754
Μετά την αναδίπλωση ήρθαν και οι νέες εξηγήσεις από τον κ. Δρίτσα | ΙΝΤΙΜΕnews

Δρίτσας για Κουφοντίνα και 17Ν: Αναλαμβάνω την ευθύνη – ο λόγος μου άφησε περιθώρια παρερμηνείας

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 08:56
Μετά την αναδίπλωση ήρθαν και οι νέες εξηγήσεις από τον κ. Δρίτσα
|ΙΝΤΙΜΕnews

Δρίτσας για Κουφοντίνα και 17Ν: Αναλαμβάνω την ευθύνη – ο λόγος μου άφησε περιθώρια παρερμηνείας

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 08:56

Η δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα ότι  «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη» έφερε και πάλι στη γωνία τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται αντιμέτωπος με μία ακόμη «δύσκολη» δήλωση για το πολιτικό προφίλ που επιδιώκει να χτίσει για τον ίδιο και το κόμμα του.

Ετσι μετά την πρώτη δήλωση αναδίπλωσης την Τρίτη (δείτε τη πιο κάτω), ο βουλευτής Α’ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να δώσει νέες εξηγήσεις για την εξόχως προσβλητική δήλωσή του για όλα τα θύματα της «17 Νοέμβρη».

Μιλώντας στο MEGA το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Δρίτσας θέλησε να σημειώσει ότι«σε όλη μου την ζωή και την πολιτική μου διαδρομή οι απόψεις και οι δράσεις μου είναι σε σταθερή αντίθεση με την τρομοκρατία. Δε θα μπορούσα να πω κάτι τέτοιο σαν αυτά που μου προσάπτει η ΝΔ».

Και κάνοντας ένα βήμα πίσω από το επιχείρημα περί διαστρέβλωσης των λεγομένων του από τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχθηκε ότι ο λόγος του είχε περιθώρια παρερμηνειών:

«Να εκφράσω τη βαθιά μου λύπη και να αναλάβω την ευθύνη μου γιατί ο λόγος μου άφησε περιθώρια για παρερμηνείες. Όταν είπα κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17Ν, αυτό που ήθελα να πω είναι ότι δεν πέρασε η τρομοκρατία της 17 Νοέμβρη. Ότι δεν φοβήθηκε ο ελληνικός λαός, ούτε και η πολιτεία».

«Ζητώ από όλους να σεβαστούν όχι μια εκ των υστέρων αναδίπλωση, αλλά το πραγματικό νόημα όπως προκύπτει από όλη μου τη ζωή. Δε θα μπορούσα να προσβάλω νεκρούς και συγγενείς και φίλους νεκρών ανθρώπων, θυμάτων της 17Ν. Εξήγησα στη συνέντευξή μου ότι θεωρώ απολύτως κατανοητή την οργή, την αγανάκτηση, τον θυμό, μιας και τα περισσότερα θύματα ανήκαν στη δεξιά παράταξη, αλλά δεν νοείται το κράτος να συμπεριφέρεται με εκδικητικό τρόπο», πρόσθεσε και επέμεινε για το θέμα Κουφοντίνα λέγοντας:

«Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση μπορούσε να τηρήσει το δικό της νόμο και να κρατήσει χαμηλά την όλη υπόθεση. Είπα ότι οι δηλώσεις της δεξιάς παράταξης ρέπουν στην πολιτική εκμετάλλευση της τρομοκρατίας εναντίον των αντιπάλων της. Ένα κράτος δικαίου δε φοβάται τους τρομοκράτες. Σας βεβαιώνω ότι ο δικός μας πολιτικός χώρος τα δικαιώματα, και των κρατουμένων, τα υπερασπίζεται, ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί. Δεν συμφωνούμε με τη 17Ν και τον Κουφοντίνα. Η ΝΔ γεννά ένα τεράστιο πρόβλημα μέσα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο».

Είχε προηγηθεί το «κλασικό» σε τέτοιες αμήχανες στιγμές «συγγνώμη παρερμηνεύθηκα» με τον Θοδωρή Δρίτσα να ισχυρίζεται ότι η αναφορά του ότι «”κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν”, αναφερόταν στην Ελληνική Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς πολίτες και τις αξίες του κράτους δικαίου, τις οποίες δεν σεβάστηκαν οι τρομοκράτες».

Οποιος άκουσε τη συνέντευξη, πρόσθεσε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί των ευθυνών του, «μπορεί να διαπιστώσει με απόλυτη σαφήνεια ότι, με νηφάλιο τρόπο τεκμηρίωσα την άποψη μου, ότι για μία ακόμα φορά η ΝΔ παίζει ανεύθυνα και επικίνδυνα παιχνίδια εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων, στο φόντο της δράσης της τρομοκρατίας, δυναμιτίζοντας το κλίμα του δημοκρατικού διαλόγου».

«Είναι αυτονόητο πως η αναφορά μου ότι “κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν”, αναφερόταν στην ελληνική Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς πολίτες και τις αξίες του κράτους δικαίου, τις οποίες δεν σεβάστηκαν οι τρομοκράτες. Η τρομοκρατία απέτυχε, το κράτος δικαίου επικράτησε, αν και πλήρωσε βαρύ φόρο τιμής με αίμα. Οφείλω να το ξεκαθαρίσω, εάν η πιεστική λόγω χρόνου διατύπωση δεν είναι πλήρης και απολύτως σαφής και ξεκάθαρη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει κανείς δικαίωμα να τη διαστρεβλώνει, προσδίδοντας εντελώς διαφορετικό νόημα από αυτό που είπα και εννοούσα», κατέληξε ο Θοδωρής Δρίτσας στη δήλωσή του που μάλλον δεν έπεισε ούτε καν τους «συντρόφους» του στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ατυχής»

Με καθυστέρηση σχεδόν 24 ωρών από την πρώτη τοποθέτηση Δρίτσα, η Κουμουνδούρου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει για ατυχή δήλωση που δεν εκφράζει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τον ίδιο τον βουλευτή!

«Η χθεσινή δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα ήταν ατυχής. Δεν εκφράζει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τον ίδιο. Το ξεκαθάρισε άλλωστε αμέσως με διευκρινιστική του δήλωση χωρίς περιστροφές», αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που καταλήγει:

«Την Αριστερά και την προοδευτική παράταξη τις χωρίζει ιδεολογική και αξιακή άβυσσος με την τρομοκρατία. Γιατί για εμάς υπέρτατη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή. Και σε αυτό δεν χωράει δεύτερη κουβέντα».

Αδωνις: Να τον διαγράψει ο Τσίπρας

Τη διαγραφή του κ. Δρίτσα από το κόμμα του ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

Οπως υπογράμμισε, η δήλωση Δρίτσα ήταν «η πιο σοκαριστική δήλωση που έχει γίνει από βουλευτή σε όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης». «Δεν μπορείς να είσαι μέλος κοινοβουλίου μιας δημοκρατικής χώρας και να επαινείς την τρομοκρατία και την εν ψυχρώ δολοφονία. Είναι αδύνατο να μην τοποθετηθεί ο κ. Τσίπρας», είπε και ζήτησε τη διαγραφή του βουλευτή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...