781
Οι δυο άτυχες αμερικανίδες ορειβάτισσες Αννα Γκούτου (αριστερά) και Τζίνα Ρζουτσίντλο | YouTube/capture

Δυο ορειβάτισσες έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας παγκόσμιο ρεκόρ

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2023, 17:18
Οι δυο άτυχες αμερικανίδες ορειβάτισσες Αννα Γκούτου (αριστερά) και Τζίνα Ρζουτσίντλο
|YouTube/capture

Δυο ορειβάτισσες έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας παγκόσμιο ρεκόρ

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2023, 17:18

Δύο ορειβάτισσες που διαγωνίζονταν για τον τίτλο της πρώτης Αμερικανίδας που θα ανέβαινε και στα 14 βουνά ύψους 8.000 μ. που υπάρχουν στην Υφήλιο –σημειώνοντας, έτσι, παγκόσμιο ρεκόρ– έχασαν τη ζωή τους στο τελευταίο εμπόδιο, στην ίδια απομακρυσμένη κορυφή του Θιβέτ.

Η Τζίνα Μαρί Ρζουτσίντλο και η Αννα Γκούτου σκαρφάλωναν στο όρος Σισαπάνγκμα των 8.026 μέτρων στο Θιβέτ σε χωριστές ομάδες, όταν και οι δύο σκεπάστηκαν από χιονοστιβάδα. Ηταν το τελευταίο στάδιο στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν και τις 14 υψηλότερες κορυφές του Κόσμου.

Οι δυο ορειβάτισσες βρήκαν τον θάνατο σε διαφορετικές τοποθεσίες, όταν χιονοστιβάδες έπληξαν το βουνό το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η Γκούτου πέθανε μαζί με τον οδηγό της από το Νεπάλ, Μιγκμάρ Σέρπα. Η συνάδελφος της, Ρζουτσίντλο, και ο επίσης νεπαλέζος οδηγός της Τενγιέν Σέρπα κηρύχθηκαν αγνοούμενοι την ίδια ημέρα, όταν χιονοστιβάδες έπληξαν τις πλαγιές σε υψόμετρα 7.600 και 8.000 μ.

Υπήρχε ελπίδα ότι η 45χρονη Ρζουτσίντλο, γεννημένη στη Μασαχουσέτη, και ο οδηγός της, θα μπορούσαν να είχαν επιζήσει από τη χιονοστιβάδα, αλλά η οικογένειά της έχει πλέον ενημερωθεί ότι και οι δύο είναι νεκροί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής Telegraph.

Η Ούτα Ιμπραχίμι, μια ορειβάτισσα από το Κοσσυφοπέδιο, η οποία γύρισε πίσω μετά την πρώτη χιονοστιβάδα που χτύπησε το βουνό, φοβούμενη για την ασφάλειά της, είπε πως είδε την Ρζουτσίντλο και τον οδηγό της να συνεχίζουν την ανάβαση, παρά τον διαφαινόμενο κίνδυνο. «Μετά από λίγο είδα την άλλη χιονοστιβάδα, την τεράστια, που ήρθε από την κορυφή» έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook.

Περισσότεροι από 50 ορειβάτες –ανάμεσά τους Βρετανοί, Αμερικανοί, Ιταλοί και Ιάπωνες– προσπαθούσαν να φτάσουν στην κορυφή του όρους Σισαπάνγκμα, του 14ου υψηλότερου παγκοσμίως. Είναι το μόνο βουνό με ύψος άνω των 8.000 μ. (8.013) που βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός του Θιβέτ.

«Οι κινεζικές αρχές κήρυξαν νεκρούς την αδερφή μου Τζίνα και τον οδηγό της Τένιεν Λάμα» έγραψε η οικογένεια Ρζουτσίντλο σε ανάρτησή της στο Facebook. «Τα αιτήματα για έρευνα με ελικόπτερο από το Νεπάλ έχουν απορριφθεί από την κινεζική κυβέρνηση. Μας είπαν ότι οι έρευνες για τα πτώματά τους μπορεί να συνεχιστούν την άνοιξη, που οι καιρικές συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές».

