757
Το υπουργικό συμβούλιο της Παλαιστινιακής Αρχής συνεδρίασε στη Ραμάλα τη Δευτέρα, υπό τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Στάγεχ | REUTERS/Mohammed Torokman

Δυτική Οχθη: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2024, 11:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/2/2024 20:10
Το υπουργικό συμβούλιο της Παλαιστινιακής Αρχής συνεδρίασε στη Ραμάλα τη Δευτέρα, υπό τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Στάγεχ
|REUTERS/Mohammed Torokman

Δυτική Οχθη: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2024, 11:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/2/2024 20:10

Η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής, που εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, υπέβαλε τη Δευτέρα την παραίτησή της στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ.

«Δήλωσα την παραίτηση της κυβέρνησης στον πρόεδρο στις 20 Φεβρουαρίου και σήμερα την υποβάλλω γραπτώς», δήλωσε ο Στάγεχ από τη Ραμάλα, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται κυρίως «υπό το φως των εξελίξεων που συνδέονται με την επίθεση κατά της Γάζας».

Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός σημείωσε ότι παραιτείται ώστε να επιτραπεί η δημιουργία σχήματος ευρείας συναίνεσης μεταξύ των Παλαιστινίων σχετικά με τις πολιτικές ρυθμίσεις μετά τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τις ΗΠΑ στον Αμπάς να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς έχουν εντατικοποιηθεί οι διεθνείς προσπάθειες για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και να αρχίσουν διεργασίες για μια πολιτική δομή που θα κυβερνήσει τον παλαιστινιακό θύλακα μετά τον πόλεμο.

Οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται «νέα πολιτικά μέτρα» και μια ενωμένη ηγεσία λόγω της «νέας πραγματικότητας» που επιβάλλει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Στάγεχ, μετά την παραίτησή του.

«Το επόμενο στάδιο απαιτεί νέα κυβερνητικά και πολιτικά μέτρα που θα λαμβάνουν υπόψη τη νέα πραγματικότητα στη Λωρίδα της Γάζας, τις συνομιλίες εθνικής ενότητας και την επείγουσα ανάγκη για ενδοπαλαιστινιακή συναίνεση», τόνισε.

Επιπλέον απαιτεί «την επέκταση της εξουσίας της (Παλαιστινιακής) Αρχής σε όλη την επικράτεια, την Παλαιστίνη», υπογράμμισε ο Στάγεχ.

Αργά το απόγευμα, ο πρόεδρος Αμπάς με διάταγμά του «αποδέχτηκε την παραίτηση» ζητώντας από τον Στάγεχ και τους υπουργούς του «να παραμείνουν προσωρινά στις θέσεις τους, μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης».

Τι λένε οι Παλαιστίνιοι

Ο παλαιστίνιος αναλυτής Γάσαν Χατίμπ εκτίμησε ότι η παραίτηση της κυβέρνησης Στάγεχ δεν είναι μια κίνηση απείθειας απέναντι στον Αμπάς αλλά μάλλον ένας τρόπος να δείξει η Παλαιστινιακή Αρχή ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις, προσβλέποντας στο τέλος του πολέμου στη Γάζα.

Αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, μεγάλες δυνάμεις της Δύσης αλλά και αντίπαλοι του Μαχμούντ Αμπάς τάσσονται υπέρ της μεταρρύθμισης της Παλαιστινιακής Αρχής για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, σε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Με την παραίτηση της κυβέρνησης Στάγεχ, «ο Μαχμούντ Αμπάς θέλει να δείξει στον μεσολαβητή ότι είναι και αυτός έτοιμος να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε ο Χατίμπ, διευκρινίζοντας ότι η νέα παλαιστινιακή ηγεσία θα συμπεριλάβει στοιχεία τόσο της Παλαιστινιακής Αρχής όσο και της Χαμάς.

«Εάν ο Αμπάς και η Χαμάς καταλήξουν σε μια συμφωνία, αυτή θα μπορούσε να είναι μια νέα φάση στην παλαιστινιακή πολιτική. Θα είναι σημαντικό επειδή οι δύο πλευρές επιχείρησαν πολλές φορές μια προσέγγιση, χωρίς να το καταφέρουν», εξήγησε ο Χατίμπ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Όμως υπάρχουν ακόμη ισχυρές πιθανότητες να αποτύχουν όλα επειδή απομένουν πολλά θέματα προς επίλυση, για παράδειγμα η σύνθεση αυτής της τεχνοκρατικής κυβέρνησης και πόσες αρμοδιότητες θα έχει η Χαμάς στη Γάζα», πρόσθεσε.

Αντίθετα, για τον Χαλίλ Σικάκι, τον διευθυντή του Παλαιστινιακού Κέντρου Ερευνών για την Πολιτική και τις Δημοσκοπήσεις, ένα ανεξάρτητο ινστιτούτο που εδρεύει στη Ραμάλα, η παραίτηση της κυβέρνησης Στάγεχ δεν είναι παρά «διακοσμητική» και εντάσσεται στην προσπάθεια του Αμπάς να δείξει ότι είναι πρόθυμος για μεταρρυθμίσεις.

«Ο Αμπάς θέλει να δείξει στον κόσμο ότι είναι έτοιμος να κάνει αλλαγές, αλλά η μοναδική πραγματική μεταρρύθμιση θα ήταν να πάει στο σπίτι του», είπε ο Σικάκι, σημειώνοντας ότι όποιος διαδεχτεί τον Στάγεχ «θα είναι αναγκασμένος να είναι πιστός» στον παλαιστίνιο πρόεδρο επειδή αυτός κυβερνά «σαν να είναι ο μοναδικός πρωταγωνιστής».

Από τις 7 Οκτωβρίου που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν επικρίνει τον 88χρονο Αμπάς για «αδυναμία» απέναντι στις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και την αύξηση της βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο AFP, ο αντιπολιτευόμενος Νάσερ αλ Κίντουα, ανιψιός του Γιασέρ Αραφάτ, απηύθυνε έκκληση για ένα «φιλικό διαζύγιο» με τον Μαχμούντ Αμπάς και για νέα ενότητα της παλαιστινιακής πολιτικής ηγεσίας, συμπεριλαμβάνοντας ορισμένα μέλη της Χαμάς.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια βάσει των προσωρινών ειρηνευτικών συμφωνιών του Οσλο, ασκεί περιορισμένη διακυβέρνηση σε τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, αλλά έχασε την εξουσία στη Γάζα έπειτα από αδελφοκτόνες συγκρούσεις τον Ιούνιο του 2007 με τη Χαμάς.

Η Φατάχ, η παράταξη που ελέγχει την Παλαιστινιακή Αρχή, και η Χαμάς, κατέβαλαν προσπάθειες για να επιτύχουν συμφωνία για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και αναμένεται συνάντηση αξιωματούχων τους στη Μόσχα την Τετάρτη.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι η παραίτηση αυτή πρέπει να ακολουθηθεί από μια ευρύτερη συμφωνία διακυβέρνησης για τους Παλαιστινίους.

«Η παραίτηση της κυβέρνησης Στάγεχ βγάζει νόημα μόνον αν έρχεται εντός του πλαισίου εθνικής συναίνεσης για τις ρυθμίσεις για την επόμενη φάση», δήλωσε στο Reuters ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...