«Στόχος μας είναι η Ελλάδα να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο για ολόκληρη την περιοχή, που είναι σημαντικό τόσο γεωπολιτικά όσο και γεωοικονομικά» τόνισε η γενική γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, Βίκη Λοΐζου, μιλώντας από το βήμα του East Macedonia & Thrace Forum, που διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη.
Το υπουργείο Ανάπτυξης, σημείωσε η κυρία Λοΐζου, έχει μια συνολική στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη, με κίνητρα για την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή απόδοση. Υπάρχουν χρηματοδοτικοί πόροι της ΕΕ που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ενέργεια και ήδη – ενημέρωσε- σχεδιάζεται ένα νέο καθεστώς του αναπτυξιακού νόμου για μεγάλες επενδύσεις.
«Σκοπεύουμε να δώσουμε έμφαση σε τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως οι μπαταρίες και τα ενεργειακά έργα», ανέφερε μεταξύ άλλων η γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων που στάθηκε επίσης στη σημασία της πολιτικής σταθερότητας για τις επενδύσεις, λέγοντας:
«Αυτή την περίοδο συνδυάζουμε και την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Μπορούμε να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τη γεωγραφική θέση της χώρας και την αυξημένη γεωπολιτική σημασία της και άρα και τη σημασία που μπορούν να έχουν τα ενεργειακά έργα και όλες τις διασυνδέσεις, είτε με την Αίγυπτο είτε με την Κύπρο και το Ισραήλ που αναδεικνύουν τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο».
Διαχείριση αποβλήτων και ενέργεια
Στη δική του παρέμβαση ο γενικός γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος, επεσήμανε ότι η διαχείριση των αποβλήτων συνδέεται με την ανάγκη να υπάρξει απεξάρτηση από την εισαγωγή πρώτων υλών και την κατανάλωση ενέργειας που προκαλείται από την παραγωγή τους.
Ο κ. Γραφάκος προσδιόρισε ως στόχο του υπουργείου την επίτευξη υψηλών ποσοστών ανακύκλωσης:
«Να πετύχουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους σε 50% από 20% που είμαστε σήμερα και μείωση των ποσοστών ταφής σε κάτω από 10% το 2030 από 78% που είμαστε σήμερα», υπογράμμισε, ενώ σε ό,τι αφορά τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, είπε πως από τρεις το 2019, σήμερα λειτουργούν 11 μονάδες, ενώ κατασκευάζονται 18 και βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία 10. Αυτές οι μονάδες θα παράγουν δευτερογενές καύσιμο, με το 2% της κάλυψης των αναγκών της χώρας με πράσινη ενέργεια προβλέπεται να είναι από τις μονάδες επεξεργασίας υπολειμμάτων.
Σε εμπορική λειτουργία το FSRU Αλεξανδρούπολης
Τέλος, ο γενικός διευθυντής της Gastrade Γιώργος Κοπανάκης εστίασε στη σημασία του φυσικού αερίου. «Το φυσικό αέριο αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και είναι το βασικό καύσιμο που αποτελεί τη βάση για την πράσινη μετάβαση» υπογράμμισε μεταξύ άλλων και αναφερόμενος στο FSRU Αλεξανδρούπολης (την πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου), γνωστοποίησε πως θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία σε λίγες εβδομάδες.
Οπως είπε ο σκοπός εμπορικής λειτουργίας είναι για 30 χρόνια, με την πεποίθηση ότι μπορεί να αποτελέσει έναν πυλώνα σταθερής παροχής φυσικού αερίου και να βοηθήσει την περιοχή να αναπτύξει και άλλα ανανεώσιμα έργα, όπως το πράσινο υδρογόνο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News