504
Στιγμιότυπο από την σύσκεψη για την Υγεία στο Μέγαρο Μαξίμου | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, ΤΕΠ και προσλήψεις, οι προτεραιότητες στο ΕΣΥ για τους επόμενους μήνες

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2024, 14:37
Στιγμιότυπο από την σύσκεψη για την Υγεία στο Μέγαρο Μαξίμου
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, ΤΕΠ και προσλήψεις, οι προτεραιότητες στο ΕΣΥ για τους επόμενους μήνες

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2024, 14:37

Σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρέθηκε το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συζητήθηκαν οι προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας.

Η Υγεία, εξάλλου, με σύνθημα την αναμόρφωση του ΕΣΥ, είναι ψηλά στην ατζέντα της δεύτερης πρωθυπουργικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η σύσκεψη ξεκίνησε με το ζήτημα των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων και με τον Πρωθυπουργό να αναφέρει ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό πρόγραμμα για το οποίο αναμένεται τελική έγκριση από την Κομισιόν. Κατόπιν της σχετικής εγκρίσεως, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν 37.500 απογευματινά χειρουργεία η δαπάνη των οποίων θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο να αποσυμφορηθούν οι μακρές πρωινές λίστες αναμονής και να εξυπηρετηθούν ασθενείς που ήδη περιμένουν πολύ.

Με τα δεδομένα της ενιαίας ψηφιακής λίστας χειρουργείων, θα χειρουργούνται το απόγευμα κατά προτεραιότητα τα παλαιότερα περιστατικά, προχωρώντας προς τα πιο πρόσφατα στην αναμονή.

Λιγότερη ταλαιπωρία, περισσότερη αξιοπρέπεια στα ΤΕΠ

Δεύτερο θέμα στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό ήταν η εξυπηρέτηση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), που αποτελεί διαχρονικά ένα «αγκάθι» για το ΕΣΥ αφού συχνά τα ΤΕΠ γίνονται πεδίο πολύωρης αναμονής και ταλαιπωρίας για τους ασθενείς. Το θέμα βέβαια συνδέεται ευθέως με το σύστημα εφημέρευσης των νοσοκομείων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής (εφόσον μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αυτοτελώς λειτουργούντα ΤΕΠ).

Οπως το έθεσε ο κ.Μητσοτάκης: «Μας απασχόλησε, για ακόμη μία φορά, το ζήτημα της διαχείρισης των περιστατικών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων. Γνωρίζουμε ότι τα τμήματα επειγόντων περιστατικών αποτελούν μία εστία δυσαρέσκειας και πολλές φορές αδικούν και τη συνολική εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δεν θα σταθώ στην αναμόρφωση των ΤΕΠ, η οποία δρομολογείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναμένονται και άλλες πρωτοβουλίες ενίσχυσης σε προσωπικό, ειδικά όσον αφορά στους τραυματιοφορείς, και ενδεχομένως προτάσεις για μία καλύτερη διαχείριση των εφημεριών της Αττικής.

Ο σκοπός μας είναι πάντα οι συμπολίτες μας να περιμένουν λιγότερο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, με λιγότερη ταλαιπωρία, με περισσότερη αξιοπρέπεια και τελικά να εξυπηρετούνται καλύτερα. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις άμεσης παρέμβασης σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα λειτουργίας του ΕΣΥ».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, εντός του επόμενου διαστήματος θα υπάρχουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

Στη συνέχεια της πρωινής σύσκεψης, εξετάστηκε η πορεία εκτέλεσης των έργων αναβάθμισης τόσο στα ΤΕΠ όσο και σε άλλες εγκαταστάσεις του ΕΣΥ, ενώ συζητήθηκαν ακόμη, ο σχεδιασμός για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, το χρονοδιάγραμμα ψηφιοποίησης περισσότερων υπηρεσιών στον τομέα της υγείας, ώστε να καταστεί πιο εύκολη η επικοινωνία των ασθενών με τους γιατρούς, και έγινε ανασκόπηση των επιδόσεων του ΕΚΑΒ και των αεροδιακομιδών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, οι υπουργοί Επικρατείας, Μάκης Βορίδης και Άκης Σκέρτσος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι υφυπουργοί Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Μάριος Θεμιστοκλέους, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης.

Στο τέλος της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, όπως εξαγγέλθηκε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) η οποία, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «θα ενισχύσει σημαντικά το εισόδημά των γιατρών του ΕΣΥ, από τη στιγμή υλοποίησης του μέτρου και είναι ένα ένα μέτρο που αποτελούσε πάγιο αίτημα των γιατρών του ΕΣΥ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...