404
Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν στήσει μπλόκο στον δρόμο που οδηγεί στην Ιεριχώ μετά τα φονικά | REUTERS/Ammar Awad

Δυτική Οχθη: Συνελήφθησαν έξι Ισραηλινοί για το πογκρόμ σε παλαιστινιακό χωριό

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2023, 13:42
Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν στήσει μπλόκο στον δρόμο που οδηγεί στην Ιεριχώ μετά τα φονικά
|REUTERS/Ammar Awad

Δυτική Οχθη: Συνελήφθησαν έξι Ισραηλινοί για το πογκρόμ σε παλαιστινιακό χωριό

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2023, 13:42

Η αστυνομία του Ισραήλ συνέλαβε έξι υπόπτους για την επιδρομή δεκάδων εβραίων εποίκων σε παλαιστινιακό χωριό στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, την Κυριακή, την οποία ο ισραηλινός στρατηγός χαρακτήρισε «πογκρόμ».

Παλαιστίνιος ένοπλος σκότωσε την Κυριακή δύο αδέλφια Ισραηλινούς, την ώρα που αυτοί οδηγούσαν στη Δυτική Οχθη, κάτι που ώθησε εβραίους εποίκους να προχωρήσουν σε αντίποινα και να επιτεθούν εναντίον δεκάδων σπιτιών και αυτοκινήτων Παλαιστινίων.

Στη διάρκεια των επεισοδίων αυτών σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος, που μόλις είχε επιστρέψει από εθελοντική εργασία στους σεισμούς της Τουρκίας.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι αναμένει να κάνει και άλλες συλλήψεις, καθώς συνεχίζεται η έρευνα για τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν οι έποικοι μέσα και γύρω από τη Χαουάρα , το παλαιστινιακό χωριό, κοντά στο οποίο σκοτώθηκαν οι δύο Ισραηλινοί.

Ο υποστράτηγος Γεχούντα Φουξ, επικεφαλής του ισραηλινού στρατού στην περιοχή, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είχαν προετοιμαστεί για τα ενδεχόμενα αντίποινα των εποίκων, όμως τους εξέπληξε η ένταση της βίας, στην οποία συμμετείχαν, σύμφωνα με τον ίδιο, δεκάδες άνθρωποι.

«Το περιστατικό στο Χαουάρα ήταν ένα πογκρόμ το οποίο εξαπέλυσαν παράνομοι», δήλωσε στο N12 Νews την Τρίτη.

Ισραηλινοί στρατιώτες στον δρόμο που οδηγεί στην Ιεριχώ, στη Δυτική Οχθη – REUTERS/Ammar Awad
Πολιτική ένταση

Τα σχόλια του Φουξ έγιναν σε μια περίοδο οξυμένης έντασης στο εσωτερικό της εθνικιστικής- θρησκευτικής κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην οποία συμμετέχουν σκληροπυρηνικοί έποικοι οι οποίοι ζητούν να αναληφθεί σκληρή δράση για την αντιμετώπιση των παλαιστινιακών επιθέσεων.

Ενας από αυτούς, ο ακροδεξιός υπουργός Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ζήτησε από τους πολίτες «να μην παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους», ενώ το κόμμα του, η Εβραϊκή Ισχύς, έχει κατηγορήσει τον Νετανιάχου ότι αντιμετωπίζει με επιείκεια την τρομοκρατία.

«Δεν πρόκειται για κάποιους που “πήραν τον νόμο στα χέρια τους”, διότι οι νομοταγείς πολίτες δεν σπέρνουν τον τρόμο μεταξύ των ανθρώπων», τόνισε ο Φουξ. «Η συλλογική τιμωρία δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αντίθετα μπορεί ακόμη και να την προκαλέσει».

Με τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους αλλά και το Πάσχα των Εβραίων να πλησιάζουν, ξένοι μεσολαβητές προσπαθούν να αποκλιμακώσουν την ένταση που έχει προκληθεί έπειτα από τις αντιισραηλινές επιθέσεις Παλαιστινίων και τις φονικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές.

«Ανησυχώ», δήλωσε ο αμερικανός πρεσβευτής Τομ Νάιντς. «Θα είναι μια περίπλοκη περίοδος αυτή στην οποία εισερχόμαστε. Θα πρέπει να διατηρήσουμε τα πράγματα όσο πιο ήρεμα γίνεται ώστε να φροντίσουμε να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο, κάτι που μπορεί να συμβεί εύκολα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...