689
Ο Τζέιμι Ντάιμον, CEO της JPMorgan Chase, βαρέθηκε το Zoom και θέλει τους υπαλλήλους του πίσω στο γραφείο | CreativeProtagon/Shutterstock/REUTERS/

Διαφωνία: Δουλειά από το σπίτι ή από το γραφείο;

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2021, 20:01
Ο Τζέιμι Ντάιμον, CEO της JPMorgan Chase, βαρέθηκε το Zoom και θέλει τους υπαλλήλους του πίσω στο γραφείο
|CreativeProtagon/Shutterstock/REUTERS/

Διαφωνία: Δουλειά από το σπίτι ή από το γραφείο;

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2021, 20:01

Υστερα από σχεδόν ενάμιση χρόνο τηλεργασίας και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, οι αμερικανοί και οι ευρωπαίοι τραπεζίτες διαφωνούν στο πότε και στο αν θέλουν να δουν τους υπαλλήλους τους πίσω στα γραφεία τους.

Οι Αμερικανοί βιάζονται να γίνουν τα πράγματα «όπως πριν», ενώ οι Ευρωπαίοι είναι πιο επιφυλακτικοί και αναζητούν διαφορετικές λύσεις, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι JPMorgan Chase και Goldman Sachs ήδη έχουν ζητήσει από τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους, τον επόμενο κιόλας μήνα. Αντιθέτως, η βρετανική HSBC και η γαλλική Société Générale έχουν δώσει περιθώρια επιλογής στο προσωπικό τους.

«Ορισμένες τράπεζες είναι πολύ παραδοσιακές στο πώς βλέπουν τη δουλειά των υπαλλήλων τους και οι ιθύνοντες θέλουν να τους βλέπουν στα γραφεία τους. Υπάρχει και η άλλη άποψη, όμως, εταιρείες που σκέφτονται πολύ προσεκτικά πού και πώς θα εργάζεται το προσωπικό τους», εξηγεί ο Ντάριν Μπιούλοου, σύμβουλος εργασίας στην Deloitte.

Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, υπερασπίστηκε τα καλά της δουλειάς στο γραφείο και ακύρωσε όλες τις συναντήσεις με Zoom γιατί «δεν τις αντέχει πια».

«Θέλουμε τον κόσμο πίσω στο γραφείο και πιστεύω ότι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο θα είναι τα πράγματα όπως πριν», είπε και πρόσθεσε ότι η τράπεζα έχασε πελάτες σε περιπτώσεις που οι δικοί της υπάλληλοι τους συνάντησαν διαδικτυακά, ενώ οι ανταγωνιστές τους από κοντά. «Αυτό ήταν ένα μάθημα», είπε, παραλείποντας βέβαια το γεγονός ότι οι διαδικτυακές συναντήσεις επιβάλλονταν για λόγους υγείας του προσωπικού και των πελατών.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όμως, τα μεγαλοστελέχη έχουν διαφορετική άποψη. Ο Φρεντερίκ Ουντεά, διευθύνων σύμβουλος της Société Générale, είπε ότι δεν παίζει κανέναν ρόλο αν ο τραπεζίτης συναντήσει από κοντά τον πελάτη και ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι ημέρες που οι υπάλληλοι έπρεπε να είναι 22 ώρες στο γραφείο για να αποδείξουν ότι δουλεύουν.

Ο ίδιος ανακοίνωσε συμφωνία με τα συνδικάτα που επιτρέπει σε όλους τους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι τρεις ημέρες την εβδομάδα, μετά την πανδημία. Αρχικά, η επιλογή αυτή θα δοθεί στους εργαζόμενους στη Γαλλία, όμως σκοπεύει να την επεκτείνει στο προσωπικό της τράπεζας σε όλες τις χώρες. Αυτό, είπε, θα προσφέρει κίνητρα στους νέους να επιλέξουν την συγκεκριμένη τράπεζα για να εργαστούν, καθώς «οι νέοι πια βλέπουν πολύ διαφορετικά τον κόσμο από ό,τι πριν από δύο χρόνια».

Μαζί του συμφωνεί και ο CEO της HSBC στο Λονδίνο, που κατήργησε τον όροφο με τους διευθυντές στον ουρανοξύστη της τράπεζας στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της μείωσης των εξόδων. Ο Νόελ Κουίν είπε ότι θα δώσει το παράδειγμα ο ίδιος, με το να εργάζεται από το σπίτι όσο πιο συχνά μπορεί και μειώνοντας στο μισό τα ταξιδιωτικά του έξοδα.

Κάποιες τράπεζες με προσωπικό και στην ΕΕ και στις ΗΠΑ ακολουθούν διαφορετική τακτική για κάθε χώρα. Οι εργαζόμενοι της Credit Suisse στο Λονδίνο σκοπεύουν να γυρίσουν στο γραφείο τον Σεπτέμβριο και όχι τον Ιούλιο, όπως θα κάνουν οι συνάδελφοί τους στη Νέα Υόρκη.

«Είναι ισχυρή η κουλτούρα του γραφείου στις περισσότερες επενδυτικές τράπεζες, όμως πλέον το προσωπικό αρχίζει και αντιστέκεται. Ναι μεν χρειάζεται η επαφή πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά όχι πλέον πέντε ημέρες την εβδομάδα», δήλωσε ένας τραπεζίτης της Credit Suisse.

Οι υπέρμαχοι της επιστροφής στο γραφείο επιμένουν ότι η τηλεργασία διαβρώνει την εργασιακή κουλτούρα της εταιρείας, δυσκολεύει την εκπαίδευση των νέων υπαλλήλων και μειώνει τις πιθανότητες να προσελκύσει νέους πελάτες η τράπεζα.

Από την άλλη, οι υποστηρικτές της υβριδικής προσέγγισης τονίζουν ότι η Covid απέδειξε ότι η τηλεργασία δεν επηρεάζει την παραγωγικότητα, καθώς οι επενδυτικές τράπεζας ανακοίνωσαν ρεκόρ τζίρου το 2020.

Παράλληλα, η δυνατότητα να μη χρειάζεται να βρίσκεται ένας υπάλληλος πέντες ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο είναι μπόνους για τους νέους που μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας. Η Google θα επιτρέψει στο ένα πέμπτο του προσωπικού της να εργάζεται μόνιμα από το σπίτι, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να δουλεύουν τρεις ημέρες από το γραφείο και τις άλλες δύο από όπου θέλουν.

Το σίγουρο είναι πως όταν οι εταιρείες δίνουν μεγαλύτερη ελευθερία στον εργαζόμενο, αυξάνουν την παραγωγικότητα και την ικανοποίησή του, είπε ο Ντάριν Μπιούλοου της Deloitte.

Οι τράπεζες επίσης φαίνεται ότι πλέον δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο ηθικό των εργαζομένων, καθώς η πανδημία έφερε στην επιφάνεια σφοδρή κριτική για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, που έφταναν για κάποιους αναλυτές ακόμα και τις 95 ώρες την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...