1007
Ο δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας προκάλεσε αντιδράσεις με τις δηλώσεις του για τον θάνατο του Κώστα Θεοδωρακάκη | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δυσφορία και στη ΝΔ για τις δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας για τον σαϊτοπόλεμο

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2019, 08:11
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/04/2019, 10:30
Ο δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας προκάλεσε αντιδράσεις με τις δηλώσεις του για τον θάνατο του Κώστα Θεοδωρακάκη
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δυσφορία και στη ΝΔ για τις δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας για τον σαϊτοπόλεμο

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2019, 08:11
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/04/2019, 10:30

«Ο σαϊτοπόλεμος είναι καταγεγραμμένος στο DNA των Μεσσήνιων οπότε δύσκολα μπορεί να απαγορευτεί γιατί θα υπάρξουν αντιδράσεις. Ωστόσο ο δήμος προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια να λάβει μέτρα για να αποφευχθούν τέτοιου είδους περιστατικά». Η δήλωση του Παναγιώτη Νίκα, δημάρχου Καλαμάτας, μετά τον τραγικό θάνατο του εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη (εδώ) κατά τη διάρκεια του «εθίμου», θα μπορούσε απλώς να καταγραφεί ως μία ακόμη θλιβερή απόδειξη του επιπέδου των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τι ήταν χειρότερο; Οτι ο πρώτος πολίτης της Καλαμάτας βρήκε, εν έτει 2019, να μιλήσει για «DNA των Μεσσήνιων» ή ότι έβαλε στην ίδια ζυγαριά μια ανθρώπινη ζωή με τις «αντιδράσεις»; Αλλά η συμπεριφορά του κ. Νίκα είχε και πολιτικές προεκτάσεις καθώς ο συγκεκριμένος πολιτικός παράγων είναι ο εκλεκτός της Πειραιώς για την Περιφέρεια της Πελοποννήσου στις προσεχείς εκλογές της 26ης Μαΐου.

Υπήρξε δυσφορία πολλών στελεχών και υποψηφίων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας καθώς θεωρήθηκε ότι η δήλωση του κ. Νίκα δεν συνάδει με το πνεύμα και το πολιτικό ύφος του κόμματος έναν μόλις μήνα πριν τις κάλπες καθώς και ότι η απουσία ενσυναίσθησης θυμίζει κάτι από ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι που βγήκαν να κάνουν δηλώσεις έσπευσαν να πάρουν αποστάσεις μιλώντας για «ατυχή» δήλωση –χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης στο Open TV– ενώ πολλοί αναλυτές και παρατηρητές στάθηκαν στο ενοχλητικό γεγονός, ότι ο κ. Νίκας δεν έδειξε καν τη διάθεση να ζητήσει ούτε μία συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος και ότι προτίμησε να χαϊδέψει τα αυτιά των εκλογέων του, μιλώντας για «DNA», παραδόσεις και «αντιδράσεις» της τοπικής κοινωνίας, υπερασπιζόμενος τη φονική φιέστα του σαϊτοπόλεμου.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς βρήκε την ευκαιρία για αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και ζήτησε από τη ΝΔ «να πάψει να στηρίζει τον δήμαρχο Καλαμάτας».

Σε κάθε περίπτωση και υπό το βάρος των αντιδράσεων, ο κ. Νίκας αναγκάστηκε να προβεί πρώτα σε μια δεύτερη διευκρινιστική δήλωση, στην οποία έδειξε κάποια στεναχώρια για το τραγικό γεγονός, όμως συνέχισε να υπερασπίζεται τη διοργάνωση του σαϊτοπόλεμου. Είπε συγκεκριμένα στην τοπική «Ελευθερία» ο δήμαρχος:

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι στο δήμο και ασφαλώς είναι όλοι συγκλονισμένοι όσοι αγαπούν το παραδοσιακό έθιμο του σαϊτοπολέμου, από το τραγικό δυστύχημα το οποίο είχε ως συνέπεια το θάνατο του αγαπητού σε όλους μας Κώστα, ο οποίος ως άνθρωπος των μέσων ενημέρωσης αγαπούσε ιδιαιτέρως το σαϊτοπόλεμο και τον κάλυπτε δημοσιογραφικά πάνω από 30 χρόνια. Αυτές οι ώρες είναι ώρες περισυλλογής, ασχολούνται οι αρχές με το συγκεκριμένο δυστύχημα. Επομένως στις δηλώσεις μας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Υπενθυμίζω, όμως, ότι διαχρονικά πάντοτε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στήριζε και στηρίζει ηθικά, οικονομικά και οργανωτικά τη συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία μετρά στην Καλαμάτα πολλές δεκαετίες και είναι συνδεδεμένη με μύθους, θρύλους, ιστορία και οπωσδήποτε με την τοπική μας παράδοση».

Τελικά έπρεπε να φτάσουμε Τρίτη του Πάσχα ώστε ο κ. Νίκας να δηλώσει (στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6») ότι «μετά το θάνατο του Κώστα, δεν νομίζω ότι έχει μέλλον αυτός ο θεσμός αν δεν υπάρξει ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, όπου θα υπάρχουν όροι διεξαγωγής του. Κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν νομίζω ότι μετά τον θάνατο του Κώστα μπορεί να πάρει απόφαση». 

