499
Αστυνομικές πηγές θεωρούσαν πιθανό τα όποια αποτελέσματα της τρέχουσας έρευνας να ανακοινωθούν ανήμερα της θλιβερής επετείου, στις 5 Μαΐου. | Nikos Libertas / SOOC

Δύο εμπρησμοί «δείχνουν» τους δράστες της Marfin

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2021, 16:31
Αστυνομικές πηγές θεωρούσαν πιθανό τα όποια αποτελέσματα της τρέχουσας έρευνας να ανακοινωθούν ανήμερα της θλιβερής επετείου, στις 5 Μαΐου.
|Nikos Libertas / SOOC

Δύο εμπρησμοί «δείχνουν» τους δράστες της Marfin

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2021, 16:31

Δύο εμπρηστικές επιθέσεις στη λεωφόρο Αμαλίας και στη λεωφόρο Συγγρού, λίγα λεπτά μετά τη φονική πυρκαγιά στο υποκατάστημα της Marfin επί της Σταδίου και στο παρακείμενο βιβλιοπωλείο «Ιανός», τη μοιραία 5η Μαΐου 2010, αποτελούν –όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»– τον κύριο «οδηγό» στις έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης Μarfin.

Οπως αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ του ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, η  ΕΛ.ΑΣ. πλέον έχει συγκεντρώσει κρίσιμο οπτικό υλικό και μαρτυρίες για τις κινήσεις των τεσσάρων, τουλάχιστον, δραστών του εμπρησμού της Marfin σε δύο επιθέσεις που ακολούθησαν: σε κτίρια του υπουργείου Οικονομικών (Αμαλίας) και της Νομαρχίας Αθηνών (Συγγρού), όπου από τύχη δεν υπήρξαν νέα θύματα.

Οπως σημειώνουν στελέχη της Κατεχάκη, οι κινήσεις των δραστών αποτέλεσαν μια πορεία «φωτιάς και θανάτου» που τώρα προσδιορίζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η Ασφάλεια Αττικής θα ενεργοποιήσει τα επόμενα 24ωρα την έρευνα –ύστερα από την εισαγγελική παραγγελία– που μπορεί να οδηγήσει το επόμενο χρονικό διάστημα σε ποινικές διώξεις και συλλήψεις για τον εμπρησμό της Marfin. Αστυνομικές πηγές θεωρούσαν πιθανό τα όποια αποτελέσματα της τρέχουσας έρευνας να ανακοινωθούν ανήμερα της θλιβερής επετείου, στις 5 Μαΐου.

Επιπλέον, η ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να έχει ήδη συγκεντρώσει σαφέστερα στοιχεία και για την εμπρηστική επίθεση που σημειώθηκε από αντιεξουσιαστές (έχουν ήδη «ταυτοποιηθεί» τρία-τέσσερα άτομα) στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», απέναντι από τη Marfin, την ίδια χρονική στιγμή που παραδιδόταν τις φλόγες η τράπεζα.

Ομως, φαίνεται ότι η εν λόγω έρευνα για τον εμπρησμό του βιβλιοπωλείου –όπου δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή θάνατοι– θα εξελιχθεί παράλληλα με εκείνη της Marfin και οι κινήσεις για τις δύο επιθέσεις θα είναι συνολικές. Παράλληλα, από τα νέα στοιχεία προκύπτει ότι η επανεξέταση της υπόθεσης Marfin βασίσθηκε σε μαρτυρία και πληροφορίες από άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου που αποστασιοποιήθηκαν, καθώς και από αυτόπτες μάρτυρες που είχαν καταγράψει οπτικό υλικό. Επιπλέον στοιχεία αντλήθηκαν και από ψηφιακό αρχείο που είχε παραδοθεί σε υψηλόβαθμο στέλεχος της Κατεχάκη δύο χρόνια μετά το συμβάν, το 2012, από υπηρεσιακούς παράγοντες και το οποίο κατά πληροφορίες περιέχει εκμεταλλεύσιμο υλικό.

Η πρώτη επίθεση –μετά τη Marfin– στην οποία εστιάστηκε η προσπάθεια επαναδιερεύνησης του τραγικού συμβάντος ήταν εκείνη στο κτίριο της Νομαρχίας Αθηνών, στον αριθμό 15 της λεωφόρου Συγγρού.

«Στις 13.30 πέρασαν μπροστά μας περίπου 3.500 άτομα που διαμαρτύρονταν ειρηνικά. Στις 14.45 είδαμε να πλησιάζει μια ομάδα 100-200 ατόμων. Ενας από αυτούς, με ένα φτυάρι, έσπασε όλες τις τζαμαρίες του κτιρίου, ενώ στη συνέχεια ένας άλλος έριξε ένα μπιτόνι βενζίνη στο ισόγειο. Παράλληλα, με βενζίνη “περιλούστηκε” και ένα αυτοκίνητο. Οταν ο ιδιοκτήτης τον πλησίασε και άρχισε να διαμαρτύρεται, τον απείλησαν με στιλέτο. Η φωτιά από το ισόγειο γρήγορα πέρασε στον πρώτο όροφο και οι καπνοί μάς είχαν περικυκλώσει», ανέφεραν υπάλληλοι της Νομαρχίας για τις δραματικές στιγμές που έζησαν.

Στο κτίριο της Νομαρχίας επικράτησε πανικός. Οκτώ λεπτά αργότερα, οι υπάλληλοι ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ για καλή τους τύχη βρήκαν διέξοδο σε ταράτσα γειτονικού κτιρίου και έτσι αποσοβήθηκε μια δεύτερη τραγωδία.

Η δεύτερη εμπρηστική επίθεση στην οποία εστιάστηκε το ενδιαφέρον των ερευνητών της ΕΛ.ΑΣ. ήταν εκείνη κτιρίου του υπουργείου Οικονομικών, επί της λεωφόρου Αμαλίας 40, όπου καταστράφηκαν ο τέταρτος όροφος και το κλιμακοστάσιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...