Από βρετανικό μέσο, τους λονδρέζικους Times, ένας στρατιωτικός σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε στον ουκρανό αρχιστράτηγο που διαπίστωσε και ομολόγησε μέσω του επίσης βρετανικού Economist αδιέξοδο στον πόλεμο: ο άνθρωπος του ουκρανού προέδρου είπε ότι ο Πούτιν είναι πολύ απελπισμένος και θέλει οπωσδήποτε κάποια επιτυχία πριν από τις ρωσικές εκλογές, για αυτόν τον λόγο «ξυπνά» τους πράκτορές του εντός της Ουκρανίας.
Αυτή η δουλειά, της «αφύπνισης» των κατασκόπων δηλαδή, γίνεται τους τελευταίους δύο μήνες, είπε ο στρατιωτικός σύμβουλος του Ζελένσκι, ο Ολεξίι Ντανίλοφ. Ο Πούτιν αποφάσισε να δράσει κατ’ αυτόν τον τρόπο τώρα επειδή επείγεται για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.
Ο Ντανίλοφ μίλησε στο βρετανικό μέσο περί «ρώσων πρακτόρων εν υπνώσει, οι οποίοι έχουν εισχωρήσει σε δημόσιους θεσμούς, ακόμη και στην ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU». Αυτοί «έχουν λάβει διαταγή να υπονομεύσουν την ενότητα της χώρας». Να και η εξήγηση του φαινομένου με τα λόγια του Ντανίλοφ: «Οι Ρώσοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο, έτσι προσπαθούν να αποδυναμώσουν την Ουκρανία με τέτοια συστήματα».
Οι δηλώσεις του περιβάλλοντος Ζελένσκι έρχονται μετά τη διαμάχη που ξέσπασε στο ουκρανικό στρατόπεδο λόγω των θέσεων που διατύπωσε στον Economist ο ουκρανός αρχιστράτηγος Βαλέρι Ζαλούζνι. Αυτός είχε ρητώς και κατηγορηματικώς μιλήσει περί πολεμικού αδιεξόδου και κατάφερε να εξοργίσει τον Ζελένσκι. Με τη σειρά του ο Ντανίλοφ επιχείρησε να αποκαταστήσει την τάξη για λογαριασμό της κυβέρνησης του Κιέβου.
Ετσι, ο Ντανίλοφ είπε ότι οι ρώσοι πράκτορες προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τις «δήθεν εντάσεις» μεταξύ Ζελένσκι και Ζαλούζνι διαδίδοντας «ψευδείς αφηγήσεις» με σκοπό να δημιουργήσουν «εκστρατεία παραπληροφόρησης για την οποία μίλησαν οι ίδιοι οι ουκρανοί ηγέτες» με την ευκαιρία της επετείου των γεγονότων της πλατείας Μαϊντάν.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό σύμβουλο, ο Πούτιν είναι απελπισμένος: θέλει γρήγορα μια χειροπιαστή επιτυχία, πολύ πριν από τον Μάρτιο του 2024 που θα διεξαχθούν οι ρωσικές προεδρικές εκλογές. Οι Βρετανοί ρώτησαν τον Ντανίλοφ πού ακριβώς επιχειρούν οι «αφυπνισμένοι» ρώσοι πράκτορες, και ο σύμβουλος απάντησε:
«Κάναμε μεγάλο λάθος το 1991 όταν δεν κλείσαμε την KGB αλλά απλώς τής αλλάξαμε το όνομα και τη βαφτίσαμε SBU. Το καρκίνωμα της KGB παρέμεινε εντός της». Ο ίδιος προσέθεσε ότι όταν ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ήταν πρόεδρος της Ουκρανίας, μεταξύ 2010 και 2014, η υπηρεσία ασφαλείας SBU είχε καταληφθεί από πράκτορες της FSB, της διαδόχου της KGB.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News