Είναι γνωστή η ρήση: «η νίκη έχει πολλούς πατέρες, ενώ η ήττα είναι ορφανή». Την περασμένη άνοιξη όλοι έσπευδαν να πιστωθούν την επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, τη νίκη δηλαδή, τώρα όμως που ήρθε η ήττα —με τη χώρα μας να μετρά 1.597 νεκρούς (!) από τον κορονοϊό μέσα στον Νοέμβριο— ήρθαν στην επιφάνεια διαφωνίες και δυσαρμονίες, οι οποίες επηρεάζουν ως έναν βαθμό τις αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου.
Χαρακτηριστικά τα όσα περιγράφει το «Βήμα της Κυριακής», στο ρεπορτάζ της Δήμητρας Κρουστάλλη, όπου γίνεται λόγος ουσιαστικά για δύο στρατόπεδα: από τη μία ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και από την άλλη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Εφόσον κάτι τέτοιο ισχύει — φήμες για διαφωνίες και δυσφορία για τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας υπήρχαν καιρό, αλλά τώρα γράφονται στον κυριακάτικο Τύπο— είναι πολύ σοβαρό ζήτημα καθώς πρόκειται για τέσσερις πυλώνες της αντιμετώπισης της φονικής επιδημίας στη χώρα μας. Είναι δυνατόν να μην υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ τους; Διότι αυτό αναφέρει το ρεπορτάζ, εξηγώντας μάλιστα και την καθυστέρηση της κυβέρνησης να λάβει αποφάσεις ως προς την άρση του lockdown, λόγω της «δυσφορίας» του κ. Τσιόδρα και του κ. Χαρδαλιά με το έργο του ΕΟΔΥ:
«Το Μέγαρο Μαξίμου», γράφει το «Βήμα της Κυριακής», «προχωρεί με πολύ προσεκτικά βήματα και για έναν ακόμα λόγο. Εξαιτίας της βαθιάς δυσαρμονίας ανάμεσα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά από τη μια πλευρά και στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια από την άλλη. Η δυσφορία των Τσιόδρα – Χαρδαλιά οφείλεται στο γεγονός ότι η υποστήριξη που παρέχεται από τον ΕΟΔΥ χαρακτηρίζεται από μόνιμα κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία, που ενδεχομένως να αποδειχτούν κρίσιμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι τυχαίο ότι ξαφνικά, διαρκούσης της καραντίνας, αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού σε νομούς που εμφανίζονταν να έχουν χαμηλό φορτίο;».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κύρια εστία της τριβής είναι το Μητρώο Ασθενών COVID, που αποτελεί την αποκλειστική πηγή συλλογής στοιχείων για τον εντοπισμό κρουσμάτων και την εξέλιξή τους.
Το πρόβλημα είναι το εξής: «Την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου, όταν είχε προχωρήσει η πρώτη μορφή του Μητρώου Ασθενών, όλοι οι αρμόδιοι πίστευαν ότι είχε δημιουργηθεί ένα ενιαίο αρχείο, έστω και αν τότε έπρεπε να καταχωριστούν περίπου 1.500 καταγραφές εκ των υστέρων. Εκτοτε, και ενώ το δεύτερο κύμα είναι πιο οδυνηρό από το πρώτο, εμφανίζεται η εξής κατάσταση: όταν καταγράφεται κρούσμα σε ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο ή στον “Ευαγγελισμό”, τότε δηλώνεται απευθείας στο Μητρώο Ασθενών. Αν όμως γίνει εντοπισμός σε μια γειτονιά ή από κάποια Κινητή Ομάδα Υγείας (ΚΟΜΥ), τότε δηλώνεται πρώτα στον ΕΟΔΥ, ο οποίος όμως τα καταχωρίζει με άλλη λογική και – κυρίως – άλλο ρυθμό, επειδή φιλοδοξεί να κατασκευάσει ένα δικό του καινούργιο, αυτόνομο σύστημα Μητρώου Ασθενών».
Σε άλλο δε σημείο του ρεπορτάζ αναφέρεται ότι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού όχι μόνο είναι ενήμεροι για το πώς έχει εξελιχθεί η κατάσταση αλλά έχουν γίνει και «μάρτυρες σε τραγελαφικές καταστάσεις κατά το ημίωρο πριν από την ανακοίνωση του ημερήσιου δελτίου κρουσμάτων, που γίνεται η τελική συνεννόηση. Η πρόχειρη και βιαστική συγκόλληση δύο διαφορετικών μεθόδων καταγραφής έχει ως αποτέλεσμα να διατυπώνονται κατ’ επανάληψη έντονες απορίες για τη συμβατότητα των στοιχείων».
Στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για «ερασιτεχνική» σύνταξη του ημερήσιου δελτίου κρουσμάτων αλλά ότι προς το παρόν ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Χαρδαλιάς έχουν αποφύγει να εκφράσουν δημοσίως την ενόχλησή τους. Αναφέρεται δε ότι τη «λύση» στο πρόβλημα μεταξύ των δύο πλευρών θα χρειαστεί να δώσει τελικά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης!
Γράφει το «Βήμα της Κυριακής»:
«Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν θα γίνει έγκαιρη πρόβλεψη για ορισμένες περιοχές – Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ιωάννινα κ.ο.κ. – ώστε να ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα που πραγματικά θα σώσουν ζωές, δεδομένης της κατάστασης και των ελλείψεων πολλών επαρχιακών νοσοκομείων. Αν μάλιστα υπάρξει και τρίτο κύμα και δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα αυτό –την οποία εκεί που έφτασε το πράγμα μπορεί να δώσει μόνο ο Πρωθυπουργός –, τότε το “σπασμένο τηλέφωνο” ίσως να έχει ακόμα πιο δραματικές συνέπειες».
Aλλωστε επίκειται και ο εμβολιασμός…
Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε στη συνέχεια τα περί διπλού τρόπου καταγραφής των κρουσμάτων —εκτός από το «Βήμα της Κυριακής» υπήρξαν και σχετικές αναφορές στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία» — όχι όμως τα περί δυσαρμονίας μεταξύ των διδύμων Τσιόδρα – Χαρδαλιά και Κικίλια – Αρκουμανέα.
Αναλυτικά η δήλωσή του:
«H διακίνηση ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, βλάπτουν την κοινή προσπάθεια.
Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19 και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων.
Ο ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της. Τα στελέχη και το επιστημονικό προσωπικό του εργάζονται συστηματικά και ακούραστα κaι αυτό το βλέπουν όλοι οι Ελληνες.
Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται από τον ΕΟΔΥ και δημοσιεύεται καθημερινά η “Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό (COVID-19)” και με βάση αυτά τα στοιχεία οι ειδικοί συζητούν και λαμβάνουν τις αποφάσεις.
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οτιδήποτε άλλο υπονομεύει την κοινή προσπάθεια όλων μας».
Τι απαντά ο ΕΟΔΥ
«Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας» αποτελούν δημοσιεύματα για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας που φιλοξενούνται σε κυριακάτικα έντυπα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ο ΕΟΔΥ.
«Οσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές», σημειώθηκε στην ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίστηκε ακόμη ότι: «υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι, είτε σκοπίμως είτε από άγνοια, μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων».
Τονίστηκε επίσης, ότι περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.
«Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινά η “Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό”», ανέφεραν από τον ΕΟΔΥ, για να προσθέσουν πικρόχολα: «Οι κρίσεις πουλάνε καλά, που έλεγε και ο Ουμπέρτο Εκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων».
Πώς σχολίασε τα δημοσιεύματα ο Χαρδαλιάς
Αμεση ήταν η απάντηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας στο Facebook:
«Πολιτική Προστασία και ΕΟΔΥ μαζί στην μάχη κατά της πανδημίας!
(Η απάντησή μου στα περί ΕΟΔΥ σημερινά δημοσιεύματα…)
Από την αρχή αυτής της πανδημίας, άνθρωποι με διαφορετικές ενασχολήσεις, εμπειρίες και βιώματα, διαφορετικά background και διαδρομές βρεθήκαμε μαζί, δίπλα δίπλα, ενώσαμε δυνάμεις, αφήσαμε πίσω μας διαφορετικούς σχεδιασμούς και προτεραιότητες και συντεταγμένα και οργανωμένα στρατευθήκαμε στη μάχη για την ανθρώπινη ζωή, στον πόλεμο απέναντι σε έναν αόρατο αλλά τόσο επικίνδυνο παγκόσμιο εχθρό.
Στην Πολιτική Προστασία σε όλη αυτή την διαδρομή οι συνοδοιπόροι μας, οι άμεσοι καθημερινοί μας συνεργάτες, σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, σε κάθε γωνιά της πατρίδας ήταν, είναι και παραμένουν τα στελέχη, οι επιστήμονες, οι συνεργάτες και η εξαιρετική και έμπειρη ομάδα του ΕΟΔΥ!