Συνέλαβαν τον αντιδήμαρχο

Στο μεταξύ, η Αστυνομία προχώρησε στην σύλληψη συνολικά επτά ατόμων που συμμετείχαν στο έθιμο, ανάμεσά τους όλοι οι «σαϊτομάχοι», ο 62χρονος από τα χέρια του οποίου έφυγε η σαΐτα και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της Καλαμάτας, καθώς η συγκεκριμένη εκδήλωση γινόταν υπό την αιγίδα του δήμου Καλαμάτας, χωρίς σχετική άδεια από τις αστυνομικές Αρχές.

Σε βάρος όλων των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για πρόκληση θανατηφόρας σωματικής βλάβης και για τους έξι «σαϊτομάχους» και για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων και θα οδηγηθούν ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα. Από τον χώρο της εκδήλωσης εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 69 αυτοσχέδια βεγγαλικά (σαΐτες), ποσότητες πυρίτιδας και άλλα υλικά για την κατασκευή τους.

Το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα εκδόθηκε και ανακοίνωση από τον δήμο Καλαμάτας στην οποία να διατυπωνόταν η οδύνη για τον θάνατο του Κώστα Θεοδωρακάκη.

«Εκφράζουμε τον πόνο και τη θλίψη μας για το θάνατο του συμπολίτη μας αειμνήστου Κώστα Θεοδωρακάκη, που προήλθε από ανεξέλεγκτη σαΐτα, το βράδυ του Πάσχα, στην ετήσια εκδήλωση της Σαϊτομαχίας.

» Ο αείμνηστος Κώστας Θεοδωρακάκης υπήρξε ακάματος, προσεκτικός και αντικειμενικός παράγων των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με μεγάλη προσφορά στην ενημέρωση και την προβολή των τοπικών εκδηλώσεων και εθίμων μας.

» Ο Δήμαρχος και ο Δήμος Καλαμάτας εκφράζουν τα ολόθερμα συλλυπητήρια και την ειλικρινή συμπαράστασή τους προς την οικογένεια του αδικοχαμένου Κώστα, η οποία και θα αποδειχθεί έμπρακτα.

» Οσον αφορά στο Πασχαλινό έθιμο της Σαϊτομαχίας, το οποίο μετρά ζωή πολλών δεκαετιών, σχεδόν από την Απελευθέρωση, με κέντρο του την Καλαμάτα αλλά κι άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, η σημερινή Δημοτική Αρχή συνέχισε την παράδοση όλων των προηγουμένων, στηρίζοντας το έθιμο στο μέτρο των δυνατοτήτων του Δήμου και με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

» Επομένως, είναι προφανές, πως ύστερα από το προχθεσινό συγκλονιστικό γεγονός της απώλειας ανθρώπινης ζωής, η συνέχιση ή μη του εθίμου πρέπει να αντιμετωπισθεί σε συνεργασία με την πολιτεία και με εξέταση όλων των παραμέτρων, ιδιαιτέρως αυτών που συνδέονται με την ασφάλεια.

» Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου Κώστα».

«Λίγη ανθρωπιά δεν βλάπτει»

Είχε προηγηθεί μια δήλωση-γροθιά στο στομάχι του Νεκτάριου Θεοδωρακάκη, γιου του αδικοχαμένου εικονολήπτη, στο Facebook.

«”κύριε” Νικά αυτή η δήλωση δε σας τιμά καθόλου. Οι κορδελιτσες και τα δήθεν λυπάμαι δεν τα δέχομαι ούτε εγώ προσωπικά αλλά ούτε και η οικογένειά μου. (…) Λίγη ανθρωπιά δε βλάπτει. Στο DNA των Μεσσηνιων είναι και η ανθρωπιά, όχι μόνο αυτά τα έθιμα. Δηλώνω δημοσίως πως θα κάνω ο,τι περνάει από το χέρι μου για να οδηγηθούν οι υπαίτιοι ενώπιον της δικαιοσύνης και αυτή θα αποφασίσει από εκεί και πέρα (…) Θα μπορούσαν κάλλιστα να αποφευχθούν τέτοιου είδους περιστατικά αν είχατε σχεδιασμό και πρόγραμμα, παρόλα αυτά επιλέξατε να περιοδευετε και να μην ενδιαφερθειτε ούτε στο ελάχιστο για την ΥΓΕΙΑ και την ΑΣΦΑΛΕΙΑ του κόσμου που παρακολουθεί αυτά τα δρώμενα. Ο πατέρας μου φεύγει χαρούμενος, έχοντας αποτρέψει δύο γυναίκες να πλησιάσουν σε αυτόν και έχοντας αποτρέψει επί της ουσίας δύο ακόμη δυστυχήματα. Καλή επιτυχία “κύριε” δήμαρχε στις προσεχείς εκλογές. Με λύπη για τις δηλώσεις σας και την στάση σας, ο υιός του αδικοχαμένου αυτού ανθρώπου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.  Θεοδωρακάκης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...