726
Βερολίνο, 15 Οκτωβρίου: η μορφή του Καβαλά στο πλακάτ του διαδηλωτή έξω από την τουρκική πρεσβεία | Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images

Δύση εναντίον Τουρκίας για την υπόθεση Καβαλά

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2021, 11:30
Βερολίνο, 15 Οκτωβρίου: η μορφή του Καβαλά στο πλακάτ του διαδηλωτή έξω από την τουρκική πρεσβεία
|Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images

Δύση εναντίον Τουρκίας για την υπόθεση Καβαλά

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2021, 11:30

Η υπόθεση του Οσμάν Καβαλά, του «τούρκου Σόρος», είναι αυτή που έβαλε την Τουρκία σε σύγκρουση με τη Δύση, όπως έδειξε προ ημερών και η ενόχληση του προέδρου Ερντογάν από την παρέμβαση των Δυτικών πρεσβευτών υπέρ της άμεσης αποφυλάκισής του. H ιρλανδέζα δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου BBC, η Ορλα Γκουέριν, επισκέφθηκε το σπίτι του Καβαλά και μίλησε με τη γυναίκα του, συνάντησε και φίλους του. Ως γνωστόν, ο τούρκος επιχειρηματίας είναι φυλακισμένος από το 2017 χωρίς να έχει δικαστεί. Κατηγορείται ως χρηματοδότης διαδηλώσεων, που είχαν γίνει το 2013, και ως εμπλεκόμενος στα γεγονότα του 2016, τα οποία χαρακτηρίστηκαν «απόπειρα πραξικοπήματος». Βέβαια, ο Καβαλά αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες.

Τη γυναίκα του Καβαλά, την Αϊσέ, την κρατούν όρθια τα γράμματα του άντρα της, έγραψε η Γκουέριν. Τα χειρόγραφά του την κάνουν να νιώθει μικρότερη την απόσταση που τους χωρίζει εδώ και τέσσερα χρόνια. Οι διαμαρτυρίες των Δυτικών, οι καταγγελίες τους περί φίμωσης ενός υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παίζουν τον ρόλο τους, ωστόσο στην προσωπική και οικογενειακή σχέση η υπόθεση έχει τρομερό βάρος. Η Αϊσέ μπορεί να επισκέπτεται τον Καβαλά δύο φορές το μήνα: «Προσπαθούμε να διαβάζουμε τα ίδια βιβλία» λέει. «Γράφουμε ο ένας στον άλλο γράμματα, μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας για ό,τι διαβάζουμε. Προσπαθούμε να ζήσουμε, παρ’ όλα αυτά».

Η Γκουέριν περιέγραψε το σπίτι τους: «Το γραφείο του, γεμάτο βιβλία, παραμένει όπως ήταν τη στιγμή της σύλληψής του. Ολόγυρά του έργα τέχνης αλλά και πανύψηλες ντάνες από χαρτιά». Η Αϊσέ κάποια στιγμή, κοιτώντας το δωμάτιο, γύρισε και της είπε: «Η απουσία του είναι παντού… Ηταν καλός συνομιλητής, άκουγε, προσπαθούσε να καταλάβει. Ο διάλογος ήταν σημαντικός για αυτόν, θεωρούσε ότι έχτιζε γέφυρες μεταξύ των ανθρώπων, παρά την πόλωση». Και ο ίδιος ο (προ)φυλακισμένος επιχειρηματίας απάντησε γραπτώς στις ερωτήσεις του BBC από το κελί του. Εγραψε ότι η Δικαιοσύνη στην Τουρκία είναι όργανο της κυβέρνησης, «χρησιμοποιείται ως εργαλείο αντεκδίκησης, αναλόγως των κυβερνητικών αναγκών».

