1055
Το πλημμυρισμένο χωριό Κάστρο, στα Τρίκαλα, κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Δύο γυναίκες νεκρές στην Αστρίτσα Καρδίτσας – Εξι τα θύματα της κακοκαιρίας

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2023, 20:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/09/2023 21:40
Το πλημμυρισμένο χωριό Κάστρο, στα Τρίκαλα, κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Δύο γυναίκες νεκρές στην Αστρίτσα Καρδίτσας – Εξι τα θύματα της κακοκαιρίας

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2023, 20:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/09/2023 21:40

Στα έξι αυξήθηκαν τα θύματα της κακοκαιρίας «Daniel» μετά τον εντοπισμό δύο γυναικών οι οποίες ανασύρθηκαν νεκρές στα Αστρίτσα Καρδίτσας, σύμφωνα με απολογισμό των Αρχών νωρίς το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, συγγενής των δύο θυμάτων τις είχε προειδοποιήσει να φύγουν ωστόσο εκείνες απάντησαν αρνητικά.

Λίγο αργότερα, ο ίδιος ανησύχησε και κάλεσε τους διασώστες, οι οποίοι έσπευσαν και τις εντόπισαν νεκρές στο σπίτι. Τις μετέφεραν με βάρκα σε ασθενοφόρο.

Από την Αστρίτσα έχουν διασωθεί 16 άτομα.

Νωρίτερα εντοπίστηκε νεκρός από άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ ένας 49χρονος κτηνοτρόφος που αγνοούνταν στον Δήμο Δομοκού. Βρέθηκε καταπλακωμένος από φερτά υλικά.

Την Τετάρτη εντοπίστηκαν νεκροί ένας 82χρονος στην περιοχή Ελληνόπυργος Καρδίτσας, ο οποίος αγνοούνταν και ο οποίος φαίνεται πως καταπλακώθηκε από όχημα και μια 87χρονη στη «πνιγμένη» Μαγνησία.

Το πρώτο θύμα της φονικής κακοκαιρίας ήταν ένας ηλικιωμένος κτηνοτρόφος από τον Βόλο ο οποίος έχασε τη ζωή του την Τρίτη, όταν καταπλακώθηκε από τοιχίο που υποχώρησε από τα ορμητικά νερά.

21:14 Στον απεγκλωβισμό 185 ατόμων από τις παραλίες Μικρό, Πλατανιάς και Χόρτο νομού Μαγνησίας προχώρησε επιβατηγό τουριστικό σκάφος υπο την εποπτεία του Λιμενικού και υπό τον συντονισμό του Ενιαίο Κέντρου Επιχειρήσεων Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας.

Επίσης, από την παραλία Μηλίνα έχουν απεγκλωβιστεί 24 άτομα από δύο πλωτά του λιμενικού.

Ολα τα άτομα μεταφέρονταν στο λιμάνι του Βόλου. Στο λιμάνι του Βόλου αναμενόταν να καταπλεύσει και το Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης του Λιμενικού 090. Επιπλέον η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών απεγκλώβισε και μία ηλικιωμένη γυναίκα από το χωριό Αγ.Τριάδα.

21:03 Το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστό πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετέφερε στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την «ισχυρή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» στην Ελλάδα, την οποία έπληξε σφοδρότατα το ακραίο καιρικό φαινόμενο. Παράλληλα η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές προκειμένου να κινητοποιηθεί έμπρακτη υποστήριξη της χώρας.

«Η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

»Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μετέφερα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την ισχυρή μας ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές για να κινητοποιήσουμε υποστήριξη» σημείωσε συγκεκριμένα η κυρία Φον ντερ Λάιεν σε με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

21:02 «Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι διασώστες και οι λέμβοι διάσωσης κι όλα τα διαθέσιμα μέσα με τεχνητό φωτισμό θα συνεχίσουν σπίτι – σπίτι τους απεγκλωβισμούς και τις διασώσεις και θα επιχειρούν στα εγκλωβισμένα χωριά», υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη βραδινή ενημέρωσή του για την κακοκαιρία «Daniel».

Τα εναέρια μέσα επιχείρησαν από το μεσημέρι στις πληγείσες περιοχές μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας, σύμφωνα με τον ίδιο. Συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας σημείωσε: «Εναέριες διασώσεις πραγματοποιούν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τρία του Στρατού, κι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο από εναέριους διασώστες 67 άτομα και συγκεκριμένα: 25 άτομα από τη Μεταμόρφωση Παλαμά Καρδίτσας, 27 άτομα και ένα μωρό από την Αγ. Τριάδα στον Παλαμά Καρδίτσας, όπου εντοπίστηκαν και οι μέχρι το απόγευμα έξι αγνοούμενοι, 14 άτομα από την ευρύτερη περιοχή Καρδίτσας και Τρικάλων».

Επιπλέον ο κ. Κικίλιας γνωστοποίησε ότι οι δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας θα διανείμουν σε 24 οικισμούς σε Καρδίτσα και Τρίκαλα περισσότερες από 3.000 μερίδες φαγητού και νερού.

