Μια δολοφονία στο Λίβανο δείχνει για άλλη μια φορά ότι η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να είναι κράτος εν κράτει που δεν διστάζει να σκοτώσει όσους θεωρεί ότι την εχθρεύονται.
Την Πέμπτη βρέθηκε νεκρός ο Λοκμάν Σλιμ, ένας φιλελεύθερος ακτιβιστής και διανοούμενος που είχε σταθεί απέναντι στη Χεζμπολάχ και τις πρακτικές της. Είχε εξαφανιστεί την προηγούμενη ημέρα ενώ οδηγούσε στην περιοχή Ναμπατίγε, στην οποία η σιιτική οργάνωση εξακολουθεί να έχει μεγάλη επιρροή.
Ο Σλιμ ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα, γράφει ο Monde για τον 58χρονο δημιουργό. Καταγόταν από σιιτική οικογένεια, που ήταν κοσμική και φιλελεύθερη, και είχε πάρει θέση ανοιχτά κατά του τρόπου με τον οποίο η Χεζμπολάχ «στραγγάλιζε» τον Λίβανο.
Είχε αφιερώσει πολύ χρόνο στην τεκμηρίωση του εμφυλίου, της βαθιάς πληγής που ποτέ δεν έκλεισε στη χώρα, και στην ανάγκη να μην ξεχαστεί τίποτα. Δύο ντοκιμαντέρ του καλύπτουν αυτή την περίοδο: το «Massaker» (2004), που είναι αφιερωμένο στη σφαγή της Σάμπρα και Σατίλα, που διαπράχθηκε το 1982 από χριστιανούς πολιτοφύλακες, και το «Tadamor» για τη συριακή φυλακή κοντά στη Παλμύρα, όπου βασανίστηκαν πολλοί Λιβανέζοι, οι οποίοι ήταν εναντίον της Δαμασκού.
Επιπλέον, ο Σλιμ επέκρινε και την έντονη ανάμειξη του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ στον Λίβανο.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Σλιμ είχε δηλώσει στο σαουδαραβικό κανάλι Al Hadath ότι η Συρία είναι υπεύθυνη για το ότι έφτασαν στο λιμάνι της Βηρυτού οι ποσότητες του νιτρικού αμμωνίου (το οποίο χρησιμοποιείται στην κατασκευή εκρηκτικών), οι οποίες προκάλεσαν τη γιγαντιαία έκρηξη το περασμένο καλοκαίρι.
Αυτές οι αναφορές, όπως και άλλες στο παρελθόν, τον είχαν στοχοποιήσει από τη Χεζμπολάχ. Οι κατηγορίες ότι ήταν «προδότης» και όργανο των Αμερικανών ή των Ισραηλινών ήταν σχεδόν στην ημερήσια διάταξη, αλλά δεν έλειπαν και οι απειλές για δολοφονία και οι αφίσες που τον επικήρυσσαν κοντά στην κατοικία του στη νότια Βηρυτό (ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ) αλλά και σε ένα χώρο που οργάνωνε πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη γερμανίδα σύζυγό του, Μόνικα Μπόργκμαν.
Ούτε μετά την ανακοίνωση της δολοφονίας του Σλιμ η Χεζμπολάχ έδειξε να αλλάζει τη στάση της. Ο Τζαουάντ Νασράλα, γιος του γενικού γραμματέα της οργάνωσης Χασάν Νασράλα, έγραψε στο Twitter ότι μια απώλεια (χωρίς να κατονομάσει ευθέως τον Σλιμ) ίσως «είναι για κάποιους απροσδόκητη ευλογία».
Η ανάρτηση διαγράφηκε και ο υιός Νασράλα δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι η αναφορά δεν έχει σχέση με την περίπτωση του Σλιμ. Η Χεζμπολάχ φρόντισε μάλιστα να δείξει ένα -τρόπον τινά- θεσμικό πρόσωπο ζητώντας τις Αρχές να βρουν και να τιμωρήσουν τους ενόχους.
Μια μακρά σειρά θανάτων
Από το 2005, όταν οι συριακές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τον Λίβανο, μέχρι το 2013, πολλοί Λιβανέζοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι που αντιτάσσονταν στις πρακτικές της Δαμασκού χάθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκινήτων, υπενθυμίζει η γαλλική εφημερίδα. Μία από αυτές, η δολοφονία του πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, πατέρα του πρωθυπουργού Σαντ Χαρίρι, έφτασε μέχρι και σε διεθνές δικαστήριο, το οποίο καταδίκασε ερήμην μέλος της Χεζμπολάχ.
Η δολοφονία του Σλιμ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον Λίβανο που έχει γονατίσει μετά την τραγωδία της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της πόλης. Η συνεχιζόμενη πολιτική και κυβερνητική αστάθεια εξακολουθεί να κρατά μακριά από τη χώρα μεγάλα ποσά που θα την αναζωογονήσουν, ενώ και η πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν έχει τελεσφορήσει.
Πάντως, η Γαλλία δεν έχει αποστρέψει το βλέμμα της από τη χώρα, άλλοτε έδαφος υπό τη δική της κηδεμονία. Το Παρίσι αναμένει, σε κάθε περίπτωση, από τις Αρχές του Λιβάνου να ενεργήσουν αποτελεσματικά για την εξιχνίαση της υπόθεσης του Σλιμ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News