Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, από τον υφυπουργό Παιδείας, Αγγελο Συρίγο, για τις έως σήμερα ενέργειες των ΑΕΙ προς εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης.
Τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δείχνουν ότι όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπής ασφάλειας και προστασίας, και όλα τα ΑΕΙ πλην του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, έχουν προχωρήσει τις ενέργειες για την ίδρυση μονάδας ασφάλειας και προστασίας που προβλέπει ο νόμος 4777/2021.
Σχέδιο Ασφαλείας ΔΕΝ έχουν εκπονήσει το ΕΜΠ, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Χωρίς σύστημα και κανονισμό ελεγχόμενης πρόσβασης, όπως ορίζει ο Ν. 4777/2021 είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Στοιχεία για τα ΑΕΙ στα οποία έχει εφαρμοστεί έως τώρα, η ελεγχόμενη πρόσβαση των φοιτητών και πως η κυβέρνηση θα κινηθεί για το υλοποιηθεί το ψηφισθέν μέτρο της ελεγχόμενης πρόσβασης στα ΑΕΙ, είχε ζητήσει η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Σοφία Χάιδω Ασημακοπούλου. Η βουλευτής υπενθύμιζε ότι σύμφωνα με την παράγραφο 4, του άρθρου 16, του Νόμου 4777/2021, θα έπρεπε σε κάθε ΑΕΙ να έχει εφαρμοστεί κανονισμός ελεγχόμενης πρόσβασης και να υπάρχουν εγκαταστάσεις για τον έλεγχο πρόσβασης προσώπων, οχημάτων και αντικειμένων κατά την είσοδο σε κτίρια και λοιπές κρίσιμες υποδομές των ΑΕΙ.
Στην απάντησή του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 18 Ιανουαρίου, ο υφυπουργός Παιδείας επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η παράλειψη έκδοσης από Α.Ε.Ι. της απόφασης έγκρισης του κανονισμού ελεγχόμενης πρόσβασης και μη εφαρμογής και λειτουργίας του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης εντός των προθεσμιών που τίθενται στην παρ. 4 του άρθρου 16, λαμβάνεται υπόψη για την έκδοση της απόφασης κατανομής της τακτικής δημόσιας επιχορήγησης της περ. ε’ της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4653/2020 (Α’ 12) σε αυτό».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News