377
Το «killer drone» Switchblade είναι μικρό, ευέλικτο και ικανό για πτήση 40 λεπτών προτού επιπέσει στον στόχο του | NBC

«Drones καμικάζι» στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2022, 21:30
Το «killer drone» Switchblade είναι μικρό, ευέλικτο και ικανό για πτήση 40 λεπτών προτού επιπέσει στον στόχο του
|NBC

«Drones καμικάζι» στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2022, 21:30

Τις τελευταίες ώρες τα διεθνή Μέσα, αμερικανικά και ευρωπαϊκά, έχουν στρέψει την προσοχή τους στην «αδυναμία των αεροπορικών δυνάμεων» της Ρωσίας, τουλάχιστον όσον αφορά τις πολεμικές επιχειρήσεις στα νότια τμήματα της Ουκρανίας. Η Corriere della Sera υπογράμμισε ότι «οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να κατακτήσουν την αεροπορική υπεροχή» και ότι απόδειξη των λεγομένων της «είναι η ουκρανική επιδρομή στη βάση της Χερσώνας» δηλαδή σε μία ήδη κατακτημένη από τους Ρώσους πόλη: «Κάποια [ρωσικά] ελικόπτερα υπέστησαν ζημίες».

Με βάση αυτό το γεγονός, οι Ιταλοί εκτιμούν ότι «οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να παραδώσουν στους Ουκρανούς ένα από τα νέα όπλα τους», ένα killer drone, «το λεγόμενο ‘‘καμικάζι drone’’, το  Switchblade». Μεταφραζόμενο, το όνομα αυτού του drone σημαίνει πτυσσσόμενο μαχαίρι – επιτυχημένο όνομα, αφού το όπλο «είναι ελαφρύ και μεταφέρεται εύκολα σε σακίδιο μαζί με τον εκτοξευτήρα του». Το αεροπλανάκι μπορεί να παραμείνει στον αέρα για 40 λεπτά καθοδηγούμενο από τον χρήστη του και κατόπιν να εφορμήσει στον στόχο και να τον πλήξει με την εκρηκτική δύναμή του. Στα προσόντα του συγκαταλέγεται και το μικρό κόστος του (στοιχίζει περί τα 6.000 δολάρια).

Το killer drone επί το έργον σε επίδειξη του όπλου στις ΗΠΑ (NBC)

Σκοπός είναι το killer drone να διανεμηθεί σε πολλές ουκρανικές μονάδες, ώστε να ενισχυθεί η ουκρανική αντίσταση με ευέλικτες τακτικές μάχης αλλά και με τον ανάλογο οπλισμό. Η κεντρική ιδέα υπέρ της χρήσης του συνοψίζεται στην ευελιξία του έναντι των βαρέων και δυσκίνητων οχημάτων του εχθρού. Στις ΗΠΑ ήταν το NBC αυτό που διέδωσε πρώτο την είδηση για το Switchblade. Το αμερικανικό δίκτυο είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει στην Ουκρανία αμερικανικής κατασκευής killer drones εξοπλισμένα με πυραύλους και με σκοπό την ακριβή και αποτελεσματική στόχευση ρωσικών τανκς.

Oι πηγές του NBC ήταν δύο αξιωματούχοι του Κογκρέσου, αρκούντως ενήμεροι για το θέμα. Είπαν ότι δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις και ότι ενδεχομένως κάτι σχετικό να ανακοινωθεί ύστερα από την ενημέρωση που θα έχει ο πρόεδρος Μπάιντεν σχετικά με το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Το Switchblade παράγεται από τον κατασκευαστή AeroVironment, με έδρα την Ουάσιγκτον, σε δύο τύπους, με τους κωδικούς 300 και 600. Τέτοια «φονικά αεροπλανάκια» έχουν ήδη αγοραστεί από τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...