535
Πούτιν και Σι στο Πεκίνο τον περασμένο Οκτώβριο, σε φόρουμ για το πρόγραμμα Belt and Road | Sputnik/Sergei Guneev/Pool via REUTERS

Δυνατό κρας τεστ για τη «φιλία» των Σι – Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2024, 19:38
Πούτιν και Σι στο Πεκίνο τον περασμένο Οκτώβριο, σε φόρουμ για το πρόγραμμα Belt and Road
|Sputnik/Sergei Guneev/Pool via REUTERS

Δυνατό κρας τεστ για τη «φιλία» των Σι – Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2024, 19:38

Μία συνάντηση που θα παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον οι Δυτικοί θα γίνει στο Πεκίνο την Πέμπτη 16 Μαΐου: ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα ανταμωθεί «με τον φίλο του» Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόεδρο της Ρωσίας, και οι δυο τους θα συζητήσουν τα πάντα. Από αυτά «τα πάντα» δεν εξαιρείται, φυσικά, το Ουκρανικό. Το πλαίσιο της συνάντησης κορυφής το καθόρισαν από κοινού τα δύο μέρη, όπως αναφέρουν τα δύο υπουργεία Εξωτερικών στην ανακοίνωσή τους: η συζήτηση θα αφορά «τη διμερή στρατηγική συνεργασία και τα διεθνή ζητήματα» – πρόκειται περί γενικής αναφοράς ασφαλώς, χωρίς λεπτομέρειες, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο μυστήριο.

Η νέα σύνοδος κορυφής των Σι-Πούτιν είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετό καιρό. Το Κρεμλίνο θεωρεί τον Σι «μεγάλο φίλο», όμως και οι Κινέζοι τα ίδια λένε. «Οι δηλώσεις εκτίμησης και φιλίας μεταξύ των δύο γεμίζουν τόμο ολόκληρο» σχολίασε η Corriere della Sera, θυμίζοντας ότι στις 4 Φεβρουαρίου 2022, μόλις 20 ημέρες πριν από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, το δίδυμο είχε διακηρύξει «συνεργασία άνευ ορίων». Οι Μιλανέζοι εκτίμησαν ότι οι Κινέζοι προτάσσουν το εθνικό συμφέρον τους, θέλουν να αποφύγουν νέες Δυτικές κυρώσεις στις εξαγωγές τους (στα είδη τεχνολογίας, στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κ.λπ.), έτσι θα παρουσιαστούν συγκρατημένοι όσον αφορά το Ουκρανικό. Ο Πούτιν, όμως, αυτήν την εποχή είναι επικεντρωμένος στο πώς θα νικήσει στην Ουκρανία «με οποιοδήποτε κόστος» και συνεπώς «χρειάζεται την κινεζική υποστήριξη».

Η Κίνα, κατά τους υπολογισμούς των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, έστειλε τσιπ στη Ρωσία, τα οποία χρησιμοποιούνται στον πόλεμο. Αλλά κινέζικα είναι σε μεγάλο βαθμό και τα μηχανήματα που κινούν τη ρωσική πολεμική βιομηχανία. Η Corriere προέβαλε και την πληροφορία ότι ο Αντρέι Μπελούσοφ, ο νέος υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, «έχει καλλιεργήσει και διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και επαφές με τους Κινέζους». Συνάγεται, λοιπόν, ότι ο Πούτιν θα ζητήσει από τον Σι «ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της στρατιωτικής βιομηχανίας», επειδή «τα βορειοκορεατικά όπλα δεν επαρκούν». Το ζήτημα είναι αν ο Σι θα αναλάβει τέτοια υποχρέωση, διακινδυνεύοντας να υποστεί η πατρίδα του δασμολογική επίθεση, από τις ΗΠΑ πρωτίστως και δευτερευόντως από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σημειωτέον ότι στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης οι κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αξίζουν 427 δισ. δολάρια και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση 550 δισ. δολάρια, δηλαδή η Κίνα δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να σταθεί οικονομικά στο διεθνές εμπόριο χωρίς εξαγωγές αγαθών προς τη συνολική Δύση. Αντιθέτως, τα στοιχεία των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι οι Κινέζοι έχουν γίνει πιο προσεκτικοί στο εμπόριό τους με τους Ρώσους: οι εξαγωγές τους μειώθηκαν κατά 15% τον Μάρτιο και κατά 13,5% τον Απρίλιο σε σύγκριση με πέρσι.

Ως εκ τούτου, κατέληξαν οι Ιταλοί, ο Πούτιν εκτός από φιλοφρονήσεις δεν θα λάβει και πολλά χειροπιαστά πράγματα από τον φίλο το, τον Σι. Επειδή, όμως, δεν γίνεται και να επιστρέψει στη Μόσχα και με άδεια χέρια, μάλλον στο Πεκίνο θα πέσουν οι τελικές υπογραφές για το έργο «Power of Siberia 2», με το οποίο διευκολύνεται η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Κίνα. Η Corriere έγραψε επίσης ότι «την περασμένη εβδομάδα ο Πούτιν έκανε ασκήσεις με τακτικά πυρηνικά όπλα την ώρα που ο Σι βρισκόταν στο Παρίσι». Εκεί, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, «ο κινέζος φίλος του Πούτιν δεν καταδίκασε τη ρωσική απειλή και υποσχέθηκε μόνο υποστήριξη στην ‘‘ολυμπιακή εκεχειρία’’ που ονειρεύεται ο Μακρόν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...