541
Ο πρόεδρος Μακρόν έχει αρκετές φορές προσπαθήσει να παρουσιαστεί ως διαμεσολαβητής της Δύσης με τον Πούτιν | LUDOVIC MARIN/Pool via REUTERS

Δυσαρέσκεια ΗΠΑ για την πρόσκληση της Ρωσίας από τον Μακρόν στην επέτειο της D-Day

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2024, 17:59
Ο πρόεδρος Μακρόν έχει αρκετές φορές προσπαθήσει να παρουσιαστεί ως διαμεσολαβητής της Δύσης με τον Πούτιν
|LUDOVIC MARIN/Pool via REUTERS

Δυσαρέσκεια ΗΠΑ για την πρόσκληση της Ρωσίας από τον Μακρόν στην επέτειο της D-Day

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2024, 17:59

Ο Λευκός Οίκος δεν είναι ικανοποιημένος με την απόφαση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να καλέσει έναν εκπρόσωπο της ρωσικής κυβέρνησης να παραστεί στον εορτασμό της 80ής επετείου από την απόβαση στη Νορμανδία (γνωστή ως D-Day) τον επόμενο μήνα (6 Ιουνίου), δήλωσαν στο Politico δύο αμερικανικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

«Θα αποδεχτούμε την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία διοργανώνει την εκδήλωση εορτασμού της επετείου στη Νορμανδία. Ισως αυτό θα υπενθυμίσει στους Ρώσους ότι στην πραγματικότητα πολέμησαν μια φορά με πραγματικούς Ναζί, όχι με φανταστικούς στην Ουκρανία», τόνισε ένας από τους αξιωματούχους.

Πριν από τον εορτασμό της D-Day, η Γαλλία κάλεσε έναν εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να παρευρεθεί, καλλιεργώντας έδαφος για μία επίσημη συνάντηση Ρώσων με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πρόκειται επίσης να πάει στην εκδήλωση. Δεν είναι σαφές ποιος αξιωματούχος από το Κρεμλίνο θα πάει. Η απόφαση προκάλεσε ενόχληση σε ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι σημείωσαν ότι η Ρωσία πολεμάει πάνω από δύο χρόνια κατά της Ουκρανίας.

Η εκδήλωση της επετείου

Η εκδήλωση D-Day μνημονεύει τη συλλογική θυσία των Συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για τη διατήρηση της δημοκρατίας. Οι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν ανησυχία ότι η πρόσκληση στο Κρεμλίνο θα υπονόμευε τη συμβολική φύση μιας εκδήλωσης που επικεντρώνεται στη δημοκρατία και θα δημιουργούσε επιπλοκές που σχετίζονται με τα πρωτόκολλα και τις διπλωματικές δεσμεύσεις.

Στην κυβέρνηση Μπάιντεν, υψηλόβαθμα στελέχη της ομάδας εθνικής ασφάλειας, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος, βλέπουν εδώ και καιρό τον Μακρόν ως κάποιον που πιστεύει ότι έχει επιρροή στον Πούτιν. Και ο Λευκός Οίκος έχει αποδεχθεί σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειές του να διατηρήσει μια διπλωματική σχέση με τη Μόσχα, ακόμη και αφού η Ρωσία -στην οποία η Δύση έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις- συνεχίζει την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Η απόφαση του Μακρόν να προσκαλέσει έναν ρώσο αντιπρόσωπο στη Νορμανδία εκλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό μέσα από αυτό το πρίσμα, είπε ο αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε και στέλεχος των Ρεπουμπλικανών. «Μία από τις πιο άθλιες προπαγανδιστικές αφηγήσεις του Κρεμλίνου είναι να υποβαθμίζει τη σημασία της D-Day και τις θυσίες που έγιναν στις παραλίες της Νορμανδίας από αμερικανούς, βρετανούς, γάλλους και άλλους συμμάχους στρατιώτες», δήλωσε ο πρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ ΜακΚολ, στο Politico. «Προκαλεί απογοήτευση η Γαλλία να προσκαλεί τη Ρωσία να τιμήσει ένα γεγονός που οι ίδιοι οι Ρώσοι πιστεύουν ότι ήταν άσκοπο. Για να μην αναφέρουμε, αυτή η πρόσκληση έρχεται τη στιγμή που η Ρωσία απειλεί ανοιχτά με έναν άλλο παγκόσμιο πόλεμο».

Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο Politico ότι οι ενέργειες της Γαλλίας -όχι μόνο η πρόσκληση στη Ρωσία για τη D-Day αλλά και η φιλοξενία του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, καθώς και η αποστολή εκπροσώπου στην ορκωμοσία του Βλαντίμιρ Πούτιν- ήταν «ενοχλητικές».

Ο Μακρόν έδωσε την εντύπωση ότι «βλέπει τον εαυτό του πάνω από τη διαμάχη και ότι στο τέλος θα είναι ο διαμεσολαβητής της ειρήνης» στην Ουκρανία.

Αλλος ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι το Παρίσι «αιφνιδίασε τους πάντες» με την πρόσκληση στη Ρωσία, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την έλλειψη επικοινωνίας μετά την ανακοίνωση. Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση θα παρευρεθούν εκτός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας και ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς.

«Οι Γάλλοι κράτησαν μεταξύ τους, στο εσωτερικό της χώρας, τις συζητήσεις για την πρόσκληση», είπε ο διπλωμάτης που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...