380
Αιματηρές οι δημοτικές εκλογές στο Εκουαδόρ, με δολοφονημένους υποψηφίους δημάρχους | Shutterstock/Niyazz

Δολοφονημένος κερδίζει δημαρχία στο Εκουαδόρ

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 19:28
Αιματηρές οι δημοτικές εκλογές στο Εκουαδόρ, με δολοφονημένους υποψηφίους δημάρχους
|Shutterstock/Niyazz

Δολοφονημένος κερδίζει δημαρχία στο Εκουαδόρ

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 19:28

Δεν είναι η πρώτη φορά που υποψήφιος κερδίζει εκλογές μετά θάνατον. Εχει συμβεί επανειλημμένως στο αμερικανικό Κογκρέσο, και μάλιστα με τον υποψήφιο ήδη νεκρό πριν την εκτύπωση των ψηφοδελτίων. Ομως, η περίπτωση του 41χρονου Ομάρ Μενέντεζ είναι χαρακτηριστική του κλίματος βίας που πλήττει τη χώρα του Ισημερινού.

Ο Μενέντεζ δέχθηκε πυρά δύο αγνώστων στο εκλογικό του επιτελείο, την ώρα που συσκεπτόταν με συνεργάτες του, το προηγούμενο των εκλογών βράδυ, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Ενας έφηβος που βρισκόταν εκείνη την ώρα στα γραφεία έπεσε επίσης νεκρός από την επίθεση. Οι έρευνες της αστυνομίας δεν έχουν ακόμα καταλήξει ως προς τα κίνητρα της επίθεσης.

Τα νέα είχαν μετά βίας φτάσει στα αυτιά των ψηφοφόρων την επόμενη ημέρα, όταν προετοιμάζονταν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ο Μενέντεζ κέρδισε τις εκλογές και όταν βγήκαν τα αποτελέσματα, η παράταξή του ανακοίνωσε ότι από τους κόλπους της θα βρεθεί ο αντικαταστάτης του, που θα αναλάβει τα δημαρχιακά καθήκοντα.

Οι δημοτικές εκλογές της χώρας ολοκληρώθηκαν μέσα σε ατμόσφαιρα κλιμακούμενης βίας στους δρόμους, κυρίως λόγω της αυξανόμενης επιρροής των συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή των Ανδεων. Ο Μενέντεζ έγινε ο δεύτερος υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές που δολοφονείται, σύμφωνα με το BBC News. Δύο ημέρες νωρίτερα είχε πέσει θύμα πυροβολισμών και ο Σεζάρ Φαράτσιο, εν ενεργεία δήμαρχος μιας άλλης παραλιακής πόλης.

Η αστυνομία έχει συλλάβει έναν ύποπτο για τη δολοφονία του 45χρονου Φαράτσιο, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε απειλήσει ότι θα σκοτώσει τον δήμαρχο. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο ύποπτος είχε μόλις βγει από τη φυλακή, όπου εξέτιε ποινή για διακίνηση ναρκωτικών.

Ο πρόεδρος της χώρας της Κεντρικής Αμερικής, Γκιγιέρμο Λάσο, ένας συντηρητικός τραπεζίτης που έχει προτείνει αλλαγές στο Σύνταγμα του Εκουαδόρ ώστε να αντιμετωπιστεί η βία από τη διακίνηση ναρκωτικών, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το περιστατικό.

Σύμφωνα με μία από τις προτάσεις του, οι κάτοικοι της χώρας που κατηγορούνται για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα ή έχουν καταδικαστεί απόντες στο εξωτερικό, θα εκδίδονται με συνοπτικές διαδικασίες στις χώρες όπου αντιμετωπίζουν κατηγορίες. Η γειτονική Κολομβία, που έχει ψηφίσει αντίστοιχες αλλαγές στο Σύνταγμά της από το 1997, έχει ήδη εκδώσει δεκάδες γνωστούς βαρόνους ναρκωτικών στις ΗΠΑ.

Οι προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα του Εκουαδόρ απορρίφθηκαν οριακά από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων σε πρόσφατο δημοψήφισμα, με το 51% να τίθεται κατά των μεταρρυθμίσεων. Ο πρόεδρος Λάσο αποδέχτηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...