639
Σκηνή από το βίντεο με τις τελευταίες στιγμές των δύο εφήβων «ουκρανών παρτιζάνων» | web

Δύο έφηβοι «ουκρανοί παρτιζάνοι» σκοτώθηκαν από ρωσικές σφαίρες  

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2023, 21:04
Σκηνή από το βίντεο με τις τελευταίες στιγμές των δύο εφήβων «ουκρανών παρτιζάνων»
|web

Δύο έφηβοι «ουκρανοί παρτιζάνοι» σκοτώθηκαν από ρωσικές σφαίρες  

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2023, 21:04

Ο Τιχράν Οχανισιάν και ο Μικίτα Χανχάνοφ, δυο 16άρηδες, ήταν συμμαθητές και φίλοι. Θεωρούσαν τους εαυτούς τους «ουκρανούς παρτιζάνους» και είχαν λάβει μέρος στην αντίσταση κατά των Ρώσων. Τα παιδιά πυροβολήθηκαν το Σάββατο στο ελεγχόμενο από τις ρωσικές δυνάμεις Μπερντιάνσκ, στην περιοχή της Ζαπορίζια, καθώς κατηγορήθηκαν ότι σκότωσαν έναν ρωσόφωνο αστυνομικό και έναν ρώσο στρατιώτη.

Στο Telegram εμφανίστηκε βίντεο που δείχνει τον έναν νεαρό να κρατάει πολεμικό τυφέκιο και να φοράει στο αριστερό χέρι του το κατάλληλο γάντι στήριξης του όπλου. Ως υπαινιγμός για τη διπλή δολοφονία των Ρώσων ακούγεται ένας από τους δύο ουκρανούς εφήβους να λέει: «Δύο σίγουρα. Αυτός είναι θάνατος, παιδιά! Αντίο! Δόξα στην Ουκρανία!» Η Repubblica έδωσε το στόρι και μαζί του και το προαναφερθέν βίντεο.

Για την Ουκρανία, που διψάει για σύμβολα και πατριωτισμό, όπως έγραψε η Repubblica, αυτοί οι 16άρηδες με τα αγένεια παιδικά πρόσωπα είναι ήδη εθνικοί ήρωες. Πυροβολήθηκαν το περασμένο Σάββατο στο Μπερντιάνσκ, την ίδια ημέρα που ξέσπασε η «ανταρσία Πριγκόζιν», επειδή τους χρέωσαν δύο δολοφονίες Ρώσων.

Για το Κίεβο η ιστορία είναι αδιαμφισβήτητη, όμως έχει ατελές χρονικό: της λείπουν οι αποδείξεις των συμβάντων, καθώς ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά, και αυτά από έμμεσες πηγές. Το σίγουρο είναι ότι οι δύο έφηβοι είναι νεκροί. Μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα η μητέρα του ενός εφήβου πήγε στο νεκροτομείο της πόλης για ταυτοποίηση. Στο βίντεο εμφανίζεται ο Τιχράν.

Το μυστήριο του βίντεο

Το βίντεο είναι διαρκείας τεσσάρων δευτερολέπτων, τραβηγμένο με κινητό. Με κομμένη την ανάσα ο Τιχράν μιλάει ενώ κρατάει Καλάσνικοφ και φοράει γάντι σκοποβολής. Το δεξί χέρι του είναι ματωμένο. Βρίσκεται σε χώρο κλειστό, με συντρίμμια στο πάτωμα, μάλλον σε ένα βομβαρδισμένο σπίτι. Μια φωνή ακούγεται από μακριά, ίσως είναι ένας από τους άνδρες που τον κυνηγούν. Μίλα, Τιχράν. Εννέα δευτερόλεπτα, εννέα λέξεις: «Αυτό είναι θάνατος, παιδιά. Αντίο! Δόξα στην Ουκρανία!»

Το τι συνέβη στη συνέχεια παραμένει μυστήριο. Μάρτυρες λένε ότι είδαν τους δύο 16χρονους να τρέχουν από το ένα κτίριο στο άλλο και άκουσαν πυροβολισμούς. Κάποιοι είπαν ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές τράβηξαν τη σκανδάλη. Ολα αυτά χρειάζονται επαλήθευση, όλα απαιτούν διευκρινίσεις. Γεγονός όμως είναι ότι δύο έφηβοι σκοτώθηκαν.

Αναφορικά με τη ταυτότητα των νεαρών, η Repubblica έγραψε ότι συνδέεται απευθείας με μια ουκρανική ΜΚΟ ονόματι Media Initiative for Human Rights. «Τα παιδιά τής ήταν γνωστά από τον Σεπτέμβριο, όταν ο Τιχράν απήχθη από το σπίτι της γιαγιάς του (η οικογένειά του βρίσκεται στη Γερμανία). Είχε κρατηθεί πέντε ημέρες και είχε βασανιστεί. ‘‘Οι ρώσοι κατακτητές τον χτύπησαν, τον βασάνισαν με ηλεκτροσόκ και τον υπέβαλαν σε εικονική εκτέλεση’’, μας είπε η Ολγα Ρεσετίλοβα, εκπρόσωπος της ΜΚΟ».

Οι έφηβοι κυκλοφορούσαν με ραμμένα στα ρούχα τους τα εμβλήματα των ταγμάτων του Κιέβου και στο σπίτι τους έκρυβαν την ουκρανική σημαία. Οι Ρώσοι τους κατηγόρησαν ότι ετοίμαζαν σαμποτάζ στον σιδηρόδρομο της Μελιτόπολης, με σκοπό να διακόψουν τον εφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων. Κατόπιν τους έθεσαν υπό παρακολούθηση και δεν μπορούσαν να φύγουν από το Μπερντιάνσκ.

Η Ρεσετίλοβα είπε ότι επί εξάμηνο οι νεαροί δέχθηκαν τρομερή πίεση από τις ρωσικές Αρχές. «Η υπόθεση κατέληξε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ενέκρινε ψήφισμα υπέρ της απελευθέρωσής τους. Προ ημερών οι Ρώσοι εισέβαλαν ενόπλως στα σπίτια των αγοριών. Ο Τιχράν και ο Μικίτα ετράπησαν σε φυγή».

Πώς ειδοποιήθηκε η μάνα

Ο Τιχράν κάλεσε τη μητέρα του στη Γερμανία, αφού δεν ήξεραν πού να καταφύγουν. Αυτά το πρωί του περασμένου Σαββάτου. Γύρισαν στα σπίτια τους. Εκεί τους περίμεναν οι Ρώσοι. Συζήτησαν πολλή ώρα μαζί τους, αλλά το τι είπαν είναι άγνωστο. Το απόγευμα τα δύο αγόρια ξαναβγήκαν στους δρόμους. Ο Τιχράν τηλεφώνησε ξανά στη μάνα του. Της είπε πώς θα γιορτάσουν τα 17α γενέθλια του Μικίτα την επομένη. «Στις 9 θα βρίσκομαι στο σπίτι, μην ανησυχείς, σε αγαπώ». Ομως μισή ώρα αργότερα ένας Ρώσος τηλέφωνησε στη μητέρα του Μικίτα και την ενημέρωσε ψυχρά: «Ο γιος σου και ο φίλος του σκοτώθηκαν». Οι ρωσικές Αρχές της περιοχής παρουσίασαν τους νεαρούς ως τρομοκράτες που εξοντώθηκαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...