Η αδερφή της Ρζουτσίντλο, Κρίστι Λαβαλέ, δήλωσε: «Είμαστε όλοι συντετριμμένοι. Είμαστε ανάμεσα στο μούδιασμα και στον θρήνο. Αυτή η ανάβαση ήταν κάτι πάνω στο οποίο η Τζίνα Μαρί εργαζόταν εδώ και μερικά χρόνια. Είναι αποκαρδιωτικό γιατί ήταν τόσο, τόσο κοντά στην επιτυχία». Την περιέγραψε ως «πάντα χαμογελαστή, πάντα χαρούμενηΗταν ένας ιδιαίτερος άνθρωπος».

Οι ανταγωνίστριες ορειβάτισσες Αννα Γκούτου (αριστερά) και Τζίνα Μαρί Ρζουτσίντλο πλήρωσαν με τις ζωές τους την επιθυμία τους να πετύχουν κάτι εξαιρετικά τολμηρό (Anna Gutu/Gina Marie Rzucidlo /Instagram)

Η μητέρα της Ρζουτσίντλο, Σούζαν, είπε ότι η κόρη της ήταν σε καλή κατάσταση και είχε ήδη ανεβεί σε 13 βουνά ύψους άνω των 8.000 μ., έχοντας ακόμα να κατακτήσει μόνο το Σισαπάνγκμα. Είπε ότι η κόρη της αγωνιζόταν ενάντια στην Γκούτου για να γίνει η πρώτη Αμερικανίδα που θα ανέβαινε και στις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου. «Η Τζίνα ήταν ένας καταπληκτικός άνθρωπος. Ζούσε τη ζωή της στο έπακρο. Ηθελε πραγματικά να το πετύχει αυτό».

Ο Τένζεν Σέρπα, συνοδός στις αναρριχήσεις της Ρζουτσίντλο, σημείωσε πρόσφατα, μαζί με τη σύντροφό του στη ζωή, νορβηγίδα ορειβάτισσα Κρίστι Χαρίλα, ρεκόρ αναρρίχησης στις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου στον ταχύτερο χρόνο. Οι δυο τους ολοκλήρωσαν την πρόκληση σε 92 ημέρες, με την τελευταία τους ανάβαση να είναι στην κορυφή Κ2 του Πακιστάν, τον Ιούλιο. Είχαν φθάσει στην κορυφή του όρους Σισαπάνγκμα τον περασμένο Απρίλιο.

Η Γκούτου είχε καταγράψει την ανάβασή της στο όρος Καντσενγιούνγκα, την τρίτη κορυφή του κόσμου, τον Ιούνιο. Είπε ότι το βρήκε «λίγο πιο δύσκολο από το Εβερεστ». Πρόσθεσε ότι, αν και δεν ήταν τεχνική ανάβαση, «είναι πολύ μεγάλη, με μακρά ώθηση κορυφής [χρόνο ανάβασης στα τελευταία μέτρα μέχρι την κορυφή]». Αλλά επέμεινε. «Λίγες ώρες αργότερα φθάσαμε στην κορυφή και έκανα άλλο ένα βήμα πιο κοντά στο μεγάλο μου όνειρο».

Η σελίδα της στο Instagram πλημμύρισε από αφιερώματα φίλων, θαυμαστών και συναδέλφων ορειβατών. Την περιγράφουν ως «πηγή έμπνευσης» και «γενναία και δυνατή γυναίκα». «Θα σε θυμάμαι ως μια απίστευτα εμπνευσμένη, γενναία και δυνατή γυναίκα» έγραψε κάποιος. «Αναπαύσου εν ειρήνη, το πνεύμα σου θα ζει στα βουνά» έγραψε ένας άλλος θαυμαστής της.

Οι κινεζικές αρχές άρχισαν να επιτρέπουν σε ξένες αναρριχητικές αποστολές να εισέλθουν στο Θιβέτ το 2023, μετά την κατάργηση των τριετών περιορισμών για την Covid-19, διάστημα κατά το οποίο είχαν αρνηθεί σε ξένους ορειβάτες την ευκαιρία να φθάσουν στην κορυφή του όρους Σισαπάνγκμα.

Το Σισαπάνγκμα θεωρείται γενικά ως ένα από τα ευκολότερα για αναρρίχηση βουνά ύψους 8.000 μ. και άνω. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν ενέχει κινδύνους: κάθε βουνό υψηλότερο από 8.000 μ. απαιτεί από τους ορειβάτες να περνούν χρόνο στη λεγόμενη «ζώνη θανάτου», όπου τα μειωμένα επίπεδα οξυγόνου δυσκολεύουν την αναπνοή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...