Μαζί και δίπλα δίπλα, όλους αυτούς τους μήνες καθημερινά, ακούραστα, παλεύουμε για χιλιάδες συνανθρώπους μας, μοιραζόμαστε επιχειρησιακά δεδομένα, επικαιροποιούμε προσεγγίσεις, πρωτόκολλα και στρατηγικές, αναλύουμε δεδομένα και επιχειρούμε συντονισμένα όπου χρειαστεί χωρίς ωράρια, χωρίς δικαιολογίες, χωρίς εκπτώσεις. Όπου πρέπει, όποτε πρέπει και για ό,τι πρέπει…
Τα σημερινά δημοσιεύματα για όλους εμάς, στην οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας, όσους δηλαδή καθημερινά ζούμε αυτή τη συνεργασία, είναι παντελώς άδικα και αβάσιμα. Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις. Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας υγείας, υπάρχει το κοινό μας άγχος για να προλάβουμε τα πάντα και παντού και υπάρχουν και οι δημιουργικές εντάσεις κάποιων στιγμών που συνοδεύουν κάθε ομάδα, κάθε οικογένεια, κάθε παρέα ανθρώπων που συναντιούνται στο πεδίο της κοινής τους μάχης. Όποιος έχει εργαστεί σε τέτοιες ομάδες για έναν κοινό στόχο, αυτό μπορεί να το καταλάβει καλά.
Οι στιγμές είναι δύσκολες και απαιτούν από όλους σοβαρότητα, προσήλωση στο στόχο και αποτελέσματα. Ο ΕΟΔΥ, οι επιστήμονες του, οι συνεργάτες και εργαζόμενοι του είναι ήρωες της πρώτης γραμμής αυτής της πανδημίας. Όλοι εμείς της Πολιτικής Προστασίας το ξέρουμε και συνεχίζουμε μαζί τους τον αγώνα αδιαφορώντας για δημοσιεύματα και αναφορές που απλά επιχειρούν να προκαλέσουν εσωστρέφεια και ψήγματα δυσπιστίας και να αποπροσανατολίσουν τους έλληνες πολίτες από τα πραγματικά δεδομένα αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης.
Είναι ώρα ευθύνης για όλους, είναι ώρα μάχης…».
ΣΥΡΙΖΑ: Δημοσιεύστε τα πρακτικά της επιτροπής
Παρά τις διαψεύσεις πάντως, οι αποκαλύψεις του «Βήματος της Κυριακής» (και της «Δημοκρατίας») για το πώς καταμετρούνται και ανακοινώνονται τα κρούσματα από τον ΕΟΔΥ προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης.
«Οι σημερινές καταγγελίες των εφημερίδων οφείλουν άμεσα να διερευνηθούν σε όλα τα επίπεδα. Το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε ότι ο ΕΟΔΥ χρησιμοποιούσε παράλληλο σύστημα καταγραφής με αποτέλεσμα την μη αληθή αποτύπωση των κρουσμάτων», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος για να προσθέσει ότι «η επιτροπή των λοιμωξιολόγων λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή όλων μας χωρίς να έχει πρόσβαση στα πραγματικά στοιχεία». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση απαιτεί «εδώ και τώρα την δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής, δημοσιοποίηση που εδώ και έξι μήνες η κυβέρνηση αρνείται».
Και ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο σημείο να ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση.
«Ο κ. Πέτσας μέχρι στιγμής δεν έχει πει ψέματα μόνο για το από πού ανατέλλει ο ήλιος. Οπότε ο λόγος του δεν έχει καμία αξία γιατί επί οκτώ μήνες διαψεύδεται καθημερινά από την ίδια την πραγματικότητα», ανέφεραν από την Κουμουνδούρου για την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.
«Ωστόσο σήμερα έχουμε δύο εφημερίδες οι οποίες, όχι μόνο δείχνουν εγκληματικά λάθη διαχείρισης της πανδημίας με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων συνανθρώπων μας καθημερινά, αλλά και κάτι χειρότερο: ότι μαγειρεύονται στοιχεία με πολιτική σκοπιμότητα για να μην αναδειχθεί το ακριβές μέγεθος της τραγωδίας που ζούμε. Πλέον τον λόγο πρέπει να έχει η δικαιοσύνη. Θεωρούμε ότι η εισαγγελική παρέμβαση για απόκρυψη, συσκότιση και διαστρέβλωση στοιχείων είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Η κυβέρνηση θα πρέπει σήμερα κιόλας να μοιράσει στα κόμματα της Βουλής τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής, που αρνείται εδώ και έξι μήνες».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News