424
To «Sounion» φλέγεται μέχρι και σήμερα, χωρίς πάντως προς το παρόν να υπάρχουν αναφορές για διαρροή πετρελαιου | EUNAVFOR Aspides,

Δύο νέες επιθέσεις των Χούθι σε τάνκερ εν μέσω «ανακωχής» για τη ρυμούλκηση του «Sounion»

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2024, 10:46
To «Sounion» φλέγεται μέχρι και σήμερα, χωρίς πάντως προς το παρόν να υπάρχουν αναφορές για διαρροή πετρελαιου
| EUNAVFOR Aspides,

Δύο νέες επιθέσεις των Χούθι σε τάνκερ εν μέσω «ανακωχής» για τη ρυμούλκηση του «Sounion»

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2024, 10:46

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση ρυμούλκησης του φλεγόμενου ακόμη δεξαμενόπλοιου «Sounion» της Delta Tankers του εφοπλιστή Διαμαντίδη, όπως ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα η CENTCOM (U.S. Central Command), την ώρα που όμως επιβεβαίωσε η Κεντρική Διοίκηση (δείτε τη σχετική ανάρτηση κάτω) δύο ακόμη τάνκερ δέχθηκαν επίθεση από τους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Κατά τη CENTCOM, πρόκειται για δυο δεξαμενόπλοια έμφορτα με πετρέλαιο, το πρώτο υπό σημαία Παναμά, το δεύτερο υπό σημαία Σαουδικής Αραβίας. Η ίδια πηγή ανέφερε πως το δεύτερο πλοίο, το Amjad, μεταφέρει 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου.

Σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO, το  ένα από τα δύο τάνκερ διαχειρίζεται ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία.

Το Sounion, με 150.000 τόνους αργού πετρελαίου στις δεξαμενές του, χτυπήθηκε επανειλημμένα –με drones εφόρμησης και πυραύλους– την 21η Αυγούστου ανοικτά του λιμανιού Χοντάιντα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούθι, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στη συνέχεια γνωστοποιήθηκε ότι τοποθετήθηκαν εκρηκτικές ύλες στο τάνκερ και τις πυροδότησαν, προκαλώντας πυρκαγιές στη γέφυρα, προτού εν τέλει δώσουν «έγκριση προσωρινής ανακωχής», ώστε να ρυμουλκηθεί το πλοίο της Delta Tankers  σε ασφαλές λιμάνι, για να αποφευχθεί περιβαλλοντική καταστροφή.

«Η επιχείρηση διάσωσης του Sounion», που «είναι ακόμη στις φλόγες» και εγείρει απειλή «μείζονος περιβαλλοντικής καταστροφής», βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη ενημέρωσε η CENTCOM.

Νωρίτερα, η ευρωπαϊκή αποστολή  EUNAVFOR Aspides, επανέλαβε ότι «θα εγγυηθεί την προστασία των ρυμουλκών που θα αναλάβουν την επιχείρηση διάσωσης» και «θα διευκολύνει τις προσπάθειές τους προκειμένου να αποφευχθεί περιβαλλοντική καταστροφή» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Κατά την ίδια πηγή, «συνεχίζουν να καίνε πυρκαγιές στην κύρια γέφυρα του πλοίου», ωστόσο μέχρι τώρα δεν υπάρχει «καμία ένδειξη διαρροής» πετρελαίου.

Το 25μελές πλήρωμα του «Sounion», 23 υπήκοοι Φιλιππίνων και δύο υπήκοοι Ρωσίας, διασώθηκε από γαλλική φρεγάτα της  EUNAVFOR Aspides, την επομένη της επίθεσης.

Οι Χούθι, που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σανάα και το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της Υεμένης, επιτίθενται σε πλοία τα οποία κατά τους ίδιους, συνδέονται με το Ισραήλ.

Οι επιθέσεις τους με πυραύλους και drones έχουν μετατραπεί σε μείζον πρόβλημα για τη ναυσιπλοΐα στα ύδατα γύρω από την Υεμένη, θαλάσσια περιοχή ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο, ωθώντας τις ΗΠΑ να συγκροτήσουν διεθνή ναυτικό συνασπισμό που δρα στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν και να προχωρήσουν σε σειρά βομβαρδισμών εναντίον θέσεων και οπλικών συστημάτων των φιλοϊρανών ανταρτών στην Υεμένη, σε αρκετές περιπτώσεις με τη συνεργασία της Βρετανίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...