«Οπως διαβεβαίωσα και νωρίτερα είμαστε εδώ κοντά στους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί και δοκιμάζονται σκληρά», τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

20:18 «Ενημερώθηκα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο σχετικά με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Εν συνεχεία, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, επισκέφθηκα το ΕΘΚΕΠΙΧ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων), όπου ενημερώθηκα αναλυτικά για τη διάθεση μέσων και προσωπικού στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών και την παροχή βοήθειας στους πληγέντες, όπως και αναφορικά με τον σχεδιασμό που υπάρχει για τις επόμενες ώρες», δήλωσε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας.

«Η εντολή μου είναι σαφής: Η βοήθεια από τις Ενοπλες Δυνάμεις στους πολίτες οι οποίοι δοκιμάζονται από τις συνέπειες της κακοκαιρίας, σε συνεργασία πάντα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες Αρχές» προσέθεσε.

20:18 Με ανακοίνωση του ο δήμος Λαρισαίων κάλεσε «να απομακρυνθούν, για προληπτικούς λόγους, όσοι βρίσκονται στην πλημμυρική ζώνη του Πηνειού, στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας».

«Λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας νερού του Πηνειού ποταμού και για προληπτικούς λόγους, υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης όσων βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού που περικλείεται απο την κοίτη του ποταμού έως το ανάχωμα της οδού Σάκη Καράγιωργα και απο την γέφυρα της Νέας Σμύρνης έως και τον Βιολογικό καθαρισμό (περιοχή Αγίας Μαρίνας)

Ειδικότερα, καλούνται να απομακρυνθούν, το συντομότερο δυνατό, όσοι διατηρούν μονάδες με ζώα, μικρές επιχειρήσεις κ.λπ., όλοι όσοι βρίσκονται στην συγκεκριμενη περιοχή», τόνισε ο δήμος.

19:53 Την εικόνα που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας έδωσε το απόγευμα της Πέμπτης η 5η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ). Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζονταν στο νοσοκομείο Βόλου, όπου η ηλεκτροδότηση γίνεται μόνο με γεννήτριες, ενώ η υδροδότηση γίνεται με βυτιοφόρα.

Γενικό Νοσοκομείο Βόλου: Με γεννήτριες λειτουργεί το νοσηλευτρικό ίδρυμα εξαιτίας της διακοπής ηλεκτροδότησης. Την ίδια στιγμή, η τροφοδοσία με νερό πραγματοποιείται με βυτιοφόρα. Στο ΓΝ Βόλου νοσηλεύονται οκτώ ασθενείς λόγω των πλημμυρικών φαινομένων και φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου 13 άτομα.

Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας: Η πρόσβαση στο νοσηλευτικό ίδρυμα είναι ελεύθερη, το ίδιο και η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια. Θα τεθούν σε λειτουργία γεννήτριες εφόσον απαιτηθεί. Παράλληλα, δεν υπάρχει πρόβλημα με την υδροδότηση του νοσοκομείου. Μέχρι τώρα, στο ΓΝ Λαμίας παρατηρείται εισροή υδάτων σε δύο χειρουργικές αίθουσες.

Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας: Μία χειρουργική αίθουσα είναι εκτός λειτουργίας στο ΓΝ Καρδίτσας, ενώ κατά τ’ άλλα το νοσηλευτικό ίδρυμα δεν παρουσιάζει προβλήματα. Όταν χρειάστηκε τέθηκαν σε λειτουργία γεννήτριες. Στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου φιλοξενούνται 21 άτομα.

Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων: Αδύνατη είναι η πρόσβαση των κατοίκων από τον ορεινό – ημιορεινό όγκο, ενώ παραμένει ελεύθερη για όσους μένουν στην πόλη των Τρικάλων. Κατά τη διάρκεια διακοπής της τροφοδοσίας ρεύματος κατά τις βραδινές ώρες λειτούργησε χειροκίνητα η γεννήτρια. Στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα πραγματοποιηθούν μόνο τα έκτακτα χειρουργεία. Παράλληλα, αναμένονται 15 άτομα από ιδιωτική δομή για να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου.

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας – Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας: Κανονική είναι η λειτουργία των δύο νοσοκομείων της Λάρισας και απρόσκοπτη η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια και νερό. Στο Πανεπιστημιακό Λάρισας παρέμεναν τέσσερις ογκολογικοί ασθενείς. Στο Γενικό Λάρισας δεν νοσηλεύονταν ασθενείς, λόγω πλημμυρικών φαινομένων, ωστόσο φιλοξενούνταν τρία άτομα στις εγκαταστάσεις. Τα χειρουργεία λειτουργούν κανονικά, ενώ οι συνεδρίες συνεδρίες των ογκολογικών ασθενών και των νεφροπαθών συνεχίζονταν απρόσκοπτα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...