583
Η γέφυρα του Κερίτη παρασύρθηκε από τα νερά | Intimenews/ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗΣ ΜΑΚΗΣ

Δραματική η κατάσταση στην Κρήτη από την κακοκαιρία – Βρέθηκε νεκρός ο αγνοούμενος

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2019, 07:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/02/2019 13:21
Η γέφυρα του Κερίτη παρασύρθηκε από τα νερά
|Intimenews/ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗΣ ΜΑΚΗΣ

Δραματική η κατάσταση στην Κρήτη από την κακοκαιρία – Βρέθηκε νεκρός ο αγνοούμενος

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2019, 07:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/02/2019 13:21

Μεγάλες καταστροφές σε υποδομές, κατοικίες και καλλιέργειες, αλλά και ένας νεκρός, είναι ο απολογισμός της κακοκαιρίας «Ωκεανίδα» στην Κρήτη και ιδιαίτερα τα Χανιά και το Ρέθυμνο.

Ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για «εξωπραγματικές ζημιές», οι οποίες θα χρειαστούν πάνω από 100 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη στον ΑΝΤ1 ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης επισήμανε ότι «είναι αυτονόητο πως ο νομός Χανίων θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Πρόσθεσε ότι το πρωί μεταφέρθηκαν τρεις ασθενείς από την Κάνδανο, μέσω Παλαιοχώρας, στο νοσοκομείο Χανίων. Ηταν μία πολύ δύσκολη επιχείρηση, καθώς οι δρόμοι έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί, είπε.

Νωρίς την Τρίτη, οι βροχές συνεχίζονταν, αλλά τα έντονα φαινόμενα είχαν κοπάσει.

Στον νομό Χανίων έχουν καταστραφεί ολοσχερώς έξι γέφυρες. Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης προανήγγειλε την προσωρινή αποκατάσταση της κυκλοφορίας με δύο γέφυρες του στρατού, ενώ θα σταλούν και άλλες.

«Η εντολή του Πρωθυπουργού είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες άμεσα για να αποκατασταθούν τα δίκτυα και οι ζημιές στο νησί», τόνισε το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη στα Χανιά ο υπουργός.

Χθες, αργά το βράδυ κατέρρευσε τμήμα της γέφυρας του Σταυρωμένου Ρεθύμνου. Νωρίτερα, το μεσημέρι της Δευτέρας, είχε προηγηθεί η ιστορική γέφυρα του Κερίτη στον Αλικιανό.

Εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πλατανιά.

Παράλληλα, δόθηκε εντολή στους κατά τόπους δημάρχους να προχωρήσουν σε απευθείας ανάθεση έργων σε εργολάβους για την αποκατάσταση των ζημιών.  Σύμφωνα με έναν πρώτο υπολογισμό, το έργο της αποκατάστασης της ζημιών στο οδικό δίκτυο απαιτεί 4-5 εκατ. ευρώ για τα Χανιά και 500.000 ευρώ για το Ρέθυμνο.

Στο μεταξύ μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο δρόμο προς Σίσσες – Ηράκλειο λόγω των κατολισθήσεων που έχουν συμβεί στα πρανή τμήματα του βουνού και στα οποία δεν υπάρχει η προφύλαξη τους από τα ειδικά πλέγματα.

Βρέθηκε νεκρός ο αγνοούμενος

Νεκρός βρέθηκε, το μεσημέρι της Τρίτης, ο 61χρονος κτηνοτρόφος που αγνοείτο, από τότε που παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό του στα Χανιά. Η σορός του εντοπίστηκε ένα 24ωρο μετά τον εντοπισμό του αγροτικού οχήματός του, έξι χιλιόμετρα από το σημείο όπου εξαφανίστηκε.

Στις έρευνες, στον ποταμό Βατουδιάρη, συμμετείχαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της 3ης ΕΜΑΚ και εθελοντών ομάδα βατραχανθρώπων, αλλά και ειδικό πεζοπόρο τμήμα από την Αθήνα.

Επιχείρηση απεγκλωβισμού επτά ατόμων στο Χλιαρό

Στο μεταξύ, όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, για τους επτά εγκλωβισμένους από κατολίσθηση στην περιοχή Χλιαρό, εκεί επιχειρεί ομάδα της ΕΜΑΚ έχοντας επαφή μαζί τους.

Μητσοτάκης: «Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου»

Δέσμευση ότι θα πράξει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές στην Κρήτη και τα Χανιά έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter.

«Η Κρήτη και η ιδιαίτερη πατρίδα μου τα Χανιά δοκιμάζονται πρωτόγνωρα από την ισχυρή κακοκαιρία. Ενημερώθηκα πριν λίγο από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη για τις εκτεταμένες καταστροφές. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να αντιμετωπιστούν το συντομότερο» έγραψε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο καιρός σήμερα

Σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες, σήμερα Τρίτη αναμένεται μικρή βελτίωση και άνοδο της θερμοκρασίας, ωστόσο σε αρκετές περιοχές θα υπάρξουν έντονες βροχοπτώσεις.

Η ΕΜΥ προβλέπει βροχές και καταιγίδες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες, ενώ σταδιακά θα βελτιωθεί ο καιρός.

Στις υπόλοιπες περιοχές, ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, αλλά βαθμιαία από τα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Η θερμοκρασία θα είναι σε άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές.

Στην Αττική η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 12 βαθμούς Κέλσιου, αλλά στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 10 βαθμούς Κέλσιου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...