«Σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, οι Θεσμοί πάντα έλεγαν ότι οι αποφάσεις που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον διενεργηθούν εκλογές κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Σόιμπλε επεσήμανε ότι θα έπρεπε να βρεθεί μία νομοθετική διατύπωση, ώστε οι όποιες αποφάσεις να ισχύουν ανεξάρτητα από τα εκλογικά αποτελέσματα. «Αυτό έχει γίνει με επιτυχία στο παρελθόν σε άλλα κράτη, αλλά και στην Ελλάδα», συμπλήρωσε, αυξάνοντας την πίεση προς το ελληνικό πολιτικό σύστημα.
Παράλληλα, άλλωστε, μετά την ολοκλήρωση του Ecofin στις Βρυξέλλες, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ ζητά να δεσμευτεί και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας για την περίοδο μετά το 2019, που αφορά την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.
Λίγα λεπτά αργότερα, το ΔΝΤ έσπευσε να διαψεύσει τις δηλώσεις του γάλλου υπουργού, καθώς σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ταμείου «το ΔΝΤ δεν ζητά καμία διαβεβαίωση από την ελληνική αντιπολίτευση».
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Σαπέν φάνηκε να παίρνει αποστάσεις από το αίτημα του ΔΝΤ σχολιάζοντας «φανταστείτε να ζητούσαν από εμάς, τους Γάλλους, να ζητήσουμε για ένα θέμα τη δέσμευση της αντιπολίτευσης». Πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τη σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα να επιδιώξει τις εγγυήσεις της αντιπολίτευσης, την οποία φυσικά και δεν θέλει να δει να παίρνει τη θέση της».
Ο ίδιος έκανε λόγο για «εμμονές» του ΔΝΤ σε σχέση με τα εργασιακά ζητήματα, υπογραμμίζοντας ότι ακολουθεί την ίδια τακτική παντού, ενώ απέδωσε στο Ταμείο «εμμονές και στο συνταξιοδοτικό σύστημα».
Τέλος, προειδοποίησε ότι θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, κυρίως το ΔΝΤ, καθώς η περαιτέρω καθυστέρηση του προγράμματος θα έχει επιπτώσεις για όλους, πρωτίστως για την ελληνική οικονομία αλλά και για τους εταίρους, οι οποίοι θα κληθούν να διασώσουν τη χώρα.
Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοιου τύπου δήλωση από γάλλο πολιτικό, καθώς o Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogeroup τη Δευτέρα, άφησε αιχμές για πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι, όταν θα υπάρξουν εκλογές στη χώρα μας, θα συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση.
ΝΔ: «δεν θα τους διευκολύνουμε»
Εξηγήσεις από την κυβέρνηση «γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό» για να ψηφιστούν τα μέτρα ζητούν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή και τα περί αιτήματος του ΔΝΤ για δέσμευση και της αντιπολίτευσης σε σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα αφορά την περίοδο μετά το 2019.
Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πάρει θέση στο προσκήνιο για τα μέτρα και δεν θα τα ψηφίσει.
Πλέον, όπως σημειώνουν, «η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση για αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο. Και να εξηγήσει γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα που, λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα, ζητούνται από τη χώρα». Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι ίσως, ο κ. Τσίπρας δεν αισθάνεται τόσο άνετα με την κυβερνητική του πλειοψηφία και διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται η Ν.Δ. να τον διευκολύνει.
Μαξίμου: «υποκριτική και εθελόδουλη στάση»
«Υποκριτική και εθελόδουλη» στάση καταλόγισαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, απαντώντας σε πηγές της Ν.Δ., οι οποίες νωρίτερα ζήτησαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση «γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό», με αφορμή τα περί αιτήματος του ΔΝΤ για δέσμευση και της αντιπολίτευσης σε σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα αφορά την περίοδο μετά το 2019.
«Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι πριν λίγο καιρό έλεγε “τόσα και άλλα τόσα” για να κλείσει η αξιολόγηση, παίρνοντας το μέρος των πιο ακραίων από τους δανειστές με στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση στη χώρα. Τώρα που δεν του βγαίνει, υιοθετεί συνομωσιολογικά σενάρια και κάνει τζάμπα μαγκιές», σχολίασαν οι κύκλοι του Μαξίμου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News