415
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου σε παλαιότερη φωτογραφία στα κυβερνητικά έδρανα της Βουλής | SOOC

Δόμνα Μιχαηλίδου: Επιτέλους κανόνες στις δομές παιδικής προστασίας

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2022, 12:33
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου σε παλαιότερη φωτογραφία στα κυβερνητικά έδρανα της Βουλής
|SOOC

Δόμνα Μιχαηλίδου: Επιτέλους κανόνες στις δομές παιδικής προστασίας

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2022, 12:33

Περιθώριο ενός έτους έχουν όλες οι μονάδες Παιδικής Φροντίδας της χώρας για να εναρμονιστούν με το νέο, αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας, όπως αυτό ορίζεται από τη νέα Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλιίδου.

Οι Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ) ήταν οι μόνες κοινωνικές δομές οι οποίες παρέμεναν παντελώς αρρύθμιστες, χωρίς προδιαγραφές και κανόνες λειτουργίας και για πρώτη φορά, έπειτα από δεκαετίες νομικού κενού, ορίζονται αυστηρές προδιαγραφές και σαφή κριτήρια ίδρυσης και λειτουργίας.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η Υπουργική Απόφαση αφενός αφορά τη ρύθμιση της λειτουργίας, στελέχωσης, κτιριολογικών προδιαγραφών, ελέγχου και εν τω συνόλω παρεχόμενων υπηρεσιών, ώστε η φροντίδα των παιδιών εντός δομών να είναι η βέλτιστη δυνατή και, δεύτερον, αφετέρου στοχεύει στο να είναι η λειτουργία των δομών προσανατολισμένη στον σκοπό της εύρεσης κατάλληλης οικογένειας για κάθε παιδί που στερείται την οικογένειά του.

«Θεσπίζοντας κανόνες στις δομές παιδικής προστασίας επιτυγχάνουμε δύο βασικούς στόχους μας. Αρχικά, μεταβαίνουμε από το απαρχαιωμένο μοντέλο προστασίας των παιδιών εντός δομών σε ένα παιδοκεντρικό μοντέλο εύρεσης της κατάλληλης για αυτά οικογένειας. Ταυτόχρονα, διασφαλίζουμε κανόνες και προδιαγραφές ώστε για όσο καιρό χρειαστεί, τα παιδιά να βρίσκονται σε δομές μη ιδρυματικές, διαφανείς και ασφαλείς. Σε δομές που διασφαλίζουν το βέλτιστο συμφέρον όλων των παιδιών. Ως Πολιτεία προσέχουμε τα παιδιά μας, τους παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα και δεν αφήνουμε ούτε μια χαραμάδα σε ενδεχόμενο κακοποίησης ή παραμέλησής τους», τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Υπενθυμίζεται ότι οι προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ) τέθηκαν για πρώτη φορά σε δημόσια διαβούλευση τον Φεβρουάριο του 2022 στο www.paidi.gov.gr. Στη διαβούλευση συμμετείχαν φορείς παιδικής προστασίας, όπως o Συνήγορος του Πολίτη, οι Περιφέρειες, η Unicef, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας κ.ά.

Ολες οι απόψεις που κατατέθηκαν αξιολογηθήκαν και πολλές από αυτές υιοθετήθηκαν, ώστε να διασφαλιστεί επιτέλους η εύρυθμη λειτουργία των δομών, η βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στα παιδιά, η σωστή στελέχωσή τους με κατάλληλο προσωπικό (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, φροντιστές κ.ά.) και φυσικά η ταχύτερη δυνατή αποϊδρυματοποίηση όλων των παιδιών.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, σε όλες τις δομές προβλέπεται μεταβατική περίοδος ενός έτους, ώστε οι δομές να καταφέρουν να προσαρμοστούν στις προϋποθέσεις λειτουργίας τους.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενισχύει έμπρακτα την αποϊδρυματοποίηση, μέσω της ενδυνάμωσης του θεσμού της Αναδοχής, αλλά και της θέσπισης και χρηματοδότησης νέων προγραμμάτων, όπως οι Στέγες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης που δίνουν τη δυνατότητα σε εφήβους και ενήλικες να μεταβούν από ιδρυματικού τύπου μεγαλύτερες δομές σε μικρά διαμερίσματα εντός πόλεων για να αποβάλλουν όποιο κοινωνικό στίγμα και να προετοιμαστούν για την αυτόνομη διαβίωσή τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...