430
| Nick Paleologos / SOOC

Δραγασάκης για τις φωτιές: Να αναθεωρηθούν το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και η απολιγνιτοποίηση

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2021, 12:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/08/2021, 13:55
|Nick Paleologos / SOOC

Δραγασάκης για τις φωτιές: Να αναθεωρηθούν το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και η απολιγνιτοποίηση

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2021, 12:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/08/2021, 13:55

«Δυστυχώς οι φωτιές ακόμα κατακαίνε τη χώρα. Και το επείγον είναι η κατάσβεσή τους, επιτέλους, και η άμεση στήριξη των πληγέντων», ανέφερε ο Γιάννης Δραγασάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά το ενδιαφέρον στην τοποθέτησή του τη Δευτέρα και ενώ η Εύβοια καιγόταν ακόμα, ήταν η πρότασή του να αλλάξει ο σχεδιασμός για το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Η μεγάλη καταστροφή που ζούμε όμως κάνει πλέον τον επανασχεδιασμό για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης απόλυτη αναγκαιότητα και προτεραιότητα για το σήμερα και το αύριο», σημείωσε ο κ. Δραγασάκης για να εξηγήσει ότι το ελληνικό σχέδιο «προβλέπει αναδασώσεις 165.000 στρεμμάτων όταν μόνο μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν καεί 500.000. Χώρια τα ήδη καμένα από άλλες χρονιές».

Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «παράλληλα με την άμεση βοήθεια στους ανθρώπους που έχασαν σπίτια, δουλειές, επιχειρήσεις, το βιός τους και βλέπουν στάχτες τον τόπο τους, χρειάζεται η εκπόνηση οργανωμένων προγραμμάτων τοπικής ανασυγκρότησης, αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης με διεξόδους εργασιακής απασχόλησης, ανθεκτικές υποδομές και αποκατάσταση καταστροφών». Προσέθεσε ότι «ήδη για τα τομεακά προγράμματα υπάρχει το θετικό προηγούμενο με το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε ειδικά για το Βόρειο Αιγαίο επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Δραγασάκης πάντως είπε και κάτι άλλο. Οτι η απολιγνιτοποίηση πρέπει κατ’ ουσίαν να φρενάρει. «Το χρονοδιάγραμμα για την απολιγνιτοποίηση -που είναι απόλυτα αναγκαία αλλά με όρους ασφαλούς μετάβασης- και όλος ο σχεδιασμός πρέπει επίσης να αναθεωρηθούν, όπως δείχνει η οδυνηρή εμπειρία αυτών των ημερών στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας. Και η ιδιωτικοποίηση δημοσίων φορέων ενέργειας πρέπει να σταματήσει», είπε μεταξύ άλλων.

Σημείωσε δε πως είναι επιτακτικό να υπάρξει δημόσια λογοδοσία, κοινωνική συμμετοχή, διακομματική επιτροπή της Βουλής για την παρακολούθηση και τον έλεγχο διαδικασιών, στόχων και αποτελεσμάτων και υπογράμμισε: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κανένα δικαίωμα αλλά ούτε πρόσχημα πλέον να αγνοεί την πραγματικότητα. Και δεν θα του επιτραπεί να αφήσει πίσω του μόνο καμένη γη και ανθρώπινη δυστυχία».

Γιατί δεν πρέπει να σταματήσει η απολιγνιτοποίηση

Eιδικοί στα θέματα ενέργειας, πάντως, σχολιάζοντας τα περί απολιγνιτοποίησης του κ. Δραγασάκη, σημείωναν ότι η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης, την οποία πολεμούν συνδικαλιστές προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι μη αναστρέψιμη λόγω του πολύ μεγαλύτερου κόστους παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη, της υψηλής επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και των γερασμένων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που συχνά παθαίνουν βλάβες.

Οι ίδιοι ειδικοί παρατηρούσαν ότι τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες δεν οφείλονταν σε έλλειψη ρεύματος αλλά σε βλάβες του δικτύου μεταφοράς του στους καταναλωτές από τις πυρκαγιές. Η χώρα, βεβαίωναν, είναι πλήρως εξασφαλισμένη σε ρεύμα από δικές της και διεθνείς πηγές και δεν υπάρχει λόγος να επιχειρήσει πισωγυρίσματα, όταν μάλιστα τα προγράμαματά της για την ενέργεια είναι ενταγμένα σε ευρύτερους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...