί… new deal από τον Αλέξη Τσίπρα έρχεται την ώρα που ήδη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει να δοθεί ως δώρο το 50% των κρατικών δανείων που έλαβαν οι επιχειρήσεις μέσω των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής (όπως δηλ. ισχύει κατά τον τέταρτο και πέμπτο κύκλο).

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι πρέπει να αναζητηθούν πιο ριζοσπαστικές λύσεις, «όχι μόνο για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και εν γένει για τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί την περίοδο της πανδημίας, για τα χρέη προς το δημόσιο, αλλά και συνολικότερα και προς τις τράπεζες».

Σε διαφορετική περίπτωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τον φόβο ότι «ο εκτρωματικός –όπως τον χαρακτήρισε– πτωχευτικός νόμος που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το νέο έτος, θα αποτελέσει την οριστική ταφόπλακα, τόσο για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όσο όμως και για τους εργαζόμενους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...