Η Αϊσέ, σύζυγος του Καβαλά

Ο Καβαλά περιέγραψε τη διακυβέρνηση Ερντογάν «μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016» σαν εφιάλτη: «Συλλήψεις χωρίς στοιχεία, απολύσεις από το Δημόσιο. Ο τρόπος που κυβερνάται η Τουρκία αυτήν τη στιγμή δεν μοιάζει με πραγματική δημοκρατία». Και συμπλήρωσε ότι άμα απελευθερωθεί, κάποτε, δεν θα αισθάνεται και πολύ ελεύθερος, θα κλείσει το στόμα του: «Οταν βγω από τη φυλακή, θα σκέφτομαι πιο προσεκτικά, θα βρίσκω τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράζω τις σκέψεις μου. Μάλλον θα επιλέξω να σωπάσω για κάποια θέματα…» Πότε θα απελευθερωθεί; Αγνωστον. Κανένας από το ζευγάρι, πάντως, δεν ελπίζει. Μάλιστα η Αϊσέ είπε στην ιρλανδέζα ότι προσπαθεί να μην ελπίζει, αφού «η ελπίδα οδηγεί στην απόγνωση». Το Συμβούλιο της Ευρώπης πιέζει τον Ερντογάν για απελευθέρωση του Καβαλά μέχρι το τέλος αυτού του μήνα με το όπλο της αποβολής της Τουρκίας από αυτόν τον πανευρωπαϊκό οργανισμό.

Προς το παρόν και εν μέσω οικονομικής καταιγίδας, ο Ερντογάν επιτίθεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το χλευάζει για την προστασία που παρέχει στον Καβαλά. «Εξέδωσαν απόφαση» είπε δημοσίως με ειρωνεία. «Θέλουν να καταδικάσουν την Τουρκία για αυτό το κατάλοιπο του Σόρος. Μήπως εσείς, στις χώρες σας, απελευθερώνετε ληστές, δολοφόνους και τρομοκράτες;» Το πρόβλημα της εξαρτημένης από την εκτελεστική εξουσία και από την προεδρία τουρκικής Δικαιοσύνης έθιξαν διάφοροι (ξένοι) πανεπιστημιακοί που εργάζονται στην Κωνσταντινούπολη και με τους οποίους μίλησε η Γκουέριν. Της είπαν ότι «δεκάδες χιλιάδες έχουν τεθεί υπό κράτηση με ψευδείς κατηγορίες περί τρομοκρατίας» και ότι «η Τουρκία φυλακίζει τους επικριτές της».

Η δημοσιογράφος του BBC μίλησε και με κάποιον δικηγόρο που βρέθηκε συγκρατούμενος του Καβαλά, ονόματι Γκουνάλ Κουρσούν. Μαζί οι δυο τους πέρασαν κάπου εκατό ημέρες στο κελί. Ο Κουρσούν απελευθερώθηκε και είπε στην Γκουέριν τα εξής: «Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτού του είδους τις ανόητες κατηγορίες. Οι τουρκικές φυλακές είναι γεμάτες από τέτοιου είδους ανθρώπους. Δεν ήμουν μόνος, και το γεγονός αυτό ήταν η παρηγοριά μου». Η ιρλανδέζα περιέγραψε τη συνάντησή τους κάπου στον Βόσπορο και την εντύπωσή της: «Τώρα ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται σε μία φυλακή που δεν έχει τοίχους. Εχει χάσει και τη θέση τού επίκουρου καθηγητή στο πανεπιστήμιο, το 2016, όταν 125.000 άνθρωποι απολύθηκαν με ένα διάταγμα…» Η περιδιάβαση στις ακτές της Κωνσταντινούπολης έκλεισε για την Γκουέριν με μία δήλωση του Κουρσούν: «Πιστεύω ότι αν αυτή η κυβέρνηση συνεχίσει, η Τουρκία θα γίνει σαν τη Ρωσία…» της είπε. «Κατά κάποιον τρόπο ήδη έχει συμβεί. Οποιος μιλάει για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εύκολα μπορεί να κατηγορηθεί από την κυβέρνηση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...